Marc Chagall (Mark Zakharovitsj Shagal) (1887-1985)
Deze van oorsprong Russische kunstenaar werd in zijn werk steeds beïnvloedt door zijn afkomst, het Russische getto Vitebsk en zijn Joodse achtergrond. Zijn stijl werd beïnvloed door het kubisme, fauvisme en surrealisme.
Jeugd in Vitebsk
Chagall werd op 7 juli 1887 geboren in Vitebsk, in wat tegenwoordig Wit-Rusland is. De familie waarin hij ter wereld kwam was een Hassidisch, joodse familie. Vitebsk was een getto dat voor de helft uit joden bestond. Het gezin van de Chagalls was arm en zijn vader werkte in een fabriek voor zoute haring, maar Chagall leed nooit honger en had een gelukkige jeugd. Toen hij besloot om kunstenaar te worden kreeg hij tegenstand van zijn ouders, maar Chagall besloot zijn droom na te streven en in 1906 naar St.Petersburg te gaan.
St.Petersburg
Het leven in St.Petersburg was niet eenvoudig voor een jood. Joden hadden namelijk speciale toestemming nodig om in de stad te verblijven. Desondanks volgde Chagall toch een opleiding aan de school van het Keizerlijke Genootschap voor de Bescherming van de Schone Kunsten. Daar voelde hij zich echter niet thuis. Na twee jaren kreeg hij toegang aan de Zventseva School, waar het hem beter beviel. In 1910 kreeg Chagall de kans om naar Parijs te gaan, dankzij een rijke patroon.
Parijs
In Parijs vond Chagall de inspiratie die hij zocht. Hij kreeg steun van Robert en Sonia Delauney. Delauney maakte gebruik van kubistische technieken en beïnvloedde Chagall ook. Beiden echter vonden het kubisme niet geheel voldoen aan hun smaak en Chagall voegde meer kleur toe aan zijn palet.
Wereldfaam
Ondanks het enthousiasme van zijn vrienden had Chagall weinig succes. In 1914 vertrok hij naar Berlijn waar hij een tentoonstelling zou hebben. Ook bezocht hij Vitebsk, onder andere om zijn verloofde Bela Rosenfeld te bezoeken. Toen hij terug wilde keren naar Parijs gooide de Eerste Wereldoorlog roet in het eten. Hij trouwde met Bela en maakte ook de Russische Revolutie mee. De communisten benoemden hem tot Commissaris voor de Kunst in Vitebsk. Chagall, die in principe weinig met politiek van doen had, voelde zich na enige tijd meer thuis in het nieuwe klimaat, waar hij kritiek te verduren kreeg op zijn onderwijs-technieken. In 1920 vertrok hij naar Moskou en in 1923 ging hij terug naar Parijs. Daar kwam zijn carrière langzaam op gang en in 1930 was hij wereldberoemd.
Verenigde Staten
De opkomst van de Nazi's zette het leven van Chagall wederom op zijn kop. Aanvankelijk vluchtten de Chagalls naar Zuid-Frankrijk en vervolgens naar de Verenigde Staten. Daar overleed Bela in 1944 tot groot verdriet van Chagall. Hij kwam pas weer een beetje uit zijn depressie na zijn ontmoeting met Virginia Haggard, met wie hij later ook een zoon kreeg. In 1947 keerde hij terug in Frankrijk, waar hij in Vence ging wonen. In 1952 trouwde hij met Valentine Brodsky.
Glas-in-lood
Begin jaren zestig werkte hij aan een glas-in-lood raam voor het Hadassah Universitair Medisch Centrum in Jeruzalem, iets wat hem veel voldoening schonk. Ook in de Verenigde Staten werkte hij met glas-in-lood, voor een raam ter ere van het tweehonderd jarig bestaan van de staat, als dank voor de veilige plek die het land hem had geschonken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit raam noemde hij 'The American Windows', waarmee hij de vrijheid, religieuze tolerantie en cultuur roemt.
Erfenis
In 1985 overleed Chagall, net toen er een grote tentoonstelling ter zijn ere in Rusland werd gehouden. Hij werd begraven in Saint Paul en liet een prachtige collectie kunst na. Chagall was een kunstenaar die weliswaar beïnvloedt werd door de stijlen uit zijn tijd, maar die op zijn eigen wijze interpreteerde, hij was zeker geen meeloper.Zijn jeugd in Rusland en zijn joodse afkomst zijn vaak in zijn werk te vinden. De Russische volkskunst beïnvloedde zijn werk en ook de Russische iconen. Chagall schilderde niet alleen, hij maakte ook boek-illustraties, ontwierp kostuums voor theater en ballet en maakte glas-in-lood. Hij was een van de grote kunstenaars van de twintigste eeuw.