Koning - Nationaal Comité Inhuldiging en kroningsfeest

Koning - Nationaal Comité Inhuldiging en kroningsfeest De inhuldiging van koning Willem-Alexander gaat gepaard met diverse feestelijkheden. Begin februari 2013 benoemt minister-president Mark Rutte de leden van het Nationaal Comité Inhuldiging, dat de festiviteiten rond de kroning gaat coördineren. Op 25 februari 2013 maakt het comité de plannen voor de feestelijkheden op de inhuldigingssdag en de Koningsspelen bekend. Er komt een boek, een Koningslied, een kennismakingstour en er worden Koningsspelen georganiseerd. De Oranjeverenigingen draaien op volle toeren.

Nationaal Comité Inhuldiging

Het Nationaal Comité Inhuldiging bestaat uit acht leden van verschillende expertise, onder voorzitterschap van Hans Weijers. De leden zijn:
 1. José Clarisse, secretaris Nationaal Comité Inhuldiging;
 2. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam;
 3. Mavis Albertina, televisieproducent en mediaconsultant;
 4. Joop van den Ende (Joop), theaterproducent;
 5. Andrée van Es, wethouder gemeente Amsterdam;
 6. Richard Krajicek, directeur ABN Tennis Toernooi en oprichter van de Richard Krajicek Foundation;
 7. Roland van der Vorst, merkendeskundige en publicist;
 8. Ben Woldring, internet-ondernemer.

Abdicatie

Op 30 april 2013 vindt de abdicatie van koningin Beatrix plaats en op diezelfde dag worden koning Willem-Alexander en koningin Máxima ingehuldigd. Het Nationaal Comité Inhuldiging ontplooit enkele inhuldigingsinitiatieven en coördineert de feestelijkheden. Er staan lokale en nationale feestelijkheden op het programma. De festiviteiten in de stad Amsterdam, waar vanwege de troonswisseling een accent ligt, worden in samenspraak met burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam georganiseerd.

Koningslied

Naast alle lokale initiatieven, die wat betreft het Nationaal Comité Inhuldiging vooral door moeten gaan, zijn er drie thema’s bedacht om de feestelijke gebeurtenis in het nationaal geheugen te griffen.Dromen

Alle Nederlanders, jong en oud, worden opgeroepen dit evenement samen te vieren. De troonswisseling is aanleiding om verbondenheid te vieren. De dag van de overdracht is een schakel tussen verleden en toekomst. Het is bij uitstek een gebeurtenis om gezamenlijk stil te staan bij het verleden, maar vooral bij de toekomst van ons land. Het Nationaal Comité Inhuldiging nodigt iedereen uit zijn en haar droom voor ons land te verbeelden in woord, gezang, schilderij of andere creatieve uiting. De verbeelde dromen vormen een inspiratie voor de koning. Jonge mensen kunnen hun toekomstdroom delen en kenbaar maken wat ze voor hun buurt, hun kinderen of zichzelf willen. Wat voor land wensen we de koning, koningin en prinses Beatrix toe. De verbeeldingen worden verzameld op een online platform. Zo ontstaat een staalkaart van dromen en ambities. De mooiste dromen worden gebundeld in een boek dat wordt aangeboden aan koning en koningin. Eind van 2013 krijgen alle huishoudens het boek gratis in de bus.

Meer informatie komt te staan op de website www.mijndroomvooronsland.nl
Via die website kunnen de dromen worden ingestuurd.

Koningslied

Er zijn verschillende partijen uitgenodigd om samen een Koningslied te componeren. Op 30 april zingen zoveel mogelijk mensen het lied, spelen muziek en dansen, onder begeleiding van een digitaal te volgen dirigent. Het Koningslied zal dan over het ganse land klinken.

Kennismakingstour

Na de kroning, in de maanden mei en juni, maken de koning en koningin een kennismakingstour door het land, in november bezoeken ze dan nog de Cariben. Er volgen nog evenementen om koningin Beatrix te bedanken voor haar werk voor het land.
Vanuit het land komen al vele geluiden over initiatieven die op 30 april 2013 uitgevoerd gaan worden. Het Nationaal Comité Inhuldiging gaat van alle initiatieven een selectie maken die officieel erkend worden als Inhuldigingsactiviteit. Speciaal daarvoor wordt een logo ontworpen. Enkele voorbeelden van activiteiten zijn:
 • Inpakken van het De la Mar Theater;
 • planten van Oranjebomen;
 • georganiseerde spelen;
 • klokgelui.

Bron: AJEL, PixabayBron: AJEL, Pixabay

Oranjevereniging

Vrijwilligers van Oranjeverenigingen maken elk jaar weer groot feest van Koninginnedag. Alle geplande festiviteiten kunnen doorgaan, wat betreft het Nationaal Comité Inhuldiging. Ze kunnen om het officiële deel van de dag heen gepland worden.

