Het Oude Egypte: geschiedenis in een notendop
Het Oude Egypte was zonder twijfel een van 's werelds grootste beschavingen, waar de geschiedenis en cultuur zich duizenden jaren hebben ontwikkeld en tot de dag van vandaag bewaard bleven. Het Oude Egypte telt in het algemeen 4 periodes: Het Oude Rijk, Het Middenrijk, Het Nieuwe Rijk en tenslotte de Grieks-Romeinse periode. Deze periodes zijn verspreid over 31 dynastieën.
Het Oude Rijk
De eerste en tweede dynastie staan bekend als de Vroegdynastische Periode. In deze tijd was de koning absoluut heerser en werd hij geassocieerd met de zonnegod Re. De farao's zouden later volgen. Deze periode duurde tot 2686 v.C. Het Oude Rijk dat daarop volgde duurde van 2686 tot 2181 v.C. Hier breekt het eerste gouden tijdperk van Egypte aan. Het was een periode waar dynastieën en conflicten zich zonder problemen opvolgden. Dit was een hele stabiele periode. Het was in deze tijd dat de grote piramide van Gizeh was gebouwd.
In deze periode was de farao oppermachtig. Daarnaast werd hij als een menselijke god beschouwd. Ook ambtenaren hadden een hoop macht, dit waren meestal familieleden van de farao. Daarnaast had je nog de vizier die de belastingen en archieven bijhield. En dan de bevolking die voor 80 procent uit boeren bestond. De overige 20 procent bestaat voornamelijk uit vaklieden die bezig waren met grote bouwprojecten, nog kleinere beroepen zijn pottenbakkers, en andere beroepen die het volk van basisproducten moesten voorzien.
Het Middenrijk
Het begin van het Middenrijk was niet zo rustig meer. Na een krachtmeting van dynastieën in het noorden en zuiden, kwam Mentoehotep II uiteindelijk tevoorschijn als de leider die het Middenrijk vestigde, een nieuwe periode van stabiliteit brak aan die duurde van 2055 tot 1795 v.C. In deze tijd ontstonden de Hiërogliefen: het Egyptische beeldschrift. Dit geschrift bloeide op verschillende niveaus. De periode eindigde echter in verval.
De Tweede Tussenperiode, van 1795 tot 1550 v.C. werd gekenmerkt door zwakke heersers en verval van de macht onder de leiders. Dit had als resultaat dat verschillende vreemdelingen Egypte binnenvielen. In deze periode haalde Egypte groot vooruitgangen in technologie, zowel bouwtechnieken als het bouwen van een effïcient leger. Ook was het nu mogelijk handel te drijven met verder gelegen gebieden.
Het Nieuwe Rijk
Ahmozes I stichtte het Nieuwe rijk. Dat duurde van 1550 tot 1069 v.C. Thebe was nu de hoofdstad van Egypte en Amon-Re werd de Koninklijke god. Door het succes dat Egypte toen boekte in militaire technologie, behaalde het grote successen in Azië. De legers keerden terug met veel krijgsgevangenen en waardevolle goederen. Kort daarna werd Hatsjepsoet farao. Zij was waarschijnlijk de eerste vrouwelijke heerser ooit gemachtigd een land te regeren ter grootte van Egypte. Zij regeerde vele jaren in vrede.
De Late Tijd en de Grieks-Romeinse Periode
De Late tijd begint in 747 v.C. en duurde tot 332 v.C. In deze periode kwam Alexander naar het machtige Egypte, maar Alexander de Grote bewees zich een nog groter heerser en kwam aan de macht. Hij herstelde de tempels die door de Perzen waren vernield en stichtte een nieuwe hoofdstad, Alexandrië. Alexander de Grote stierf vermoedelijk in 323 v.C. in Babylon.