Beroemde reizen - Ontdekkingsreizigers

Beroemde reizen - Ontdekkingsreizigers Wie ontdekte Amerika, maar dacht eerst dat het Indië was? Wie voer als eerste om Afrika naar India? Welk deel van de wereld verkende Marco Polo? Hoe is de Amazone-rivier aan haar naam gekomen? Wie verkende als eerste de Stille Zuidzee? Waarom zocht men de Noordwestelijke Passage? Naar wie is Amerika vernoemd? Boeiende weetjes en historische feiten, in de vorm van vragen en overzichtelijke antwoorden, over beroemde ontdekkingsreizigers en hun avontuurlijke reizen.

Weetjes over ontdekkingsreizigers


Welk deel van de Wereld heeft Marco Polo verkend?

Marco Polo en zijn familie waren de belangrijkste ontdekkingsreizigers van de Middeleeuwen. Marco Polo werd in Venetië geboren.

Zijn vader en oom waren kooplieden en hadden China bezocht, waar ze keizer Koeblai Khan ontmoetten. In 1271 vertrokken ze nogmaals en ditmaal was Marco ook van de partij. De reizigers keerden pas in 1295 naar hun vaderland Italië terug. In de tussenliggende jaren bereisden ze China en het zuiden van Azië.

Wie ontdekte Amerika, maar dacht eerst dat het Indië was?

De eerste Europeaan die, naar men weet, Amerika bereikte was Christophorus Columbus. Men vermoedt dat er al veel eerder Vikingen of Noormannen Amerika bereikten. Colombus werd geboren in Italië, maar deed ontdekkingsreizen voor Spanje. Hij zeilde van Spanje naar de Bahama eilanden, buiten de kust van Noord-Amerika in 1492, om een nieuwe zeeweg naar Indië (de Indiën destijds genoemd) te vinden. Columbus meende ook dat dit hem gelukt was, hetgeen de reden is dat hij de mensen die hij daar aantrof Indianen c.q. inwoners van Indië noemde. Zo kwamen de Amerikaanse Indianen aan hun naam.

Naar wie is Amerika eigenlijk vernoemd?

Amerika is genoemd naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci die leefde van 1451 tot 1512. Vespucci verkende een deel van Zuid-Amerika, nadat Columbus Amerika had bereikt.

Vespucci was op de hoogte van het feit dat Columbus, nieuw land, namelijk Noord-Amerika reeds had ontdekt in 1492. Vespucci dacht echter dat hij een heel nieuw land naast de ontdekking van Columbus had ontdekt. Dit 'nieuwe land' Zuid-Amerika is naar hem -Amerigo- genoemd. Later werd het de naam van het hele Amerikaanse continent.

Wie voer als eerste om Afrika naar India?

Vasco da Garna. De eerste reis uit Europa om Afrika heen naar Indië (Voor-Indië) werd ondernomen, daar Europese handelslieden een zeeweg naar India wensten, in plaats van de bezwaarlijke weg over land.

De handelslieden met hun handelsgeest, wilden sneller handel kunnen drijven en de oude route naar India was niet handig.
De zeereis werd gemaakt door de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Garna. Hij verliet Portugal in 1497 en het duurde bijna een jaar voordat hij India had bereikt.

Hoe kwam de Amazonerivier aan haar naam?

In 1541 ontdekte de Spaanse onderzoeker Fransisco de Orellana een grote rivier in Zuid-Amerika. Onderweg werd hij aangevallen door een groep vrouwelijke Indiaanse krijgers, die hem deden denken aan de Amazones, de vrouwelijke krijgslieden uit de oude Griekse legenden. En doopte de rivier tot Amazonerivier. (Meer over rivieren is te vinden in Meren en Rivieren).

Wie verkende als eerste de Stille Zuidzee?

De Stille Zuidzee is het zuidelijk deel van de Grote Oceaan, waar zich talloze eilandjes bevinden. Dit deel van de wereld werd voor het eerst grondig bekeken door kapitein James Cook, een Britse onderzoeker die er drie reizen naar toe maakte tussen 1768 en 1779.

Kapitein Cook verkende ook Australië en Nieuw-Zeeland en besefte dat er een groot onbekend continent (Antarctica/Zuidpoolland) in het diepe zuiden moest bestaan. Hij bereikte de Zuidpool echter nooit. Tijden zijn derde reis werd kapitein Cook op Hawaï door inboorlingen om het leven gebracht.

Waarom zocht men de Noordwestelijke Passage?

Nadat Magallanes een zeeweg van Europa naar het Oosten om Zuid-Amerika had gevonden, vroegen onderzoekers zich af of er ook een andere route om Nóórd-Amerika mogelijk was. Hiertoe zou men langs de eilanden ten noorden van Canada, in de ijzige zeeën, moeten varen. Dit zou een kortere weg zijn dan de zuidelijke route en gunstiger voor de handel. Onderzoekers speurden eeuwen naar deze route, de Noordwestelijke Passage of Doorvaart. Tenslotte werd de noordelijke zeeweg ontdekt door de Noor Roald Amundsen, tijdens zijn reis van 1903 tot 1906.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OntdekkingsreizigersOntdekkingsreizigersDe geschiedenis... Iedereen heeft dit vak weleens gehad op school. Maar wat weet jij over deze ontdekkingsreizigers? Ont…
Boekrecensie: De Groote Zijderoute, Marc HelsenrecensieBoekrecensie: De Groote Zijderoute, Marc HelsenEen turf van een boek dat de reis van Marc Helsen beschrijft van Londen naar China, Marco Polo achterna. In het tweede d…
Middeleeuwen: belangrijke personen en gebeurtenissenMiddeleeuwen: belangrijke personen en gebeurtenissenDe Middeleeuwen is een tijdperk dat duurde van ongeveer 500-1500 na Christus. Veel personages die in de middeleeuwen lee…
Het Ei van ColumbusHet Ei van ColumbusHet Ei van Columbus; wat is dat eigenlijk? Iedereen heeft wel eens van Het Ei van Columbus gehoord, maar er zijn er maar…

Kampen is een bezoek waardKampen is een oude Hanzestad, net als een aantal andere steden die aan of nabij de IJssel lagen. Kampen zelf is een stad…
Nederlandse sporen in de Verenigde StatenNederlandse sporen in de Verenigde StatenDe geschiedenis van Nederlanders in Noord-Amerika is er een van ondernemers met lef. In de bijna vier eeuwen dat Nederla…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mariamichelle, Pixabay
  • Hastings, L. Worldwide Historical Events. York Beach: Samuel Weiser Inc.
Reacties

Maria, 17-03-2008
Aantrekkelijk als informatie en tekst en ook hoe het er uitziet! Het oog wil ook wat… Reactie infoteur, 18-03-2008
@ Maria, fijn om te horen dat het artikel je bevalt.
Bedankt voor je leuke reactie!
Groetjes van Sila

Lianne, 21-02-2008
Leuke informatie en leuke plaatjes ook :-)
groetjes van lianne Reactie infoteur, 22-02-2008
Lianne, leuk dat je het leuk vindt!
Bedankt voor je reactie,
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 24-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.