British Museum: Beeld Ramses II

Ramses II (ook wel Ramses de Grote genoemd), was een Egyptische farao. De titel van dit beeld wat hij van zichzelf liet maken luidt; ‘Upper half of Colossal statue of Ramesses II of granite’. Het beeld is te zien in The British Museum in Londen. Het is één van de vele beelden die Ramses II van zichzelf heeft laten maken. Hij heeft meer beelden van zichzelf laten maken dan enige andere koning ooit.

Ramses II

Ramses II was een Egyptische farao, de derde van de negentiende dynastie. Hij is de grootste farao aller tijden, en ook de langst regerende farao allertijden. Ramses II kreeg toen hij 10 jaar was van zijn vader al zijn eerste harem. Op 10-jarige leeftijd was hij ook bevelhebber van het leger. De farao had vele vrouwen (5 of 6) en kinderen (52 geregistreerde zonen en 53 geregistreerde dochters). Tot de officiële koninklijke echtgenotes behoort als eerste Nefertari, de belangrijkste vrouw in het leven van Ramses II. Zij schonk hem vier zonen en twee dochters. Zijn tweede echtgenote was Isisnofret, moeder van onder andere Merenptah, die de opvolger van Ramses was. De meeste kinderen van Ramses sterven eerder dan hij. Hij werd meer dan negentig jaar oud. Hij overleed na een regering van ongeveer 67 jaar.

Ramses II verwierf de meeste bekendheid door alle gebouwen die hij heeft laten bouwen over heel Egypte tijdens zijn regering. Vooral de tempel van Karnak, nabij Luxor, en Abu Sinbel, gelegen in het zuiden van het land. In elk van zijn monumenten heeft hij zijn naam zo diep laten inbeitelen dat men er hem niet meer van kon verwijderen.

Nadat hij stierf werd Ramses II begraven in de beroemde koninklijke necropolis (begraafplaats) van de vallei der koningen, die gelegen is tussen de heuvels aan de westelijke oever van de Nijl ter hoogte van het huidige Luxor. De mummie van Ramses II werd echter niet gevonden in deze grafkamer op de beroemde begraafplaats maar aan de westelijke oever ter hoogte van Thebe. Aan de hand van geschriften kon men afleiden dat de mummie verplaatst was wegens veiligheidsredenen door een Egyptische priester, rond 1070 voor Chr., nadat plunderaars het graf hadden ontdekt.

Het beeld

Algemene gegevens:
  • Titel: Upper half of Colossal statue of Ramesses II of granite.
  • Gewicht: 7,25 ton
  • Hoogte: 266,8 cm
  • Breedte: 203,3 cm (bij de schouders)
  • Gemaakt: rond 1270 voor Christus
  • Plaats: Thebe
  • Dynastie: 19e

De mooiste beelden van Ramses II waren te vinden in z’n graf tempel aan de westoever van het oude Thebe, ook wel bekend als het Ramsesseum . Dit beeld is één van de beelden uit het Ramsesseum. Het hoofd is gemaakt van één soort graniet en is egaal. De andere delen hebben meerdere kleuren, donkere en lichtere tinten. De binnenkant is gemaakt van een lichtere kleur graniet, dit is te zien doordat er stukken van de bovenste laag zijn afgebroken. Het gezicht is nog in een goede staat, bij de andere delen zijn er hier en daar wat stukken afgebroken. Alleen de romp is te bezichtigen in het museum, maar het is ooit een zittend beeld geweest. Het beeld is één van de twee grote beelden die de graftempel sieren. Ramses draagt op het beeld een diadeem, een band voor om het hoofd welke versierd is met edelstenen. Dit diadeem bevat een cobra, dat in het oude Egypte een belangrijk symbool van status was. Op de achterkant van het beeld staan hiërogliefen. Een deel van het hoofd van Ramses II mist, en ook zijn rechter arm mist. Wat tevens opvalt is het gat in de linker borst. Deze beschadigingen aan het beeld zijn veroorzaakt door de leden van de expeditie van Napoleon in Egypte in de achttiende eeuw. Deze leden hebben geprobeerd het beeld van zijn plaats te halen, maar dit mislukte. In 1816 is het beeld uit z’n graf in Thebe gehaald door Giovanni Belzoni. Het was een grote operatie dit beeld op zijn plaats te krijgen.

Verwijderen van het beeld uit het Ramsesseum / Bron: Giovanni Battista Belzoni, Wikimedia Commons (Publiek domein)Verwijderen van het beeld uit het Ramsesseum / Bron: Giovanni Battista Belzoni, Wikimedia Commons (Publiek domein)
In het British Museum valt dit beeld meteen op. Het is één van de grootste beelden die zich in de ruimte bevindt. Gemaakt door een farao met 'grootheidswaanzin'. Dit niet op een negatieve manier. Hij heeft een erfenis achtergelaten die van onschatbare waarde is en ons meer inzicht geeft in de Egyptische kunst.
© 2008 - 2025 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Egypte, Dal der KoningenRuim 3000 jaar geleden was Thebe in Egypte een bloeiende stad. Hier verkeerden namelijk de farao´s die met hun vermogen,…
Oude Egypte en talrijke opgegraven kunstschattenOude Egypte en talrijke opgegraven kunstschattenMet het oude Egypte wordt de beschavingsperiode bedoeld die duurde van ongeveer 3300 tot 332 voor Christus. De veroverin…
Caïro, de hoofdstad van EgypteCaïro, de miljoenenstad van Egypte. Met een mooie ligging aan de Nijl, is er veel te doen. Vele zaken maakt Caïro tot ee…

Litouwen - het land van de kruisenLitouwen - het land van de kruisenDe traditie van het snijden van kruisen is een officieel onderdeel van het Mondelinge en Immateriële Erfgoed van de Mens…
De grootste en belangrijkste werken van MichelangeloMichelangelo was een groots kunstenaar. Hij maakte prachtige schilderijen en beeldhouwwerken. Hier volgen beschrijvingen…
Bronnen en referenties
Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 30-01-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.