Omroepen

Er is nationale aandacht voor de viering, het Nationaal Comité Inhuldiging zoekt daarbij actief samenwerking met de Nederlandse publieke omroep. Iedereen in het land en in het Caribisch gebied kan meegenieten. De feestelijkheden zijn te volgen via:
 • Radio;
 • televisie;
 • internet.

Voor de feestelijkheden is steun van private partijen nodig. Nationaal Comité Inhuldiging riep daarom voorafgaand private partijen op de initiatieven te steunen. Hans Wijers: “De inhuldiging vieren we in alle gezamenlijkheid. We maken er een heel leuk en mooi feest van, om er aan terug te denken als een mooie en inspirerende dag.”

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koningslied bij de inhuldiging van Willem-AlexanderKoningslied bij de inhuldiging van Willem-AlexanderHet Koningslied dat ter ere van de inhuldiging van Willem-Alexander als koning van Nederland werd gemaakt en werd gezong…
Mijn droom voor ons land - Het boekMijn droom voor ons land - Het boekHet werd Nederlanders voorafgaand aan de troonswisseling van koningin Beatrix naar koning Willem-Alexander beloofd door…
Inhuldiging van Koning Willem-Alexander van NederlandInhuldiging van Koning Willem-Alexander van NederlandWillem-Alexander is in 2013 de zevende vorst die in De Nieuwe Kerk het ritueel van de inhuldiging doorloopt. De koning v…
Kroning: Waarom Willem-Alexander niet wordt gekroondAls we in Nederland een nieuwe koning of koningin krijgen, spreken we vaak van een kroning. Maar dat klopt niet. Ook pri…
Beeld van Beatrix – Portretten van een vorstinBeeld van Beatrix – Portretten van een vorstinVoor de 75e verjaardag van Koningin Beatrix hebben meer dan tweeduizend mensen een kunstwerk gemaakt dat een Beeld van B…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nationaal Comité Inhuldiging
 • www.rijksoverheid.nl
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: AJEL, Pixabay
Reacties

Jan, 11-09-2013
Hallo,
Hoor van iedereen om mij heen dat ze de bon voor "het dromenboek" hebben ontvangen. Heb hem zelf helaas niet gekregen. Wat moet ik doen om alsnog dit boek te krijgen?
Vr. Gr.
Jan Reactie infoteur, 12-09-2013
Beste Jan,
Ga naar de website die in dit artikel is genoemd en lees daar wat je moet doen.
Succes,
Sjaan

M. Veerhuis, 03-09-2013
Adres waar ik het boek kan halen. Reactie infoteur, 03-09-2013
Dag M. Veerhuis, Dit is wel de makkelijkste weg: een korte vraag en punt. Geen Alsjeblieft of aanhef, niks van dat al. Ik ben niet ingehuurd om u de weg te wijzen en zelfs dan is het een fatsoenlijke vraag waard.

Kijk even op de website die staat genoemd in het artikel en tik uw postcode in.
Kind kan de was doen.
Succes
Sjaan

Elisa, 21-04-2013
Paul van Vliet heeft een prachtig koningslied geschreven! Reactie infoteur, 22-04-2013
Dat is inderdaad een mooi lied.

Met vriendelijke groet,
Sjaan fan Ameland

E. Ij Spier, 21-03-2013
Dit voorstel tekst koninigslied moet bewerkt worden -tekst en melodie- door iemand die er wel verstand van heeft.

twee nul ëën drie verovert zijn plaats vandaag onze koning
Wllem Alexander in de harten van de mensen dit is het begin
dag Beatrix in eigen land we heten U welkom
nu komt de ander en over de grenzen met Uw hele gezin
in de traditie van in de traditie van in de traditie van
Oranje Blanje Bleu Oranje Blanje Bleu Oranje Blanje Bleu

Melodie ongeveer die van: Hop skip and jump van Anita Oday


zou het leuk vinden als dit terecht komt bij mensen die hier over gaan,
met dank en vriendelijke groet, .e.ij.spier. Reactie infoteur, 21-03-2013
Dag E.IJ. Spier, Als u wilt dat het terechtkomt bij de mensen die er over gaan, dan kunt u het het beste opsturen naar www.mijndroomvooronsland.nl. Via dia website gaat u naar Contact en daar vult u uw tekst in.
Succes,

Sjaan fan Ameland

Marcel Roomans, 11-03-2013
Beste Sjaan fan Ameland,
Dank voor uw compliment, maar als ik www.mijndroomvooronsland intik kom ik wederom uit op de pagina van de rijksoverheid etc en daar is het idee dus al aangeleverd.
Hartelijke groet, Marcel Roomans Reactie infoteur, 11-03-2013
Beste Marcel,
De website mijndoormvooronsland.nl kent een pagina Veelgestelde vragen en aan de onderkant van die pagina staat een rood vlak. Daarin zit de link naar het aanmeldingsformulier en dan kom je inderdaad op de website van de rrijksoverheid.nl uit. Dat is wel de juiste route: http://www.mijndroomvooronsland.nl/veelgestelde-vragen.html
Succes,
Sjaan fan Ameland

