Minder bekende goden uit de Griekse Mythologie

Er zijn ontelbare goden in de Griekse Mythologie. Iedereen kent natuurlijk de oppergod Zeus, maar hoe zit het met goden waar zelfs de meeste mensen nog nooit van gehoord hebben. De minder bekende goden die we nu kennnen, waren erg belangrijk in het verleden. In dit artikel worden er 6 beschreven.

Fortuna

Fortuna was de Romeinse godin van het geluk en het ongeluk, deze godin werd ook aanbeden door de Grieken. In Griekenland werd Fortuna met name door de lagere standen volop vereerd, omdat vooral de lagere klasse veel met ongeluk te kampen had. Veel waarzegsters aanbeden Fortuna. Er werd zelfs in Praeneste (het huidige Palestina), een grote tempel aan haar opgedragen. Verder is over deze godin weinig bekend, maar ze speelde een grote rol in het leven van sommige burgers.

Faunus

Faunus was een erg belangrijke god. Zijn functie als god was het beschermen van het vee, en zoals Fortuna, had Faunus de gave om de toekomst te voorspellen. Faunus leek erg op pan (een satyr), aan wie hij uiteindelijk gelijk werd gesteld. Na een veldslag tegen de Etrusken waarbij de Etrusken een man meer hadden verloren dan de Romeinen, hoorden Romeinse soldaten blijkbaar de stem van Faunus uit het woud. Ook aan deze god zijn een paar tempels gewijd.

Boreas

Boreas was de god van de noordenwind. Hij was de zoon van Eos, de godin van de dageraad, en de titan Astraeus. Er bestond een speciale band tussen Boreas en de stad Athene, waar jaarlijkse feesten aan hem werden opgedragen. Boreas had ooit is een affaire met Orithyia, een dochter van de koning van Athene. Zij schonk hem twee dochters en twee zoons.

Chloris

Chloris was de godin van de lente en de bloemen. Bij de Grieken was ze weinig bekend, maar bij de Romeinen werd ze vereerd onder de naam Flora. Jaarlijks werd aan het einde van april ter ere van haar de lentefeesten gevierd. Tijdens deze zes dagen durende festiviteiten tooiden de Romeinen zich met bloemen en gingen ze uitbundig feesten.

Nemesis

Nemesis was een dochter van de nachtgodin Nyx. Ze was de verpersoonlijking van de wrekende gerechtigheid en het ressentiment. Ze was ook de godin van de wraak. Nemesis was samen met de griffioen, het fabeldier dat eruit zag als een gevleugelde leeuw met een adelaarskop. In het oude Griekenland geloofde ze dat Nemesis zich tegen mensen keerde die rijk werden zonder de goden dankbaar te zijn, of bereid waren anderen in hun rijkdom te laten delen.

Hypnos

Hypnos was de verpersoonlijking van de slaap. Hypnos was een zoon van de nachtgodin Nyx, en de broer van Thanatos, de god van de dood. Hypnos bewoonde een grote op het eiland Lemnos, dicht bij de Oceaan. Hypnos had vele zoons: de dromen. Hera riep soms de hulp van deze god in, voor Zeus te laten slapen, zodat Hera haar duistere plannen kon uitvoeren.
© 2010 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Grieks-Romeinse godenwereldDe Grieks-Romeinse godenwereldDe Griekse en Romeinse godenwereld zijn in het begin zeer verschillend van elkaar. Toch zijn ze nauw met elkaar verbonde…
Wat is Griekse mythologie?Wat is Griekse mythologie?De Griekse mythologie kan omschreven worden als het geheel van verhalen over de Griekse godenwereld. Zelfs na de ruim tw…
Goden en godinnen van de Griekse mythologieGoden en godinnen van de Griekse mythologieDe Griekse mythologie kent ontelbaar veel goden en godinnen, in de mythologie worden ze dan ook gezien als de oorsprong…
Griekse mythologie, de OlympusGriekse mythologie, de OlympusOm alle het strategisch belang van de berg Olympus te benadrukken werd deze berg uitgeroepen tot de woonplaats van de go…

Het Mongoolse RijkVoor het eerst in de geschiedenis verenigde het grootste gedeelte van Azië zich onder een vlag. Dit is het Mongoolse Rij…
Het Oude Egypte: geschiedenis in een notendopHet Oude Egypte: geschiedenis in een notendopHet Oude Egypte was zonder twijfel een van 's werelds grootste beschavingen, waar de geschiedenis en cultuur zich duizen…
Koningaap (118 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.