Industriële revolutie

De industriële revolutie is een belangrijke gebeurtenis geweest in de geschiedenis? Maar hoe kwam deze tot stand en waren er grote veranderingen in de loop van de tijd.

Industriële revolutie

Industriële revolutie is de omschakeling van handmatige naar machinale producten van goederen, begon in Engeland in de 18e eeuw en door de uitvinding van de stoommachine kreeg dit een extra impuls. Een revolutie is een snelle verandering van de samenleving in een korte tijd. De Burgeroorlog gaf een extra impuls voor Amerika doordat men middelen voor de oorlog nodig hadden. De industriële revolutie kwam in 1850 in Amerika opgang. Opvattingen van groot industriëlen over de wijze waarop wordt georganiseerd:
  • De beste regering is de regering die het minst regeert en het zakenleven alle vrijheid laat.
  • Recht van de sterkste geld in het zakenleven
  • Als iemand armen/zwakken helpt is het de ondergang van de samenleving
  • Vooruitgang van mensen noodzakelijk, grootindustriëlen de grootste rijkdom verwaren, zijn hebben de kwaliteiten en weten het best hoe het geld de samenleving ten goede komt.

Kapitalistische samenleving wordt verondersteld, dat de prijzen door concurrentie laag moest maken. Ondernemers gingen over tot trust. Dit deden ze om een monopolie te verwerven. Uitvinden zorgden voor technische vooruitgang op velerlei gebieden zoals lopende band. Tussen 1860-1900 vertienvoudigde de economie en hadden ze 30% van de wereldproductie in handen. Door de snelle industriële steeg de welvaart, armen en zwarten merkten er weinig van. Dit was keerpunt van de liberalen opvattingen van de Amerikaanse waarheid, maatschappij was een nachtwakersstaat waarin de Overheids ingrijpen op de markt worden vermeden. Wil zegen dat de ondernemers niet beperkt worden en werknemers niet worden beschermd. Na de Burgeroorlog:
  • Republieken: bleven onafgebroken aan de macht en waren voorstanders om weinig te veranderen
  • Democraten: Partij van het volk, stonden voor meer invloed om sociale wetten ter ondersteuning van het volk.

Emancipatiebewegingen:

VS laatste kwart van 19e eeuw ontstaan emancipatiebeweging. Dit zijn groepen die streven naar sociale gelijkstelling en maatschappelijke verbeteringen nastreefden, emancipatie van zwarten door de gelijkstelling van blank en zwart leefden vooral apart(segregatie). De AFCL(American Federation of Labor) is een organisatie die uitdrukking gaf aan de eisen van arbeiders, waren er niet op uit op revolutie onderwerping van de Amerikaanse samenleving door een revolutie. Vrouwen waren betrokken bij opeisen van gelijkstelling tussen man en vrouw. In de Politiek: De vraag of vrouwen ook kiesrecht kregen, pas na de Eerste Wereldoorlog kregen de vrouwen kiesrecht in Amerika.

Industriële revolutie en het leven

Door de industriële revolutie werd het leven voor de meeste mensen beter. Door de industriële revolutie zijn we er op verschillende punten op vooruit gegaan. Een aantal punten zijn:
  • De infrastructuur: Doordat de producten naar de fabrieken moesten worden gebracht. Moesten veel wegen worden verbeterd om de producten in de fabrieken te krijgen. Hierdoor werd het algemene wegennetwerk beter.
  • Leefomstandigheden: Door de emancipatiebewegingen werden de leefomstandigheden beter door verschillende wetten en de lonen werden beter. Dit kwam door de sociale wetgeving.
© 2011 - 2024 Nokkos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Industriële vormgeving en goedkopere productenIndustriële vormgeving is het zodanig ontwikkelen van producten dat ze massaal en in serie vervaardigd kunnen worden. Di…
Belangrijke uitvindingen in de Industriële RevolutieTijdens de Industriële Revolutie zijn er een hoop nieuwe dingen uitgevonden, zonder de Industriële Revolutie was er bijv…
Voorwaarden industriële revolutieAan het eind van de 18e eeuw begon in Engeland de industriële revolutie. Een revolutie is een grote ingrijpende verander…
Invloed van de Industriële Revolutie op de bevolkingDe Industriële Revolutie is een groot en belangrijk onderdeel van onze geschiedenis, het heeft ons gebracht waar we nu z…

Vervoer in de Middeleeuwen: binnenvaartVervoer in de Middeleeuwen: binnenvaartIn de Middeleeuwen was het schip de enige manier om bulkgoederen en andere handelswaar in grotere hoeveelheden te verpla…
De hangende tuinen van Babylon: feit of verzinsel?De hangende tuinen van Babylon: feit of verzinsel?Ze spreken tot ieders verbeelding: de hangende tuinen van Babylon, een van de zeven wereldwonderen. Maar heeft al deze p…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
Nokkos (29 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.