Marcel Roomans, 06-03-2013
De toekomstige koning vraagt zich af…wat speelt er zoal in Nederland? … nou, kinderen spelen in ieder geval de helft minder buiten dan zo’n halve eeuw geleden! Mogen speelstraten een inspiratiebron zijn, want wie de jeugd heeft…hierbij een voorstel voor 30 april.
ORANJE SPEELSTRATEN
Een dag lang, jong en oud, in verbondenheid met elkaar, gezellig, buiten, in de eigen woonstraat! Op 30 april zouden honderdduizenden burgers in duizenden Nederlandse woonstraten het Kroningsfeest in oranje speelstraten kunnen vieren. Het koningspaar en hun 3 kinderen brengen aan één speelstraat een koninklijk bezoek….
* Bewoners van de Nederlandse steden zetten hun auto’s op of om de hoek. De straat wordtvoor verkeer afgesloten met oranje lint. Kinderen kunnen die dag veilig op straat spelen en bewoners, bezoekers en opa’s en oma’s maken er die dag samen een groot feest van. De Speelstraat is een echte Leefstraat! Oranje speelstraten zijn in principe mogelijk in ongeveer de helft van alle Nederlandse woonstraten. Ontsluitingswegen zijn bij voorbaat uitgesloten.
Werkwijze……. 1. Alle leerlingen van basisscholen krijgen een info-/deelnamefolder mee naar huis. 2. Enkele bewoners (zijn aanspreekpunt voor gemeente) sturen bij voldoende draagvlak de aanvraag bon in bij hun gemeente.
De gemeente … coördineert en bepaalt welke straten wel/geen vergunning krijgen met als criterium de verkeersdoorstroming.
De bewoners…zijn verantwoordlelijk voor de doorgang van invaliden, alsmede voor goede toegankelijkheid van ambulance, politie en brandweer.
Ervaring……….Het concept werd van 2000 t/m 2012 uitgetest in ’s-Hertogenbosch, Proefstad Speelstraten, alwaar100 straten tezamen zo’n 3.500 x een (zon)dag lang van hun straat een speelstraat maakten. Straten werden afgezet met verkeershekken, maar dat kan (ervaring) ook middels naast elkaar geparkeerde auto’s op de hoeken van de straat met daartussen(oranje?) lint.
Rosmalen, 28/02/2013
Marcel Roomans
Stg Speelstraten/Leefstraten, voorzitter
Tel: 073-5217640 / Mob: 06-40702003 Reactie infoteur, 06-03-2013
Dag Marcel Roomans,
Lijkt me een geweldig idee. Stuurt u het ook op naar www.mijndroomvooronsland.nl
Daar worden alle plannen verzameld.

Met groet,
Sjaan fan Ameland

Dhr Breuer, 27-02-2013
Hoe zorgt de organisatie er voor dat de viering van de inhuldiging niet uitmond in het zoveelste netwerkmoment van de ons kent ons elite in politiek en industrie? En dat het ook een echt feest voor het hele Nederlandse volk is, immers in de provincies wordt de invulling van de kerk geregeld door PS en dan weet je als gewone burger normaal gesproken wel dat je zonder goed gevulde kruiwagen er niet tussen komt. Ik vraag dit vooral omdat ik al sterk het gevoel heb dat het wederom een feestje voor de randstad wordt en dat de rest van ons koninkrijk het maar moet doen met het live verslag via de tv. Dan heb ik nog een vraag met betrekking tot de bezoeken aan de provincies na de inhuldiging. Waarom het gehaaste 2 stuks per keer zoals nu lijkt besloten omdat ik wederom het risico zie opdagen dat hier de gewone burger niets van zal meekrijgen la s je op 1 dag zowel Maastricht als den bosch wil bezoeken met natuurlijk een gesprek met de CVdK blijft er voor kennismaking met gewone niet van een dikke portefeuille voorziene burgerij niet veel tijd over. Reactie infoteur, 27-02-2013
Dag meneer Breuer,
Ja, de bezoeken aan de provincies kun je scharen onder 'bliksembezoek.' Daar zal ongetwijfeld iets op volgen met meer tijd en diepgang.

Wat het feest betreft: we hebben er zelf een stem in, u kunt u aanmelden en plannen indienen.

Met groet,

Sjaan fan Ameland

J. van Dongen, 27-02-2013
Ik ben van De koninklijke zangvereniging Breda's Mannenkoor [90 zangers]en willen graag een bijdrage leveren aan het nationale lied. Breda is een Oranjestad, dus logisch dat we erbij willen zijn. Graag reactie hoe te handelen.

Groeten,

John van Dongen Reactie infoteur, 27-02-2013
Dag John van Dongen,
Meld u aan via de website www.mijndroomvooronsland.nl

Succes,

Sjaan van Ameland

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 02-12-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.