Amerikaanse revolutie

Hoe ontstond de Amerikaanse revolutie en wat waren de veranderingen voor de bevolking en wat waren de veranderingen in de grondwet?

De kolonisatie

Exploitatiekoloniën is het uitsluitend benutten van de aanwezige grondstoffen en gunstige landbouwomstandigheden. De exploitatiekoloniën verder pas in 1620, er werden Afrikanen naar Amerika getransporteerd. Dit deden ze omdat ze indianen, door de ziekten steeds meer af namen. Verder trokken veel Europeanen naar Amerika. De belangrijkste redenen waren:
 • Het zoeken naar politieke vrijheid, grote vrijheid en het geven van eigen mening
 • De godsdienst, er waren veel oorlogen om het geloof, de mensen wouden naar Amerika trekken om hier hun geloof gewoon te kunnen uitdienen.
 • Betere bestaansmogelijkheden, veel Europeanen leefden in armoede

Door de Europese immigranten, nam de koloniale ontwikkeling snel toe. Door dit moesten de Europeanen steeds verder het gebied in trekken, hierdoor lag de Frontier steeds verder. Ze namen steeds meer grond af van de indianen. De verschillen tussen koloniën warren groot, Noorden, handelaars en kleine boeren. Zuiden, Plantages, zoals tabak, rijst en katoen. De planters waren afhankelijk van de slavenarbeid van de Afrikaanse slaven.

De Amerikaanse revolutie

Oorzaken Amerikaanse revolutie:
 • Nieuwe hoge belastingen van Engeland
 • Onafhankelijkheidsgevoel
 • Gevoel dat de Britse overheid te ver af stond van de Amerikaanse samenleving

De Britten deden er alles aan om het geld in eigen bezit te houden zoals dat erin Amerika geen eindproducten mochten worden gemaakt. De Amerikaanse revolutie begon in Bosten in 1773. De Boston Tea Party: een protest waarbij kolonisten balen thee dumpten in de haven. In 1775 was er een vuurgevecht in het plaatsje Concord tussen de Amerikanen en Engelsen, ze wouden een wapenopslag vernietigen. George Washington is de opperbevelhebber van het rebellenleger. In 1776 besloot het congres om te scheiden van Engeland. In de onafhankelijkheids verklaring verdedigen ze zich met verlichte argumenten. De tirannieke onderdrukking van Britse koning was onhoudbaar geworden voor de naar politieke- en geloofsvrijheid strevende Amerikanen. Kenmerken van de Amerikaanse staat:
 • Land werd een staat
 • Soevereiniteit ging over naar de Unie en niet naar afzonderlijke staten
 • Gezag werd gelegd bij het volk

Er zijn bijzonderheden want mensen zijn gelijk geschapen. Mensen hebben bepaalde onvervreemdbare rechten, namelijk leven, vrijheid en streven naar gelijkheid. Als de regering zich niet houdt aan deze regels mag deze worden vervangen.De Revolutie duurde tot 1783, op 19 april werd Amerika onafhankelijk van de Amerikanen.

De constitutie

Congres enige vorm van bestuur en ze hadden een grondwet die zaken had met de onafhankelijkheid van de staten opzichte van Engeland. In 1787 was er een nieuwe grondwet hier stonden de rechten van de mens in, Bill of Rights. Constitutie werd opgezet door de ideeën van de Verlichting, de hoogste mach lag bij het volk en er kwam een drieling van de macht om machtsmisbruik te voorkomen, uitvoerende macht, wetgevende macht en rechterlijke macht. Uitvoerende macht is gekozen via het algemeen kiesrecht, de president en opperbevelhebber van het leger. De Wetgevende macht is de verantwoording lag bij het Congres, bestaat uit senaat en huis van afgevaardigden. Rechterlijke macht werd bestuurd door het Hooggerechtshof die de taak kreeg om de wetten aan de grondwet te toetsen. De Amerikaanse grondwet is onaantastbaar, wel konden ze worden aangevuld of buiten werking worden gesteld. In 1789 de eerste presidentverkiezingen, de eerste president werd George Washington.
© 2011 - 2024 Nokkos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Industriële revolutieDe industriële revolutie is een belangrijke gebeurtenis geweest in de geschiedenis? Maar hoe kwam deze tot stand en ware…
Kolonisatie van AlgerijeAlgerije is een voormalige kolonie van Frankrijk. De kolonisatie van Algerije vond plaats rond 1830 en duurde 17 jaar. H…
Markies de Lafayette, de held uit de Amerikaanse RevolutieMarkies de Lafayette (1757-1834), was een bekende Franse generaal, staatsman en held uit de Amerikaanse revolutie. Hij w…

De hangende tuinen van Babylon: feit of verzinsel?De hangende tuinen van Babylon: feit of verzinsel?Ze spreken tot ieders verbeelding: de hangende tuinen van Babylon, een van de zeven wereldwonderen. Maar heeft al deze p…
De hangende tuinen van Babylon: het irrigatiesysteemDe hangende tuinen van Babylon: het irrigatiesysteemZe spreken tot ieders verbeelding: de hangende tuinen van Babylon, een van de zeven wereldwonderen. Maar hoe werd de zo…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Amerikaanse_Onafhankelijkheidsoorlog
 • http://www.verenigdestaten.info/gesch/Amerikaanse%20revolutie.html
Nokkos (29 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.