Wonen in de prehistorie

Wonen in de prehistorie Door al de eeuwen heen zijn natuurlijk ook de woonvormen geëvolueerd. In de eerste stadia van woonvormen vestigden de Neanderthalers zich in grotten of hutten die vaak gemaakt waren van beenderen en dierenhuiden. Vooral potten toonde aan dat hier mensen woonde omdat deze diende om voedsel in te bewaren.

Aanpassing klimaat

De oudste gevonden mens, de Australopithecus, werd terug gevonden in Afrika waar die zo'n 3 000 000 jaar geleden leefde. Hier is nog geen sprake van huisvesting want de mens trok hier nog rond. De mensen in Afrika verplaatste zich naar gebieden in Europa en Azië maar tijdens heel deze periode ontstaan ijstijden met weer een opwarming daarna. Tijdens deze periodes van kou gaan de mensen zich willen beschermen tegen het klimaat en gevaarlijke dieren.

De eerste "huizen"

Ongeveer een 900 000 jaar gelden gebruikte de Homo Erectus, die eerst nog een nomadische jager was, voor het eerst en grot. De grot die de oudste sporen bevatten is die in Le Vallonnet, Frankrijk maar deze heeft helemaal geen enkel spoor van inrichting omdat ze na de jacht gewoon weer vertrokken. Wel werden er werktuigen en beenderen teruggevonden. Toen de Homo Erectus zo'n 500 000 à 300 000 jaar geleden het vuur heeft ontdekt begon men zich ook meer te vestigen ofwel in grotten of in hutten in de open lucht wel vertrokken ze weer als er niet meer te eten viel. In deze hutten en groten waren wel aanwijzingen van inrichting zoals een hele hoop planten die gebruikt werden als slaapplaats en dierenhuiden als dekens. In 120 000 jaar v.C komt de Neanderthaler die zich in de periodes van opwarming in de open lucht vestigt en in de koude in grotten. Deze grotten kunnen we redelijk "comfortabel" noemen met vuurplaatsen, slaapkamers en een soort tegelvloer.

Luxe

In 40 000 v.C zijn er nederzettingen van de Homo Sapiens die wel nog steeds leeft in de open lucht en in een grot. Hij gebruikt wel steeds ingewikkeldere technieken om zijn huis in te richten. Ze verdeelde de grot of hut in in verschillende plaatsen zoals een werkplaats, kookhoek. Tussen 35 000 en 8000 jaar v.C. zijn de mensen de eerste grotschilderingen beginnen maken. Deze zijn vaak dieren of mensen die aan het jagen zijn op dieren. Ook het licht dat werd gebruikt tijdens het tekenen kwam van toortsen of stenen lampen waar vet werd in verbrand.

Een dorp

Tijdens de laatste ijstijd in 12 000 v.C. wordt het klimaat aangenamer en nemen de loofbossen toe. De mens gaat steeds meer in open lucht en in hutten wonen en minder in grotten. Rond 4000 v.C gaat de mens zich geleidelijk aan vestigen. De woningen worden groter en worden ook steeds vaker in groepsverband geplaatst waarbij de eerste dorpen ontstaan. Hierdoor ontstaat ook de landbouw en de veeteelt en doordat mens steeds meer voedsel moet beginnen opslaan komen ook de eerste pottenbakkers in actie.

Vindplaatsen

  • De Australopithecus van ongeveer 3 000 000 jaar geleden is vooral te vinden in het vandaag genoemde Somalië en Kenia.
  • De Homo Erectus van ongeveer 1 600 000 jaar geleden vinden we ook al terug in gebieden in Europa en Azië.
  • De Neanderthaler van ongeveer 120 000 jaar geleden trekt nog verder naar gebieden zoals Indonesië.
  • De Homo sapiens van ongeveer 40 000 jaar geleden is verspreidt over gebieden overal ter wereld ook in Amerika
© 2011 - 2024 Mvg2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De eerste mensen op aardeDe eerste mensen op aardeEr leven al vele eeuwen lang mensen op deze aarde, al is dit niets in vergelijking met de leeftijd van de aarde zelf. Na…
Mensachtigen: van Austalopethicus tot Homo SapiensDe mens zoals we die vandaag de dag kennen is een homo sapiens. Toen de homo sapiens ongeveer 350.000 jaar geleden voor…
De eerste mens op aardeDe eerste mens op aardeDe moderne mens, zo noemen wij onszelf. En over tienduizend jaar, als wij geëvolueerd zijn, zijn wij dan een uitgestorve…
De Neanderthaler in onsDe mens en de Neanderthaler hebben ooit samen het prehistorische Europa en Midden-Oosten bevolkt. Hoe gingen de twee men…

Stamboomonderzoek: maken van een stamboomStamboomonderzoek: maken van een stamboomVeel mensen vinden het leuk om te weten waar ze vandaan komen. Ze willen weten wie hun voorouders waren en doen daarom o…
Vervoer in de Middeleeuwen: zeevaart in Noord-EuropaVervoer in de Middeleeuwen: zeevaart in Noord-EuropaTijdens de Middeleeuwen was zeevaart in de noordelijk helft van Europa een relatief beperkt verhaal. Er waren nog niet e…
Bronnen en referenties
  • "Artis Historia"
Mvg2011 (27 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.