InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > Stroganoff: meer dan een biefstuksaus

Stroganoff: meer dan een biefstuksaus

De Stroganoffs waren rijk. Bijna onmetelijk rijk. Ze hadden hun hart ook nog eens op de juiste plek. Ze lieten de wereld veel kunstschatten na. Pepersteak, T-bone steak, steak Stroganoff. Menig steakhouse of vleesgeoriënteerd restaurant heeft de gerechten op de menukaart staan. Blijkt ineens dat de naam van het laatste gerecht niet zo maar een verzinsel is geweest van een chef-kok. Nee, de Stroganoff familie heeft daadwerkelijk bestaan. En hoe. Hun bestaan speelde zich grotendeels of in Rusland. De gefortuneerde familie, rijk geworden door (bont)handel en zoutwinning, gaf tussen de 16e en 20e eeuw enorme sommen geld aan Russische culturele en educatieve instellingen, bouwde kerken, stichtte kunstopleidingen en stimuleerde jonge kunstenmakers. Al in de 16e eeuw gaf de familie opdracht voor de bouw van een enorme kathedraal in Solvychegodsk, het dorp waar zij het begin van hun fortuin verzamelden. De kathedraal werd gevuld met kunstwerken uit de eigen Stroganoff-ateliers. De familie kon het makkelijk missen. Ze waren zo verschrikkelijk rijk dat er een spreekwoord over hen in het Russisch taalgebruik werd opgenomen: ’’Het is onmogelijk rijker te zijn dan de Stroganoffs’.

Puissant rijk

De Stroganoffs waren niet alleen rijk, maar ook uiterst slim. Ze steunden de machthebbers van het destijds grote Russische rijk op allerlei manieren. Hun rijkdom zorgde voor maar liefst 1/5 van de belastingopbrengst van heel Rusland. De familie steunde de machthebbers niet voor niets. In ruil voor de steun werd de Stroganoff-dynastie beloond met adellijke titels, grond en allerlei rechten. Ter vergelijking: ze waren de Rockefellers en de Gettys van de 16e tot en met de 19e eeuw.

Einde van de dynastie

Aan de dynastie kwam een eind. Twee oorzaken liggen er aan ten grondslag: de Eerste Wereldoorlog en de Russische revolutie. Ter opfrissing: de gebeurtenissen hadden plaats tussen 1914 en 1918. De laatste Stroganoff die zich graaf mocht noemen was destijds druk bezig met een tentoonstelling. Hij rook onraad en vluchtte naar Parijs. Het paleis en de bezittingen werden tot staatsbezit verklaard. De familie woont in Parijs tussen de Russische adel en houdt het hoofd boven water door onder meer korsetten te borduren voor de Parijse society. De laatste Stroganoff-telg – barones de Ludinghausen - woont overigens nog steeds in de Franse hoofdstad. Via de Stroganoff Foundation zet zij zich in voor het behoud en de restauratie van het erfgoed van haar familie.

De saus

Over de oorsprong van de Stroganoffsaus circuleren uiteenlopende varianten. De meest bekende is de volgende: de saus is genoemd naar een winnend recept bij een kookwedstrijd in Sint Petersburg in 1890. De kok die het recept bedacht, werkte voor de Russische diplomaat en graaf Pavel Stroganoff, een van de leden van de familie Stroganoff. Een andere variant: graaf Stroganoff bezocht zijn jachtverblijf onverwacht. De aanwezige kok wist niets van het onverwachte bezoek en improviseerde een maaltijd met dat wat hij toevallig voorhanden had: rundvlees, zure room, champignons en wodka. Het vlees zou in dunne reepjes zijn gesneden omdat de graaf niet zo goed kon kauwen. Weer een andere variant verhaalt over het feit dat graaf Stroganoff opdracht gaf om een recept voor de armen te ontwikkelen. Daarin moest rundvlees worden verwerkt, want dat was destijds het meest betaalbare vlees. Wie het precies weet, mag het zeggen.
© 2010 - 2019 Enroute, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
In contact blijven met verre familie en geliefdesIn contact blijven met verre familie en geliefdesHet kan erg vervelend zijn als je ver van je familie af bent, bijvoorbeeld door werk of studie. Het kost meer moeite om…
Vijf simpele sausjes voor bij het avondetenVijf simpele sausjes voor bij het avondetenIn Nederland zijn we niet gewend zelf sausjes te maken bij het eten. Vroeger werd voornamelijk jus gebruikt om het avond…
Beyoğlu: een stadsdeel van IstanbulBeyoğlu: een stadsdeel van IstanbulBeyoğlu is één van de oudste districten van Istanbul. Het district bevindt zich in het Europese gedeelte van de sta…
Marc Chagall (Mark Zakharovitsj Shagal) (1887-1985)Deze van oorsprong Russische kunstenaar werd in zijn werk steeds beïnvloedt door zijn afkomst, het Russische getto Viteb…
Nobelprijswinnaar Ivan BuninIvan Bunin was de eerste Rus die de Nobelprijs voor Literatuur won in 1933. Hij werd bekend door zijn bijzondere, muzika…

Reageer op het artikel "Stroganoff: meer dan een biefstuksaus"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Enroute
Gepubliceerd: 02-04-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Schrijf mee!