Alexander De Grote
In de Griekse Oudheid was het grootste deel van de wereld wat in die tijd bekend was, door één man veroverd. Zijn gebied strekte uit van Klein-Azië tot aan India. Alexander De Grote was een persoon met een grote invloed op oorlogsstrategieën en veel eer. Niet enkel was hij begaan met de uitbreiding van zijn koninkrijk, maar ook met de welvaart en economie van zijn land.
Zijn jeugd
Op 21 juli 356 v. Chr. zag Alexander De Grote voor het eerst het levenslicht in Pella. De zoon van de Macedonische koning Philippus II en koningin Olympus werd volgens een legende niet verwekt door Phillipus II, maar door de oppergod Zeus. In de loop van zijn leven liet Alexander zich 'zoon van Zeus' noemen. Het Griekse koninkrijk, Macedonië, was klein, maar machtig. Onder leiding van Alexander zal het uitgroeien tot een groot koninkrijk.
Alexander De Grote werd onderwezen door de bekende Aristoteles, naar vraag van zijn vader. Dit zou de grote oorzaak zijn geweest van de liefde voor poëzie die hij had.
Op reeds jonge leeftijd leidde Alexander De Grote een deel van het leger van zijn vader. Hij werd generaal van de cavalerie en was een talent in het paardrijden. Alexander De Grote leidde de beslissende charge in de slag bij Chaeronea in 338 v. Chr. Op het huwelijk van de dochter van Philippus II in 336 v. Chr. werd de aanstaande koning vermoord door Pausanius, die er vandoor ging met de paarden van de koning. Pausanius kwam echter niet ver want hij werd uitgeschakeld door de lijfwachten van Philippus II. Er waren mogelijk meer betrokkenen bij de moord van de koning, maar deze details heeft Pausanius mee in zijn graf genomen. Alexander De Grote was amper 20 jaar oud toen hij de nieuwe koning werd van Macedonië.
De macht van Griekenland op de schouders van een onervaren koning
Tijdens de Derde Heilige Oorlog had koning Philippus de diplomatieke en militaire leiding over Griekenland. Nu hij dood was, kwam dit allemaal onder de verantwoordelijkheid van de jonge Alexander. Velen dachten dat hij het niet aan zou kunnen en verwachten een snelle eindiging van de hegemonie van Macedonië. Alexander De Grote wilde het tegendeel bewijzen en liet zich meteen bevestigen als leider van de Korinthische Bond. Deze bond was een federatie die door de vader van Alexander De Grote werd tot stand gebracht. De Korintische Bond had als hoofddoel om beter gebruik te maken van de Griekse troepen in de oorlog tegen Perzië.
Klein-Azië binnenvallen
In 334 v. Chr. begon Alexander De Grote aan zijn grote veroveringstocht in het grote Perziche Rijk. Hier regeerde Darius III, die een immens groot leger had. Na een reeks van indrukwekkende overwinning, veroverde Alexander na anderhalf jaar Perzië. Darius III werd met zijn groot leger in het nauw gedreven tussen het gebergte en de zee. Hier had hij niet veel aan zijn groot leger en werd hij kwalitatief overtroffen door de de Macedoniërs. In vele staten werd Alexander ontvangen als bevrijder van het volk.
Hierna ging hij richting Libanon en Egypte. Ook in Egypte werd hij ontvangen als bevrijder en werd hij de nieuwe farao van het land. Vlak na zijn aanstelling liet hij plannen opmaken voor een nieuwe havenstad, Alexandrië, aan de monding van de Nijl. Door de centrale ligging van de staat bloeide het uit tot een economisch succes.
Het laatste stukje Perzië
Hij had de Perzen dan wel al verslagen, maar pas nu kon hij zich op het kernland van Perzië richten in het oosten. Op 1 oktober 331 v. Chr. versloeg Alexander met 45.000 soldaten het leger van Darius III dat bestond uit 110.000 soldaten, voor een tweede maal in de Slag bij Gaugamela, maar ook nu weer wist Darius III te ontkomen en begon in Medië aan de opbouw van een nieuw leger. Uiteindelijk werd Darius III vermoord door hovelingen.
Omdat het aantal Macedoniërs die konden fungeren als bestuurders van het immense gebied, eindig was, moest Alexander samenwerken met de oude elite, de Perzen. Door de oude koning van de Perzen te wreken, wist Alexander de Grote de Perzen zich emotioneel aan hem te binden. In de volgende jaren kwamen vele verdragen met lokale leiders tot stand. Bij het sluiten van een verdrag met Oxathres, leerde hij de dochter van Oxathres, Roxane, kennen met wie hij later trouwde.
Het einde van de wereld
In 327 v. Chr. zette Alexander De Grote zijn veldtocht voort met als nieuwe doel, India. Hij wou namelijk een gebied veroveren dat tot het einde van de wereld ging. Dit einde was volgens de mensen van die tijd de uitmonding van de rivier, de Ganges. Bij de rivier, de Hydaspes, versloeg hij de Indiase vors Porus, maar verder durfden zijn soldaten niet te gaan. Bij de weigering van zijn leger kwam nog meer slecht nieuw toen zijn beroemde paard, Bucephalus om het leven kwam. Het prachtige paard was volgens legendes volledig wild. Alleen Alexander De Grote kon hem berijden. Ter ere van zijn paard liet Alexander een monument en een stad, Bucephala, in India bouwen.
Het overlijden van Alexander De Grote
Toen hij zich aan het voorbereiden was op een nieuwe veldtocht naar het Arabisch Schiereiland en Carthago, stierf Alexander De Grote op 32 jarige leeftijd. Hij is gestorven nadat hij hevige koorts kreeg. De koorts was het gevolg van een longontsteking die hij mogelijk had opgelopen in de moerassige gebieden van Babylon. Voor deze theorie pleit ook het feit dat hij verwond werd door een pijl in zijn borstkas. Het zou zijn longen hebben geraakt, die te zwak waren om te genezen van de longontsteking. Er zijn vele legendes die van Alexander een goddelijk figuur hebben gemaakt. Hij zou drie dagen in de volle zon hebben gelegen. Toen men terug bij hem kwamen, zag men geen enkele tekenen van ontbinding. Enkele verklaringen hiervoor zouden kunnen zijn dat Alexander schijndood was of in een coma lag.
Na zijn dood
Na de dood van Alexander De Grote werd een staatsraad opgericht die bestond uit de belangrijkste generaals, de moeder, de halfbroer en enkele raadgevers van Alexander. Al snel bleek dat de sterkste generaals de macht naar zich toe wouden trekken. Uiteindelijk werden de vrouw van Alexander, kinderen, moeder, halfbroer, halfzus en officieren vermoord. Het Rijk viel uiteen in vier delen, daarna drie en uiteindelijk schoten er nog twee over.
© 2010 - 2025 Ben_lodewijks, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlag van GriekenlandDe Griekse vlag is een vlag die afwijkt van de meeste vlaggen van Europa. De vlag is namelijk gebaseerd op de Amerikaans…
Aristoteles: Griekse filosoofAristoteles was een filosoof uit het Griekse Athene. Hij leefde in de 4e eeuw voor christus. In die periode was een filo…
Bronnen en referenties
- www.wikipedia.org
Encyclopedie voor de Jeugd: van Aarde tot Zwaartekracht