Kampen is een bezoek waard

Kampen is een oude Hanzestad, net als een aantal andere steden die aan of nabij de IJssel lagen. Kampen zelf is een stad met een lange geschiedenis. Zo had het vroeger een eigen vloot. Er zijn in het oude centrum van de stad veel bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld de Nieuwe Toren.

Algemeen

Kampen, gelegen aan de monding van de IJssel is een Hanzestad met 33.500 inwoners en een totale oppervlakte (van water en land) van ongeveer 192 km². De stad was vroeger erg machtig en had veel invloed binnen de Hanze.

Wat is een Hanzestad

In de 12e eeuw groeide de handel in West- en Noord Europa snel als gevolg van betere methoden en intensiever gebruik van natuurlijke energiebronnen. Er ontstond een grotere vraag naar grondstoffen. Enkele landen van Europa, waar Nederland ook bij hoorde, werden steeds meer afzetgebied voor de Oostzeelanden en andersom.

Kooplieden die dezelfde koopwaar verhandelden, sloten zich aaneen binnen een stad. Zo’n groep werd ook wel een “Hansa” genoemd. Een voordeel van aaneensluiten was het gezamenlijk handel drijven in binnen- en buitenland, het samen reizen over zowel land als water (wat veel veiliger was). In veel steden waren veel van dit soort groepen, soms wel meer dan 5 per stad.

Uiteindelijk groeiden deze Hansa rond 1356 uit tot een groep steden die zich gingen verenigen in “De Hanze”. Dit werd besloten op de eerste vergadering in het Duitse Lübeck. Op het hoogtepunt van deze Hanze waren er meer dan 150 steden aangesloten. Dit Hanze verbond stortte volledig in tijdens de 16e eeuw. De belangrijkste van deze steden lagen aan of nabij de IJssel (dit was vroeger een belangrijke handelsroute) en waren:
 • Doesburg
 • Zutphen
 • Deventer
 • Hattum
 • Zwolle
 • Kampen

Geschiedenis van Kampen

Er zijn documenten uit 1227 waarin als gesproken wordt over de stad Kampen, terwijl het helemaal niet zeker is of Kampen ooit stadsrechten heeft verkregen. Kampen was in het bezit van een eigen vloot en sloot zich pas aan bij de Hanze toen de oorlog tussen de Hanze en Holland uitbrak.

Tussen 1330 en 1450 kende de stad Kampen een grote periode van bloei. Dit uitte zich in de groei van de stadskern en de uitbreiding van het aantal gebouwen. Er werd een nieuwe stadsmuur gebouwd met wel 20 poorten en de “Burgel”(de huidige stadsgracht) werd verlegd.

In de 16e eeuw kwam een einde aan de bloei en nam de welvaart af. Pas nadat de Noordoostpolder en Flevoland waren ingepolderd, kreeg Kampen ook weer enige naam.

In het begin van 1800 raakte Kampen betrokken bij de tabaksindustrie, mede door het gunstige belastingklimaat van Kampen zelf. De sigarenfabrikant Lehmkuhl uit Bremen vestigde zich in de Oudestraat 25 Kampen, later verhuist het bedrijf naar de Voorstraat. Ruim 80 jaar later bestaat het aantal werknemers in deze tak van industrie uit de helft van de Kampense bevolking. Na de Wereld Oorlog II, is de sigarenindustrie helemaal in het slop terechtgekomen. Er is nog één bedrijf productief in Kampen en dat is “De Olifant” in de Voorstraat 104.

Aan het einde van de 19e eeuw kwamen de theologische faculteiten naar de stad. In 2005 heeft Kampen zijn 650 jarig bestaan gevierd.

Bezienswaardigheden

Een stad die al zolang bestaat heeft ongetwijfeld haar eigen monumenten en bezienswaardigheden. Enkele van deze bezienswaardigheden zijn:
 • De Nieuwe Toren
 • Kamper Tabaksmuseum
 • Het oude Raadhuis
 • De O.L.Vrouwe- of Buitenkerk
 • De St.Nicolaaskerk
 • De Cellebroederspoort
 • De Kamper Kogge
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in KampenDe Hanzestad Kampen staat bekend om haar historische binnenstad en haar ligging aan de monding van IJssel. Kampen staat…
Hanzerondje Kampen Zwolle: fietsrouteHanzerondje Kampen Zwolle: fietsrouteHanzerondje Kampen Zwolle is een fietsroute die de loop van de IJssel volgt en waarbij u door de hanzesteden Kampen en Z…
Hanzesteden, een verbond voor veiligheidHanzesteden, een verbond voor veiligheidTerug de geschiedenis in: de Middeleeuwen. Hanzesteden waren een verbond voor veiligheid in de tijd dat er nog veel geha…
Bezienswaardigheden in ZwolleDe Hanzestad Zwolle staat bekend om haar historische binnenstad en haar ligging aan de rivier de IJssel. Zwolle staat be…

Het mens en wereldbeeld van de romantiekEen korte toelichting op de romantiek en het mens- en wereldbeeld uit deze periode, en de veranderingen die daardoor pla…
Beroemde reizen - OntdekkingsreizigersBeroemde reizen - OntdekkingsreizigersWie ontdekte Amerika, maar dacht eerst dat het Indië was? Wie voer als eerste om Afrika naar India? Welk deel van de wer…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 14-05-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.