Willibrord, de apostel der Friezen

In de traditionele visie op de geschiedenis van Nederland, was de in Yorkshire geboren monnik Willibrord de eerste missionaris in Nederland. Hij zou in het jaar 690 vanuit Britannia (Engeland) zijn aangekomen in het Zuid-Hollandse Katwijk en vandaaruit het noordelijk deel van het land hebben overgetrokken om de Friezen te bekeren. De Nederlandse archivaris Albert Delahaye zet vraagtekens bij deze interpretatie.

Willibrord kwam aan land in Francia

Albert Delahaye is van mening dat ook dit deel van de Nederlandse geschiedenis eigenlijk in noord-west Frankrijk moet worden geplaatst. In een (deels) aan Willibrord zelf toegeschreven tekst De Kalender van Sint Willibrord staat dat hij vanuit Britannia aan land kwam in Francia en daarmee meteen in het land van de Friezen (Fresones) was. Hij voer over de rivier de Renus naar Trajectum, waar hij de Friese koning Radboud probeerde te bekeren. In de Nederlandse traditie zetelde deze koning op dat moment (voor de slag met de Franken) dus in Utrecht. De Renus wordt door historici gezien als de Rijn, maar Delahaye ziet hier de rivier de Schelde in.

Het uitgestrekte rijk van de Friezen

In Nederland is de naam 'Fresones' vertaald als 'Friezen' en ging men ervanuit dat de Fresones in de zevende eeuw al in hun tegenwoordige regio's in Friesland en Noord-Holland (west-Friesland) woonden, en dus ook in Utrecht. Om de traditionele opvattingen kloppender te maken met de Nederlandse situatie, werd het woongebied van de Friezen door Utrecht en langs de Zuid-Hollandse kust doorgetrokken tot aan de huidige provincie Zeeland. Ze kwamen zo steeds dichter bij hun eigenlijke woonplaats Frisia, die volgens Delahaye, in zuid-België en noord-Frankrijk lag. Willibrord was in zijn optiek dus weliswaar de apostel der Friezen, maar die Friezen bevonden zich op dat moment nog niet in Nederland. Delahaye noemt in de omgeving van noord-Frankrijk en zuid-België twintig plaatsen die naar het oude Frisia en het volk der Fresonen verwijzen, zoals Fresne, Fressincourt, Fresingehem en Friesenheim.

Francia is niet Nederland

Toen Willibrord vanuit Britannia de veiligste en meest logische route naar het Europese vasteland nam, stak hij in de visie van Delahaye het Kanaal over in plaats van de Noordzee. Hij kwam aan land bij wat nu Gravelines heet, dat in de buurt van Calais ligt. Albert Delahaye meent dat dit als kortste route het meest voor de hand ligt, te meer daar het Francia waarover Willibrord schrijft in geen enkel document en door geen enkele historicus wordt gezien als een oude benaming van Nederland. Dat hij in de achtste eeuw de eerste bisschop van Utrecht zou zijn geworden, is dan ook niet waarschijnlijk. Wel werd hij bisschop van Trajectum, volgens Delahaye het noord-Franse Tournehem. Het ontbreken van een sterke Willibrord-traditie in met name het noorden van Nederland wijst hier ook op. In noord-Frankrijk en België bestaat deze traditie wel, zegt Albert Delahaye.
© 2011 - 2025 Ddem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bonifatius bij Duinkerke vermoordBonifatius nam in de achtste eeuw het missiewerk van Willibrord onder de Fresones (Friezen) rond Trajectum (Utrecht, vol…
Brachten de Romeinen Nederland in kaart?Brachten de Romeinen Nederland in kaart?In boeken over de Nederlandse Romeinse tijd worden als er plaatsnamen genoemd worden, eigenlijk altijd de Nederlandse pl…
Julius Caesar en de RenusVeel van de feiten die we weten over het Nederland van voor de jaartelling, weten we uit de Commentarii de Bello Gallico…
De internationale zeehaven DorestadNaar het legendarische vroeg-middeleeuwse handelscentrum Dorestad (of Dorestadum) wordt al tientallen jaren gezocht in N…

Heksen en heksenvervolging, kruidenvrouwtjes gestraftHeksen en heksenvervolging, kruidenvrouwtjes gestraftVroeger geloofde men in heksen. Men dacht dat vrouwen, die zich bezig hielden met kruiden en planten, en dus vaak mensen…
Bronnen en referenties
  • http://web.inter.nl.net/hcc/Gbm.Delahaye/
Ddem (16 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.