Het Oude Egypte: geschiedenis in een notendop

Het Oude Egypte: geschiedenis in een notendop Het Oude Egypte was zonder twijfel een van 's werelds grootste beschavingen, waar de geschiedenis en cultuur zich duizenden jaren hebben ontwikkeld en tot de dag van vandaag bewaard bleven. Het Oude Egypte telt in het algemeen 4 periodes: Het Oude Rijk, Het Middenrijk, Het Nieuwe Rijk en tenslotte de Grieks-Romeinse periode. Deze periodes zijn verspreid over 31 dynastieën.

Het Oude Rijk

De eerste en tweede dynastie staan bekend als de Vroegdynastische Periode. In deze tijd was de koning absoluut heerser en werd hij geassocieerd met de zonnegod Re. De farao's zouden later volgen. Deze periode duurde tot 2686 v.C. Het Oude Rijk dat daarop volgde duurde van 2686 tot 2181 v.C. Hier breekt het eerste gouden tijdperk van Egypte aan. Het was een periode waar dynastieën en conflicten zich zonder problemen opvolgden. Dit was een hele stabiele periode. Het was in deze tijd dat de grote piramide van Gizeh was gebouwd.

In deze periode was de farao oppermachtig. Daarnaast werd hij als een menselijke god beschouwd. Ook ambtenaren hadden een hoop macht, dit waren meestal familieleden van de farao. Daarnaast had je nog de vizier die de belastingen en archieven bijhield. En dan de bevolking die voor 80 procent uit boeren bestond. De overige 20 procent bestaat voornamelijk uit vaklieden die bezig waren met grote bouwprojecten, nog kleinere beroepen zijn pottenbakkers, en andere beroepen die het volk van basisproducten moesten voorzien.

Het Middenrijk

Het begin van het Middenrijk was niet zo rustig meer. Na een krachtmeting van dynastieën in het noorden en zuiden, kwam Mentoehotep II uiteindelijk tevoorschijn als de leider die het Middenrijk vestigde, een nieuwe periode van stabiliteit brak aan die duurde van 2055 tot 1795 v.C. In deze tijd ontstonden de Hiërogliefen: het Egyptische beeldschrift. Dit geschrift bloeide op verschillende niveaus. De periode eindigde echter in verval.

De Tweede Tussenperiode, van 1795 tot 1550 v.C. werd gekenmerkt door zwakke heersers en verval van de macht onder de leiders. Dit had als resultaat dat verschillende vreemdelingen Egypte binnenvielen. In deze periode haalde Egypte groot vooruitgangen in technologie, zowel bouwtechnieken als het bouwen van een effïcient leger. Ook was het nu mogelijk handel te drijven met verder gelegen gebieden.

Het Nieuwe Rijk

Ahmozes I stichtte het Nieuwe rijk. Dat duurde van 1550 tot 1069 v.C. Thebe was nu de hoofdstad van Egypte en Amon-Re werd de Koninklijke god. Door het succes dat Egypte toen boekte in militaire technologie, behaalde het grote successen in Azië. De legers keerden terug met veel krijgsgevangenen en waardevolle goederen. Kort daarna werd Hatsjepsoet farao. Zij was waarschijnlijk de eerste vrouwelijke heerser ooit gemachtigd een land te regeren ter grootte van Egypte. Zij regeerde vele jaren in vrede.

De Late Tijd en de Grieks-Romeinse Periode

De Late tijd begint in 747 v.C. en duurde tot 332 v.C. In deze periode kwam Alexander naar het machtige Egypte, maar Alexander de Grote bewees zich een nog groter heerser en kwam aan de macht. Hij herstelde de tempels die door de Perzen waren vernield en stichtte een nieuwe hoofdstad, Alexandrië. Alexander de Grote stierf vermoedelijk in 323 v.C. in Babylon.
© 2010 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Egyptische kunst 2: Overzicht van de dynastieënOm de kunst van het oude Egypte te kunnen begrijpen is het van belang iets van de geschiedenis te weten. Een overzicht v…
Farao, farao's: de top-8 bekendste koningen van EgypteFarao, farao's: de top-8 bekendste koningen van EgypteDit artikel behandelt de top-8 beroemdste heersers van Egypte. Deze koningen c.q. farao's zijn afkomstig uit verscheiden…
Het mysterie rond de Egyptische farao’s en de doodHet mysterie rond de Egyptische farao’s en de doodDe Egyptenaren staan bekend om hun deskundigheid in het bouwen van gigantische graftombes in de vorm van piramiden. Daar…
Oude Egypte en talrijke opgegraven kunstschattenOude Egypte en talrijke opgegraven kunstschattenMet het oude Egypte wordt de beschavingsperiode bedoeld die duurde van ongeveer 3300 tot 332 voor Christus. De veroverin…

Minder bekende goden uit de Griekse MythologieEr zijn ontelbare goden in de Griekse Mythologie. Iedereen kent natuurlijk de oppergod Zeus, maar hoe zit het met goden…
De avonden van de MuiderkringDe benaming "Muiderkring" verwijst naar de bijeenkomsten die P.C. Hooft organiseerde op het Muiderslot voor de Amsterdam…
Bronnen en referenties
Koningaap (118 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.