Etrusken, een oude beschaving

De Etrusken waren een machtig volkje in Toscane van Italië zo ongeveer het laatste millennium v.Chr. Zij begonnen met het aanbrengen van tekeningen in graftombes, wisten hoe verfkleuren gemaakt konden worden. Begroeven hun doden in redelijke veel rijkdom. Veel van de opgravingen die gevonden zijn, hebben betrekking op veel zaken die te maken hebben met graftombes en grafurnen.

Algemeen

De Etrusken waren niet alleen geheimzinnig, maar ook oosters. Ze blonken uit in vechten, maar ook het handel drijven was hun niet vreemd. In Italië, waar deze bevolkingsgroep heeft geleefd, hebben zij een eigen identiteit achtergelaten, naast de vele overblijfselen uit hun beschaving.

Wie waren de Etrusken

De Etrusken waren een bevolkingsgroep die rond 1000 v.Chr. in het gebied tussen de Arno en de Tiber, dus in westelijk-Midden Italië hun beschaving begonnen. In korte tijd hadden zij en rijk opgebouwd waar rekening mee gehouden moest worden, mede dankzij hun minerale rijkdom.

In de 3e eeuw v.Chr. ging Etrurië (het rijk van de Etrusken) heel snel ten onder. De Romeinen die heel lang onder Etruskisch bewind hadden gestaan, veroverden stad voor stad en lijfde Etrurië gewoon bij het Romeinse Rijk in. De taal der Etrusken verdween langzaam maar geheel.

Enkele Etruskische steden:

Tot het Etruskische rijk behoorden een flink aantal steden, enkele van deze waren:
Huidige naamEtruskische naam
ChiusiClevsinsl
PerugiaPhersna
BolsenaVelzna
BolognaFel(i)na
FiesoleVi(p)sul
VolterraVelathris

 • In Chiusi zijn overblijfselen gevonden van aardewerk en geïmporteerde vazen.
 • In Fiesole staan nog de muren met boogconstrukcties, tempelruïnes en graftombes uit de tijd van de Etrusken.
 • Volterra was één van de belangrijkste nederzettingen uit de tijd van de Etrusken. Vanwege het moeilijke terrein dat toentertijd om de stad lag, hebben de Romeinen veel moeite moeten doen om deze stad in handen te krijgen.

Een opgraving in Toscane

Rond 1965 werd besloten om in de buurt van Siena, het dorp Murlo, opgravingen te gaan opstarten in verband met vermeende vondsten van de Etruskische beschaving. In de loop van de daarop volgende jaren werden er interessante dingen gevonden, zoals een monumentaal gebouw van ongeveer 20 vierkante km. In dit gebouw werden zittende figuren van terracotta gevonden. Op de top van het gebouw stond een stenen sfinx.

De muurtekeningen van de Etrusken

Bij vondsten van grafruimten zijn veel muurschilderingen gevonden. Opvallend is dat de verhoudingen van mens en dier heel goed met elkaar in balans is, al zijn alle mannen wel goed gespierd afgebeeld. De tekeningen hielden niet alleen verband met overwinningen die tijdens de strijd was behaald, maar ook zijn dansende figuren en musicerende aangetroffen.

De tekeningen werden aangebracht in ondergrondse graftombes. Muren waren afgestreken met een mengsel van klei en calciumcarbonaat. De contouren van de figuren wordt op de muur aangebracht alvorens zij worden ingekleurd.

De verf die werd gebruikt voor het inkleuren werd gemaakt van natuurlijke grondstoffen:
 • Geel maakte men van ijzer
 • Rood was afkomstig van ijzeroxide
 • Blauw verkreeg men van lazuursteen
 • Groen werd gemaakt uit een combinatie van malachiet, koper, calcium een vuursteen

Dit zijn de primaire kleuren die men maakte, hieruit werden kleurcombinaties gemend voor de tekeningen.

Overblijfselen

In de afgelopen decennia zijn er heel veel opgravingen gedaan, waarbij voorwerpen zijn gevonden die aan de Etrusken kunnen worden toegeschreven. Vooral in Toscane zijn heel veel archeologische vondsten gedaan. Heel veel van deze voorwerpen, vooral veel grafurnen en graftomben, zijn ondergebracht in diverse musea. Vooral in Toscane zijn heel belangrijke vondsten te bezichtigen, zoals het Archeologisch museum in Florence, of enkele van de musea in Chiusi, Fiesole, Siena of Volterra.

Musea

In geheel Toscane zijn veel musea waar overblijfselen te bezichtigen zijn uit de Etruskische periode. Het betreft in veel musea voornamelijk grafurnen en graftomben, maar ook veel aardewerk is tijdens opgravingen aangetroffen.

In onderstaande steden uit de provincie Toscane zijn musea met bovengenoemde onderwerpen te vinden:
 • Arezzo, Museo Archeologico Statale
 • Grosseto, Museo Archeologico e d’Arte della Maremma
 • Murlo, Antiquarium di Poggio Civitate; natuurlijk naar aanleiding van de eerder genoemde opgravingen in haar omgeving
 • Siena, Museo Archelogico Nazionale
 • Vetulonia, Area Archeologica e Museo Civico
 • Volterra, Museo Etrusco Guarnacci

Natuurlijk zijn er ook vele musea te vinden buiten Toscane, bijvoorbeeld het Museo Gregoriano Etrusco in Rome.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toscane in Italie; Chiusi een bezoek waardChiusi is een oud stadje in de Toscane van Italië, al ruim 3000 jaar oud en oorspronkelijk een Etruskische stad. In de b…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
De Etrusken in oude tijdenDe Etrusken in oude tijdenDe Etrusken waren een krijgshaftig en zeevarend volk, dat geruime tijd tezamen met de stad Carthago de hegemonie uitoefe…

Saladin, moslimheldSalah Ad-Din Yusuf Ibn Ayyub, in het westen bekend als Saladin, was de Moslim Sultan van Egypte, Syrië, Jemen en Palesti…
De VOC: Het eerste multinationale handelsmonopolieDe Verenigde Oostindische Compagnie was de eerste grote handelsonderneming ter wereld. Haar bestaan besloeg bijna twee v…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 10-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.