Spel en speelmateriaal in de negentiende eeuw

Spel en speelmateriaal in de negentiende eeuw De negentiende eeuw staat in het teken van de Industriele revolutie. Speelgoed wordt op steeds grotere schaal geproduceerd. Er komen nieuwe en duurzamere materialen op de markt. Spel- en speelmateriaal wordt ingezet op de voorlopers van de kleuterscholen.

Kindergarten

De Duitse pedagoog Fröbel wordt sterk beïnvloed door de ideeën van Rousseau. In 1837 sticht hij de zogenaamde Kindergarten. Dit waren de voorlopers van de kleuterscholen. Kinderen speelden met blokken, mozaïeken en ander speelmateriaal om zich zowel geestelijk als lichamelijk te ontwikkelen.

Bewaarscholen

Toen er eind negentiende eeuw steeds meer vrouwen gingen werken was er veel vraag naar oppasgelegenheid. Het leidde tot de oprichting van zogenaamde bewaarscholen ook wel kakschooltjes genoemd. Er waren geen regels voor bewaarscholen en iedereen die wat bij wilde verdienen kon eenvoudig een dergelijk schooltje starten.

Bemoeienis pedagogen

Rond de eeuwwisseling (1900) begonnen pedagogen zich meer met dit soort schooltjes te bemoeien. Ze vonden dat een kind de gelegenheid moest hebben om zichzelf en de wereld te ontdekken. Ideeën waren er genoeg, maar het duurde nog tot 1955 voor die daadwerkelijk werden toegepast. In dat jaar werd de Kleuteronderwijswet ingevoerd.

Groei speelgoedmarkt

Na de Industriële Revolutie maakte de speelgoedindustrie een grote groei door. Het werd mogelijk speelgoed op grote schaal te fabriceren. Speelgoed werd goedkoper en dus voor een veel grotere groep afnemers bereikbaar. Het assortiment breidde uit.
Er kwam speelgoed speciaal voor de zondag met een religieuze achtergrond (bijvoorbeeld Ark van Noach). Materialen als hout en papier-maché, werden vervangen door duurzame materialen zoals blik. Poppen kregen een meer expressief gezicht, omdat hoofdjes nu konden worden gemaakt van porselein in plaats van hout. Oogjes konden sluiten door middel van een speciaal mechaniekje. Er kwamen poppen die “mama” konden zeggen. Oude rader technieken werden vervangen door stoom en electriciteit. Stoommachines, auto’s en treinen werden in het klein nagemaakt. Nieuw was ook de teddybeer, die even na 1900 de wereld veroverde.
© 2011 - 2024 Alida60, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boeken: boekhandels in de negentiende eeuwBoeken: boekhandels in de negentiende eeuwBoekhandels waren er ook in de negentiende eeuw. Amsterdam telde in 1828 78 boekhandels. De inrichting van de boekhandel…
Het roosje: Het knaapje zag een roosje staanHet roosje: Het knaapje zag een roosje staanIn de liederen, die in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw werden gemaakt, hadden naast het samen muziek…
Opkomst, bloei, neergang en nieuw leven Delfts aardewerkOpkomst, bloei, neergang en nieuw leven Delfts aardewerkAardewerk uit Delft is over de hele wereld bekend. Naast fabrieksmatig vervaardigd Delfts blauw, waaronder veel kitsch p…
Lezen: het literaire leven in de negentiende eeuwLezen: het literaire leven in de negentiende eeuwDe lezer met een boekje in een hoekje? In de negentiende eeuw zijn er niet veel eenzame lezers. Lezen heeft in die tijd…
De belevingswereld van het kind in de achttiende eeuwDe belevingswereld van het kind in de achttiende eeuwIn de achttiende eeuw kwam er onder invloed van de Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) meer aandacht voor…
Bronnen en referenties
  • Suze Naanje Ik Waige Die, geboortetradities van luiermand tot wiegelied
Alida60 (40 artikelen)
Gepubliceerd: 31-12-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.