Griekse mythologie, de Olympus

Griekse mythologie, de Olympus Om alle het strategisch belang van de berg Olympus te benadrukken werd deze berg uitgeroepen tot de woonplaats van de goden. Hier woonden toch vooral Zeus en zijn familie, zij werden ook wel de Olympiërs genoemd. Het was de mens ten strengste verboden ooit enige voet te zetten in de verblijven van de goden.

Algemeen

De hoogste berg in Griekenland is de Olympus. Het ziet er als een eenzame piek van ruim 2900 meter hoogte en ligt bij Tessalonika, vlak bij de kust. De berg is ruig en onherbergzaam, maar in de Griekse mythologie was de top van de berg de zetel van de goden.

De berg

Oorspronkelijk was de berg een strategisch punt voor eerste Griekse stadstaten. Een soort natuurlijke verdediging tegen aanvallen vanuit het noorden. Deze steden voelden zich onderling aan elkaar gebonden door hun taal, hun zelfde goden. Om het strategisch belang van deze berg te benadrukken werd de berg uitgeroepen tot de zetel van de goden, waar zij samen op één plek werden ondergebracht.

Volgens de mythologie ging net als op de aarde de zon gewoon op en onder, maar het was altijd helder en rustig weer. De wolken werden bewaakt door drie godinnen die de Jaargetijden genoemd werden. In die tijd kende men het seizoen “Herfst” niet. Ook hielden deze godinnen bij welke god op aarde vertoefde en wanneer ze terugkwamen begroette zij hen.

De goden op de Olympus

Volgens de overlevering had iedere god zijn eigen verblijf, opgetrokken uit massief brons. Gemaakt door de smid van de goden, Hephaestus. In het midden stond het paleis van Zeus. Hier deden de goden zich te goed aan ambrosia (het voedsel van de goden) en nectar (hun drank), wanneer zij door Zeus waren ontboden.

Zij waren voorzien van schoonheid, vernuft en creativiteit. Alles gemaakt door Hephaestus; gouden tafels en stoelen die uit zichzelf bewogen als dat nodig was. De kleding van de goden waren geweven door Athena en de Gratiën. De Gratiën waren drie dochters van Zeus en hadden de namen; Agleae (pracht), Euphrosyne (blijheid) en Thalia (feestelijkheid). Een blik uit de mooie ogen van deze vrouwen doet iedereen smelten.

Welke goden leefde op de Olympus

De Olympus was de verblijfplaats van de volgende goden, die ook wel de Olympiërs werden genoemd:

Er woonden ook enkelen door de goden onsterfelijk gemaakte mensen zoals:
  • Heracles en zijn vrouw Hebe
  • Eros, de eeuwige metgezel van Aphrodite, tevens god van de lichamelijke liefde
  • De Titaan Iris, boodschapper van Zeus en Hera, verschijnt als regenboog aan de mens
  • Ganymedes

Olympus en de sterfelijken

Het was de sterfelijken ten strengste verboden het verblijf van de goden te betreden. Zelfs na de dood verwachtte de Grieken en Romeinen niet dat zij deze plek ooit zouden zien. Zij verwachtte immers naar de onderwereld te gaan en als ze geluk hadden naar de Elyseïsche velden of op de eilanden van de Gelukzaligen aan de rand van de aarde.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Griekse godenDe Griekse godenDe oude Grieken kenden vele goden, zoals Zeus, Hades en Pallas Athene. Elke god of godin had zijn eigen zaken waar hij z…
Griekse mythologie, god HermesGriekse mythologie, god HermesDe goddelijke bedrieger werd hij wel genoemd. Hermes, onder andere de god van de kudde en herders, was de uitvinder van…
De onsterfelijke goden van GriekenlandDe onsterfelijke goden van GriekenlandDe Olympische goden waren onsterfelijk. Hoewel er veel meer Griekse goden bekend zijn, waren de goden van Olympos het be…
Hephaistos, Griekse god van het vuurHephaistos, Griekse god van het vuurHephaistos is de Griekse god van het vuur en de ambachtslieden. Zijn Romeinse naam is Vulcanus. Hephaistos was de zoon v…

Griekse mythologie, het schimmenrijkHet mysterie van de dood en wat er daarna met de ziel gebeurt is al heel oud. De Grieken hadden hun god Hades van de ond…
Griekse mythologie, god DionysusDe god van de wijn is Dionysus, althans in de Griekse mythologie. Zijn Romeinse naam is Bacchus. Hij was een graag aanbe…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 30-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.