De belangrijkste dingen uit de middeleeuwen
De Middeleeuwen is voor sommige mensen een moeilijk onderdeel uit de geschiedenis. Hoe zit het nou precies met leenstelsels, leenmannen en leenheren. Wat is het feodale stelsel? Hieronder een lijst met allemaal belangrijke gebeurtenissen en feiten uit de Middeleeuwen.
Het christendom
Het christendom werd verspreid door monniken (Bonifatius, Amandus, Willibrord). Monniken bouwden kloosters. En trokken daardoor nieuwe monniken aan. Ook probeerden monniken de machthebbers als eerste te bekeren, zij waren het voorbeeld voor de anderen. Het christendom werd verspreid omdat de koning rust, eenheid en orde in het land wou. Het was makkelijker als alle mensen een godsdienst hadden. Bonifatius en Willibrord kwamen uit Engeland en gingen de Friezen bekeren (geen succes) Amandus had wel succes.
Islam
De islam is ontstaan door Mohammed. Hij kreeg een boodschap van God (Allah) dat hij zijn bestaan moest gaan verspreiden en kenbaar moest maken aan mensen. Hij heeft dat het eerst gedaan in Medina later in Mekka. Islam betekent onderwerping aan Gods wil.
Verdwijning van steden
In de vroege middeleeuwen liepen steden leeg omdat het Romeinse Rijk uit elkaar gevallen was. De soldaten en bestuurders trokken weg. Nu het bestuur wegviel werden de wegen ook niet meer onderhouden, en kon er veel minder goed handel gedreven worden. De meeste handelaren werden boer. Er kwam een
agrarische samenleving. Door de agrarische samenleving waren de meeste mensen zelfvoorzienend. Sommige machthebbers hadden erg veel grond. Die grond konden ze niet allemaal bewerken. Dus gingen ze die verhuren aan de boeren (horigen) de horigen moesten de machthebbers dan militair steunen. En de horige boeren moesten op het land werken voor de machthebber. De
agrarische urbane cultuur verdween omdat de stad leeg liep, veel handelaren werden noodgedwongen boer, dus zelfvoorzienend
Feodale stelsel
de vorst (leenheer) had heel veel domeinen, die ging hij verhuren aan
landman de
leenmannen gingen het verhuren aan
achterleen mannen. De edelen (leenheer) hadden behoefte aan een goed leger dus in ruil voor het land moesten de leenmannen mee helpen vechten als dat nodig was.
Geestelijkheid
de geestelijkheid was erg belangrijk, zei wisten veel en je kon er terecht om informatie in te winnen. Ook konden zei als enige lezen en schrijven (latijn). Dat was heel belangrijk voor het besturen van het land. De kerk kon belasting vragen van het volk, en de kerk had een gerechtshof. De kerk bepaalde veel, omdat ze veel wisten en als enigen konden lezen en schrijven.
Ambachten
Doordat mensen niet meer zelfvoorzienend konden zijn, hadden ze ook andere spullen nodig, kwamen er ambachten en richten de mensen met het zelfde beroep een gilde op. Zo konden ze samenwerken. Ook de kooplieden kregen steun van de vorsten en zo kon er weer handel gedreven worden, en voor handel is een stad nodig waar mensen samen komen. Dus was het weer een agrarische urbane cultuur. Er waren meer handelaren, de handelaren hadden geen tijd meer om
herendiensten (klussen voor de leenheer) te doen, dus hadden ze bedacht dat ze stadsrechten wouden, de stadsrechten moest je aanvragen bij de leenheer. De leenheer wou dat wel, hij kon dan belasting vragen. De leenmannen werden zo minder belangrijk. Door stadsrechten had de stad eigen rechtspraak, kon er een markt gehouden worden en mochten ze zelf bepalen wie stadsburger werd.
Conflict geestelijkheid
Er kwam een conflict over wie de geestelijken mocht benoemen de paus of de vorst, de wereldlijke of de geestelijke macht. Dat werd de
Investituurstrijd genoemd. Uit eindelijk werd dit door de vorst gewonnen. Er was een gedeeltelijke scheiding tussen kerk en staat.
Kruistochten
De kruistochten werden gehouden om het christendom te verspreiden, de paus riep de christenen op om de mensen te bekeren, veel mensen gingen mee voor roem, rijkdom, avontuur. De paus beloofde de deelnemers vergeving van zonden en misdadigers die meegingen, hoefden hun straf niet te ondergaan.
De motivatie om in de kruistochten mee te lopen was:
- enthousiasme voor het geloof
- mensen hoefden hun straf niet uit te zitten
- ze wouden een deel van het midden- oosten terug veroveren
Gevolgen:
- de moslim bevolking werd uitgemoord (bedoeld gevolg)
- Jeruzalem wordt ingenomen (bedoeld gevolg)
- meer kennis wordt uit gewisseld (onbedoeld gevolg)
- nieuwe beroepen ontstaan (onbedoeld gevolg)
Joods-christelijk wereldbeeld
Het joods-christelijk wereldbeeld in de middeleeuwen was: God heeft de aarde en hemel geschapen ten behoeve van de mens. De wereld was plat. En Jeruzalem was het middelpunt.
Uitingen van de middeleeuwse cultuur:
- ontstaan van universiteiten
- kerken zijn de belangrijkste bouwwerken van de middeleeuwen
- schilder en bouwkunst
- literatuur