De waarheid achter Stonehenge

De waarheid achter Stonehenge Er doen veel verhalen in de rondte over stonehenge. Maar wat is de waarheid achter dit monument? Hoe is het gebouwd? Wanneer is het gemaakt en door wie? In het zuiden van Engeland staat een 5000 jaar oude cirkel van stenen. De stenen zijn echte joekels. Sommige zijn wel 9 meter hoog. Het gewicht is ook niet mis. Van één van de stenen is berekend dat ie wel 50.000 kilo weegt. Onderzoekers hebben ontdekt dat sommige bouwstenen uit een gebied komen dat op 386 kilometer afstand van Stonehenge ligt. Hoe de stenen daar terecht zijn gekomen? En wie het bouwwerk gemaakt heeft? Dat is een mysterie waar nog steeds veel mensen het hoofd over breken. Stoomtreinen waren er in die tijd niet en mensen hadden geen heftrucks of andere machines. Ze zouden alles met hun blote handen hebben gedaan. Onmogelijk! Of niet?

Verschillende verhalen

Sommige mensen denken dat Stonehenge het werk is van buitenaardse wezens. Anderen zeggen dat de duivel het ding gebouwd heeft. Hij zou de stenen van een dame in Ierland hebben gekocht en ze met zijn magische krachten naar de vlakte van Zuid-Engeland hebben gebracht. In weer een ander verhaal wordt verteld dat het reuzen waren die in een cirkel dansten en plotseling versteenden! Ooit gehoord van Merlijn de Tovenaar? Er zijn ook mensen die beweren dat hij de stenen uit de Ierse bergen naar Engeland heeft getoverd.

Andere theoriëen

Reuzen, de duivel, buitenaardse wezens of Merlijn de Tovenaar. Je begrijpt dat er mensen zijn die dit niet geloven. Zij proberen te bewijzen dat Stonehenge door mensen gebouwd is. Zelfs voor het vervoeren van loodzware stenen over honderden kilometers hebben ze iets bedacht: een gletsjer kan de stenen naar de plek hebben geduwd. In de IJstijd verschoof regelmatig puin van het ijskoude noorden naar het zuiden. Maar er is één probleem. krassen in rotsen achter en er ontstaan heuvels door de druk van het ijs. Daar is niks van te zien in de omgeving van Stonehenge. Als er geen gletsjer is geweest, hoe is het dan gegaan?

Kunnen mensen met hun blote handen 5000 jaar geleden stenen van duizenden kilo’s over 386 kilometer vervoeren? Volgens onderzoekers is het mogelijk. Je kunt ze van een berg afrollen. Maar meestal moeten ze dan ook weer bergopwaarts. Onderzoekers denken dat mensen hiervoor een slee hebben gebouwd die ze onder de stenen plaatsten. Deze methode is in 1994 getest. Een steen werd op een houten slee gelegd die met touwen werd voortgetrokken over een ingevette baan. Dat lukte! Een ander deel van de reis zouden de brokken over water hebben afgelegd. Via de zee en rivieren.

Hoe heeft men het gemaakt

Goed, stel dat mensen de stenen inderdaad zelf naar stonehenge hebben gehaald. Dan volgt meteen het volgende mysterie. Hoe hebben de bouwers de lange stenen rechtop gekregen? De hefboommethode is de enige manier waarop dat volgens wetenschappers zou zijn gelukt. Waarschijnlijk hebben de bouwers eerst gaten gegraven. Vervolgens hebben ze elke steen naar een kuil getrokken. Net zo lang tot een deel van de steen over het gat lag. Op een bepaald moment kieperde dat deel van de steen in het gat en stak het ding de lucht in Met een hefboom werd hij daarna omhoog getrokken.

De hefboom had waarschijnlijk de vorm van een A. De steen werd aan een kant van de A vastgemaakt. Aan de andere kant trokken touwtrekkers aan het touw. Ze zorgden ervoor dat aan hun kant het touw veel langer was. Daardoor werd het gewicht waaraan getrokken moest worden minder groot. Dat heet het hefboomeffect. Hoe de bovenste platte stenen uiteindelijk op de andere stenen terecht zijn gekomen, weet niemand zeker. Maar ook hiervan wordt gedacht dat het met de hefboomtechniek is gedaan.

Er zijn dus aardig wat wetenschappelijke verklaringen voor de bouw van stonehenge. Maar toch lijkt het nog steeds een ongelooflijke klus. Hoe het 5000 jaar geleden precies gegaan is? We zullen het wel nooit zeker weten. Een ding staat in ieder geval vast. Ben je ooit in Engeland? Ga dan zeker een kijkje nemen. Misschien ontrafel jij het mysterie?
© 2012 - 2024 Psveindhoven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mysteries van StonehengeDe Salisbury Plains worden door velen omschreven als een mysterieus gebied waar iets niet helemaal pluis is! Zo zijn er…
Het mysterie van StonehengeHet mysterie van StonehengeHet is een van die mysteries op aarde. In het zuiden van Groot-Brittannië, dichtbij een klein dorpje Amesbury staat een…
Megalieten als bouwstenenMegalieten als bouwstenenMegalieten zijn enorm grote stenen die door verschillende volkeren gebruikt zijn bij diverse bouwwerken. Dit deden ze al…
Wat is er te doen in de omgeving van Tilford (Engeland)?Tilford is onderdeel van de plaats Farnham in het district Waverley van graafschap Surrey. Tilford is een pittoresk dorp…

De Eerste Kalief: Abu BakrAbu Bakr was de eerste kalief na de dood van de profeet Mohammed (vrede zij met hem). Hij werd in de Islamitische wereld…
Jack the Ripper: Whitechapel, LondenJack the Ripper: Whitechapel, LondenJack the Ripper is één van 's werelds bekendste seriemoordenaars. Wie hij precies was is nog steeds onbekend. Alle moord…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fotobias, Pixabay
  • Zo zit dat
Psveindhoven (63 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.