Egypte, Aboe Simbel

Farao Ramses II was de grootste farao die Egypte ooit heeft gekend. Hij leidde zijn land naar een ongekende economische groei. Hij was ook zeer zelfverzekerd, liet aan de Nijl een monument voor zichzelf en zijn vrouw uithakken in de rotsen. Op geen andere plek op aarde is uit de oudheid een tempel of iets dergelijks teruggevonden waar een leider zichzelf zo aanbad als Ramses II deed in zijn eigen tempel.

Algemeen

Aboe Simbel is een rots tempelcomplex dat door de meest grootste farao van Egypte (Ramses II) is gebouwd, althans hij heeft het laten bouwen. Deze farao regeerde van ongeveer 1279 tot 1213 v.Chr. en bracht zijn land naar een hoogtepunt van economische en culturele bloei. Zo een bloei heeft Egypte nooit eerder en nooit meer daarna gekend.

Dit rots tempelcomplex bestaat uit twee tempels die alle tot dan toe gebouwde rotstempels overtrof in grootte en schoonheid.

De tempels

Tussen de eerste en tweede cataract van de Nijl wilde Ramses voor hemzelf en zijn lievelingsvrouw Nefertari een monument oprichten. Hij liet duizenden arbeiders overkomen, die met eenvoudig gereedschap van brons en steen de rots beginnen te bewerken. De tempel moet volledig in de rots worden uitgehouwen. Ze beitelen duizenden tonnen kalksteen weg en banen zich een weg van ruim 60 meter de rots in.

De voorgevel heeft een afmeting van 39m x 33 m. Aan de beide kanten van de ingang staan telkens 2 beelden. Ze zijn ruim 20 meter hoog en stellen Ramses II in zittende houding voor, elk in een verschillende leeftijd. Tussen de beelden staan een aantal kleinere beelden die zijn moeder, zijn echtgenote en een aantal van zijn (100) kinderen voorstellen. De beelden hebben opschriften:
  • Ramses, de geliefde van Amon
  • Ramses, de geliefde van Atoem
  • Ramses, zon der heersers
  • Ramses, heerser over beide landen

De hal bestaat uit drie ruimten die toegang geven tot de tempel. De drie ruimten zijn omzoomd met acht steunpilaren. In de grote zaal met acht vierkante zuilen zijn in de muren allerlei reliëfs uitgebeiteld. De rechterwand stelt de slag bij Qadesh in Syrië voor. De linkerwand de slag tegen de Afrikanen. Het plafond is versierd met gieren. De ruimte heeft ook rituele zalen. In de tempel zelf zijn vier beelden, allen in steen uitgehakt. Deze stellen goden voor:
  • Re-Harachte
  • Ptah
  • Amon-Re
  • De god koning Ramses II

De tempelingang is niet zomaar gebouwd, tweemaal per jaar op 21 oktober en 21 februari schijnt de zon door de tempelingang direct op de beelden. Na de verplaatsing van het tempelcomplex, komt de zon nog wel binnen zoals vroeger, maar dan wel een dag later. De bouw van de twee tempels heeft ongeveer 14 jaar in beslag genomen.

De kleine tempel

Deze is gebouwd (uitgehakt) ter ere van zijn vrouw Nefertari. De tempel is ooit gewijd aan de koninginnen en aan Hathor van Faras (de godin van de liefde). Deze tempel is 21 meter diep en bestaat uit een hal met 6 pilaren, dwarsbeuk, twee zijvertrekken en het heiligdom zelf. Op de muren zijn reliëfs aangebracht, die kroningsscènes en afbeeldingen van de koningin uitbeelden. Voor de tempel staan 6 beelden, 4 van Ramses en 2 van Nefertari. In de tempel staan beelden van Nefertari, Hathor en Ramses. Dit is heel uniek en een bijzondere onderscheiding. De vrouw van de farao wordt namelijk op gelijke hoogte gesteld als de god koning. Dit was een uitzondering op de regel, want meestal waren de beelden van echtgenotes, hoe geliefd deze ook waren, kleiner dan de beelden van de farao.

De moderne tijd

Rond 1960 is men bezig met de bouw van de Aswanstuwdam. Dit betekende voor het tempelcomplex dat het onder water dreigt te komen staan. Maar dan komt de moderne techniek (voor dit tijd dan) om de hoek kijken.

Men zaagt de tempels die toch wel ruim 20.000 ton wegen, gewoonweg in ruim 1.000 stukken. Haalt het hele boeltje uit elkaar en zet het 180 meter landinwaarts en 64 meter hoger gewoon weer in elkaar. Dit werd in het voorjaar van 1968 afgerond.
© 2007 - 2025 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Farao, farao's: de top-8 bekendste koningen van EgypteFarao, farao's: de top-8 bekendste koningen van EgypteDit artikel behandelt de top-8 beroemdste heersers van Egypte. Deze koningen c.q. farao's zijn afkomstig uit verscheiden…
British Museum: Beeld Ramses IIRamses II (ook wel Ramses de Grote genoemd), was een Egyptische farao. De titel van dit beeld wat hij van zichzelf liet…
Egyptische goden: Ra, Isis en HorusEgyptische goden: Ra, Isis en HorusEgypte staat voornamelijk bekend om de historie. De oude Egyptenaren waren hun tijd ver voor. Egypte heeft nog veel hist…

Myanmar, koningsstad BaganIn de 9e eeuw werd de stad Bagan gesticht gedurende het 1e Birmaanse rijk. Er werden gedurende een aantal eeuwen duizend…
Egypte, Dal der KoningenRuim 3000 jaar geleden was Thebe in Egypte een bloeiende stad. Hier verkeerden namelijk de farao´s die met hun vermogen,…
Reactie

Hannie Lokhoff, 25-08-2008
Er schijnt een DVD te zijn die gaat over de verplaatsing van de tempel. Weet u misschien hoe de titel luidt van deze DVD en waar die te koop is? Bij voorbaat dank voor uw informatie. Met vriendelijke groet, Hannie Lokhoff Reactie infoteur, 28-08-2008
Bedankt voor je vraag, maar ik weet het helaas niet.
groet, Storm

Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.