Heracles en de 12 Heroïsche daden

Heracles en de 12 Heroïsche daden Heracles of Hercules was ongetwijfeld een van de grootste helden uit de Griekse Mythologie. Heracles was vooral bekend om zijn buitengewonde kracht en beroemde daden. Ook was hij een geduchte worstelaar en zijn vaardigheid met de boog was ongeëvenaard. Zijn beroemdste daden waren de 12 onmogelijke daden die hem door Eurystheus waren opgelegd. Hieronder worden ze allen 12 kort beschreven.

De leeuw van Nemea

De leeuw van Nemea was een gigantische leeuw. Zijn huid was zo sterk dat het ongevoelig was voor wapens zoals speren, stenen, houten en ijzeren knotsen. Uiteindelijk ging Heracles met zijn vuisten zelf het gevecht aan met de leeuw. Toen hij uiteindelijk het beest gewurgd had, vilde Heracles de leeuw, die hij toen altijd om zijn huid droeg als bescherming.

De Hydra van Lerna

Dit beest met negen koppen huisde in de moerassen bij Lerna. Zijn adem en gif waren dodelijk. Heracles geprobeerd de koppen van de Hydra af te hakken. Maar ze groeide tevergeefs steeds weer aan. Hierbij roept Heracles de hulp van een vriend in, die de wonden van de Hydra dichtschroeide. Voor Heracles vertrok doopte hij zijn pijlen in het gif van de Hydra, zodat deze voortaan altijd dodelijke verwondingen veroorzaakten.

De Ceryneïsche hinde

De hinde was gekenmerkt door zijn gouden gewei en bronzen poten. De opdracht was dit mystieke beest ongeschonden naar Mycene brengen. Het duurde Heracles een jaar de Ceryneïsche hinde te vangen. Daarna bracht hij haar op zijn schouders naar Mycene.

Het Erymanthische everzwijn

Deze opdracht was hetzelfde als het vorige, Heracles moest het beest levend naar Mycene zien te krijgen. Het Erymanthische everzwijn was een groot, woest dier dat de naburige dorpen teisterde. Uiteindelijk lukte het Heracles de poten van het beest vast te binden en naar Mycene te brengen. Bij het zicht van de everzwijn dook Eurystheus in een bronzen kruik.

De stallen van Augias

Augias, de koning van Elis en een zoon van de zonnegod Helios bezat de mooiste en grootste stallen uit het land, ook was hij in bezit van het prachtigste vee. Maar de stallen waar zo vies dat de pest zich begon te verspreidden in de naburige streken. Heracles zijn opdracht was de stallen in èèn dag op te ruimen. Heracles verlegde hierbij de beddingen van 2 rivieren, zodat de stallen grondig werden schoongespoeld.

De Stymphalische vogels

De oevers van Arcadië werden geteisterd door grote, gevaarlijke roofvogels. Hun veren hadden aan het uiteinde metalen punten zitten waarmee ze de omwonende beschoten, terwijl hun giftige mest de gewassen aantastten. Met een ratel, gegeven door de godin Athena, verjaagde hij de roofvogels. Met zijn giftige pijlen doodde Heracles een groot deel van de beesten voor ze konden ontkomen.

De Kretenzische stier

Daarna werd hij naar het eiland Kreta gestuurd. Dit eiland in de Middellandse Zee werd geteisterd door een woeste stier. De vrouw van de koning in Kreta werd verliefd op de stier. Zo gebeurde het dat de koningin zwanger werd de Minotaurus. Maar omdat het eiland geteisterd werd door de woede van de stier, vangt Heracles het beest en bracht het levend naar Mycene.

De merries van Diomedes

Heracles zijn volgende opdracht lag in Thracië. Hij moest de paarden van de wrede koning diomedes vangen. Een gewoonte van Diomedes was zijn gasten te voeren aan zijn merries. Toen Heracles de paarden van de koning meenam aan een schip, werd hij aangevallen door Diomedes en zijn mannen. Toen Heracles de koning een zijn aanhangers versloeg, gaf hij diomedes te eten aan zijn eigen merries. hierna temde Heracles de paarden en nam ze mee naar Mycene, waar hij ze vrijliet.

De gordel van de Amazone Hippolyte

De dochter van Eurystheus verlangde naar een speciaal cadeau. Hierbij droeg hij aan Heracles op om de gordel van Hippolyte te bemachtigen. Na vele avonturen kwam hij uiteindelijk bij de Amazones aan. Hippolyte was direct bereid haar gordel af te geven, omdat ze snel viel voor Heracles zijn gespierde lichaam. Maar de godin Hera was er niet mee akkoord, en teisterde Heracles en zijn reisgenoten helemaal tot aan Mycene. Waar Eurystheus uiteindelijk de gordel in een tempel legde in Argos.

De appels van de Hesperiden

De voorlaatste taak van Heracles was, de gouden appels in de tuin van de Hesperiden verwerven. Na lang rondgezwerft te hebben, vertelde de zeegod uiteindelijk de geheime locatie van de Hesperiden. Deze werd bewaakt door de draak Ladon. Na de draak gedood te hebben, nam Heracles de gouden appels en reisde terug naar Mycene. Daar gaf hij de appels aan Eurystheus, die uit angst de appels teruggaf aan Heracles. Heracles schonk de gouden appels vervolgens aan de godin Athena.

Het vangen van de Cerberus

De laatste taak van Heracles, en waarschijnlijk ook de gevaarlijkste. Zijn taak was de waakhond van 'Hades' (god van de onderwereld), te gaan halen. Veel goden vergezelde hem in zijn laatste missie in de onderwereld. Na een hevige ruzie met Hades, nam Heracles de Cerberus bij zijn strot en sleurde hem mee naar boven. Na aangekomen te zijn in Mycene, schonk Eurystheus de trotse Heracles de vrijheid. Het laatste wat Heracles moest doen, was de Cerberus terug brengen naar de onderwereld.
© 2010 - 2025 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mythen en Sagen - Hercules en de Twaalf WerkenMythen en Sagen - Hercules en de Twaalf WerkenHerakles was een held uit de Griekse Mythologie, het meest bekend werd hij door de uitvoering van de onmogelijk geachte…
Herakles/Hercules en zijn 12 werkenHerakles/Hercules en zijn 12 werkenDe Griekse mythologie bevat vele goden. Eén belangrijke daarvan is Herakles, of Hercules. Hij was een heros, en kreeg de…
De Peloponnesos, een waar paradijs in Griekenland!De Peloponnesos, een waar paradijs in Griekenland!De Peloponnesos, het schiereiland in het meest zuidelijke deel van Griekenland. Massatoerisme vind je er niet, toch heef…
Mythische wezens uit de Griekse MythologieMythische wezens uit de Griekse MythologieDe Griekse Mythologie kent vele vreemde wezens, zoals Argus, centaurs, cyclopen en de Minotaurus. Over deze wezens zijn…

Geschiedenis van MesopotamiëIn Mesopotamië bevond zich een hele oude beschaving. Talloze geschriften en voorwerpen zijn gevonden tussen de Tigris en…
Het Mongoolse RijkVoor het eerst in de geschiedenis verenigde het grootste gedeelte van Azië zich onder een vlag. Dit is het Mongoolse Rij…
Bronnen en referenties
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 03-07-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.