Jack the Ripper: Whitechapel, Londen

Jack the Ripper: Whitechapel, Londen Jack the Ripper is één van 's werelds bekendste seriemoordenaars. Wie hij precies was is nog steeds onbekend. Alle moorden vonden plaats in Whitechapel, in Londen. Een wijk die sowieso al bekend stond om het vele geweld. Wat gebeurde er eigenlijk in deze wijk en waarom stond de wijk niet goed bekend?

Jack the Ripper

Jack the Ripper was de eerste seriemoordenaar die de wereld gekend heeft. Behalve de eerste, is hij waarschijnlijk ook de meest bekende moordenaar. De moorden werden gepleegd in Londen, 1888. In die tijd was er nog niets bekend over vingerafdrukken, bloedgroep of DNA. Veel methodes die we nu kennen, waren toen nog onbekend. Het was dus erg moeilijk om een moordenaar te vinden.

Om de dader van een moord te vinden, moesten de detectives vooral uitgaan van ooggetuigen, of iemand op heterdaad betrappen. Er waren dus geen bewijzen om Jack the Ripper te vinden. De moordenaar heeft slechts enkele bewijzen achtergelaten, waaronder een paar brieven, die tegenwoordig bekend staan als de ‘Ripperbrieven’.

Wat is Whitechapel?

Whitechapel is een wijk gelegen in Londen. Whitechapel lag in het gebied dat East End heet. De mensen in Whitechapel hadden maar weinig geld. Er waren veel zwervers en ook kon je er veel criminaliteit vinden. Het was de zwaarste buurt in Londen. Zeker 54 procent van alle kinderen stierf nog voordat ze vijf jaar oud waren geworden, omdat ze geen goede verzorging kregen.

Vrouwen waren gedwongen om de straat op te gaan en hun lichaam voor geld te verkopen. Naar schatting waren er ruim twaalfhonderd prostituees in die tijd. Dit werk werd illegaal gedaan en de meeste vrouwen kregen slechts een paar penny per klant. Een penny kun je vergelijken met een cent. Soms kregen vrouwen zelfs alleen maar een stukje brood. De vrouwen daar hadden het erg zwaar. Ze waren tot diep in de nacht buiten op straat in een wijk waar veel gevaar was. Het kwam regelmatig voor dat iemand bruut in elkaar werd geslagen of vermoord. Toch gingen de vrouwen door met hun werk, omdat ze dat kleine beetje geld nodig hadden om hun gezin van te kunnen onderhouden. De partners werkten vaak overdag en konden niet genoeg geld binnenhalen om volledig van rond te kunnen komen. Mannen uit de rijkere wijken wisten maar al te goed dat ze in Whitechapel moesten zijn om aan hun trekken te komen. Ze hadden er geen problemen mee de vrouwen te laten doen wat ze van hen verwachtten en maakten min of meer misbruik van de situatie.

Geweld in Whitechapel

Politieagenten hielden in die tijd bijna nooit uitgebreide onderzoeken als er iets gebeurde in de wijk. Er kwam zo vaak iets voor, dat het geen zin had een onderzoek te houden. De achterstallige wijk was daarnaast niet belangrijk genoeg. Later veranderde dit, toen de moorden van Jack the Ripper werden gepleegd. Deze moorden waren veel gewelddadiger dan de moorden die normaal voorkwamen in deze buurt.

Buck’s Row

Buck’s Row is één van de straten waar Jack the Ripper toegeslagen heeft. Tegenwoordig heet deze straat Durwad Street. De straat was smal en aan één kant van de weg stonden kleine huizen met twee verdiepingen. De huizen waren vies en de er woonden soms hele families in, die amper de ruimte hadden om iets te kunnen doen.

Tegenwoordig in Whitechapel

Tegenwoordig worden er rondleidingen gegeven in Whitechapel om mensen te informeren over de moorden van Jack the Ripper. Je kunt als je wilt ook deelnemen aan zo'n tour. Reserveren vooraf is meestal wel noodzakelijk.
© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jack the Ripper, ‘s werelds bekendste seriemoordenaarJack the Ripper was in de tweede helft van 1888 actief in de Londense wijk Whitechapel. Daar vermoordde hij prostituees.…
Wie was Jack the Ripper volgens DNA onderzoek?Wie was Jack the Ripper volgens DNA onderzoek?Jack the Ripper was zijn bijnaam. Hij vermoorde in 1888 minimaal 5 vrouwen in Londen. Meer dan 125 jaar speculeerden vel…
Jack the Ripper - de geboorte van een monsterWat dreef Jack the Ripper? Waarom pleegde hij zijn bizarre misdrijven? Een seriemoordenaar begint zelden met zijn meest…
De verschillende soorten moordenaarsDe verschillende soorten moordenaarsEen moordenaar is iemand die een ander opzettelijk om het leven brengt. Vaak wordt dit gedaan met voorbedacht rade. Het…

De waarheid achter StonehengeDe waarheid achter StonehengeEr doen veel verhalen in de rondte over stonehenge. Maar wat is de waarheid achter dit monument? Hoe is het gebouwd? Wan…
De godin Vesta en de Vestaalse maagdenDe godin Vesta en de Vestaalse maagdenIedereen heeft wel eens gehoord over de Vestaalse maagden. Maar een enkeling weet precies wie ze zijn. Hoe zag hun leven…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: USM MS Photos, Flickr (CC BY-2.0)
  • Ton Vingerhoets - Jack the ripper
  • Patricia Cornwell - Portrait of a killer
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 06-07-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.