Kennismakingstour van Koning en Koningin door Fryslân

Kennismakingstour van Koning en Koningin door Fryslân Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken na de inhuldiging alle provincies. Op vrijdagochtend 14 juni 2013 zijn ze in Fryslân. Daarna reizen ze door naar Noord-Holland. De bezoeken zijn onderdeel van een kennismakingstour door de twaalf provincies van Nederland die het koningspaar na de troonswisseling van 30 april 2013 maakt. Per dag staan twee er provincies op het programma. Friesland gaat samen met Noord-Holland. Het programma van de bezoeken kenmerkt zich door Oranjesfeer.

Zwaaimomenten voor het Koning en Koningin

De bezoeken draaien om zien en gezien worden en kennen veel zwaaimomenten. Het koningspaar kan even ruiken aan de verschillende gebieden van het land, even voelen hoe de sfeer is en zich presenteren in hun nieuwe rol als koning en koningin. De bezoeken zijn als een soort appetizer voor een volgend, langer en diepgaander bezoek. Die vervolgbezoeken staan los van de kennismakingstour.

Oranjesfeer in Fryslân en Noord-Holland

Fryslân en Noord-Holland stemmen het bezoek op de 14e juni 2013 nauwkeurig op elkaar af. “Het is een gemeenschappelijke klus,” zegt Commissaris van de Koning van Fryslân John Jorritsma. De Commissaris rekent op mooi weer. Dat er een mooi programma staat daar zorgen de provincies en de te bezoeken gemeenten wel voor. De burgemeesters van de verschillende gemeenten zijn de gastvrouw en gastheer. Zij bewaken tevens mede het tijdschema. De bezochte steden en gemeenten kleuren oranje en burgers kunnen na het Koninklijk bezoek blijven hangen om meer van de oranjesfeer te proeven.

Koningspaar in Leeuwarden

 • Provinciehuis
 • Eewal
 • Hofplein
Het bezoek start om 9:00 uur in Leeuwarden. De Commissaris van de Koning ontvangt de Koninklijke Hoogheden op het Provinciehuis samen met de burgemeester van de stad Leeuwarden Fred Crone. Willem-Alexander en Máxima hebben daar een ontmoeting met het college van Gedeputeerde Staten, de vice-voorzitter van de Provinciale State, de griffier en de fractievoorzitters. De Koningin ontvangt een handboeketje. Een afgevaardigde van de winnaar van de Koningsspelen mag dat overhandigen. De Koning en Koningin zullen het gastenboek, waar ook de handtekeningen van Beatrix, Juliana en Wilhelmina in staan, tekenen. De gedecoreerden van 2013 van de provincie Fryslân staan bij het Provinciehuis om de Koning en Koningin te verwelkomen. Honderdtwintig Friezen kregen dit jaar een lintje en zij allen zijn uitgenodigd, met hun burgemeester, om bij de begroeting aanwezig te zijn. Daarna gaat het paar per koets door de Koningsstraat en via de Eewal naar het Hofplein. Daar staat een erehaag van leerlingen van de Máximaschool en de Willem-Alexanderschoool. Kinderen bieden het boek ‘Spiegelspreuk’ aan. Op het Hofplein wandelt het paar langs verschillende presentaties van Leeuwarder onderwerpen:
 • Duurzaamheid;
 • Hofstad
 • Nominatie Culturele Hoofdstad 2018
 • Elfstedenstad.

Akkrum

 • Tsjerkebleek
De genodigden rijden in de Koninklijke Blauwe Bus naar Akkrum. Burgemeester Ton Baas begroet het paar daar. Over de Tsjerkebleek wandelend zien de gasten diverse activiteiten die te maken hebben met de sage van Manke Meine en Kromme Knillis. De Akkrumse sporten Slingerapen en Mastklimmen worden vertoond. De gebroeders Anker van het advocatenkantoor Anker & Anker hebben een rolletje in het programma. De fanfare speelt een speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd lied.
In Akkrum wordt het een “explosie van vreugde,” voorspelt de burgemeester.

Joure

 • Heremastate
 • Midstraat
Het bezoek aan Joure staat in het teken van de luchtballonnen. Om 10:10 uur staan de Koning en Koningin in Joure. Burgemeester Mary Looman van Skarsterlân begroet en begeleidt hier het paar. Per koets, een landauer met Friese paarden, gaan ze over de Midstraat. Daar staan meer ruiters, sjezen met Friese paarden en daar is muziek. Voor dit bezoek in het teken van het Friese paard is twintig minuten uitgetrokken.

Elahuizen

 • De Beatrix
Het bezoek aan Elahuizen staat in het teken van oldtimers en watersport.
Per Blauwe Bus gaat het Koninklijk paar naar Elahuizen in de gemeente Gaasterlân-Sleat. Burgemeester Willem Hoornstra is de gastheer. Er volgt een eresaluut door de schutterij van Sloten. Per oldtimer vertrekt het gezelschap naar het schip De Beatrix. Stichting It Sailhûs demonstreert daar watersportactiviteiten voor mensen met een verstandelijke handicap. Vanaf een skûtsje wordt de koningsgroet gegeven.

Stavoren

 • Havenweg
 • Haven
Burgemeester Hayo Apotheker is de gastheer in Stavoren. Het bezoek staat in het teken van visserij, toerisme en het zomercarnaval. Het Koningspaar wandelt over de Havenweg en kade naar de MS Friesland. In het kleinste haventje van Europa bezoeken ze het uitkijkpunt van waaruit je prachtig het IJsselmeer kunt zien. Op de kade zijn muziek optredens en in de binnenhaven zeilt de jeugd. De MS Friesland verscheept het gezelschap over het IJsselmeer naar Noord-Holland. Stavoren is de uitzwaaistad van het bezoek aan Friesland.IJsselmeer

Op de Friesland vaart een delegatie van 50 Friezen en 50 Noord-Hollanders mee. Het zijn mensen uit het bedrijfsleven, zorg, hulpverlening, wetenschap, kunst en vrijwilligerswerk. Ze zijn uitgenodigd op grond van hun werkzaamheden en betekenis voor de maatschappij: het zijn mensen die niet altijd op de eerste rij zitten. Op de grens van Friesland en Noord-Holland, midden op het IJsselmeer, draagt John Jorritsma de begeleiding over aan Commissaris van de Koning van Noord-Holland Johan Remkes.
Het koningspaar vervolgt die middag het bezoek en gaat naar:
 • Enkhuizen
 • Hoorn
 • Zaandam
 • Haarlem.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beatrix – Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedPrinses Beatrix heeft Fries bloed in de aderen. De vorstin erfde de titel Erf- Vrijvrouwe van Ameland van Johan Willem F…
De allereerste Koningsspelen en het vervolgDe allereerste Koningsspelen en het vervolgVrijdag 26 april 2013 is de eerste dag van de Koningsspelen. Het Nationaal Comité Inhuldiging zwengelt de sportieve dag…

Albert II - Koning van België na Boudewijn en voor FilipAlbert II - Koning van België na Boudewijn en voor FilipKoning Albert van België maakte op 3 juli 2013 zijn aftreden bekend. Zijn zoon Filip volgt hem op. Albert was bijna twin…
Kroon – statussymbool van de koning en landKroon – statussymbool van de koning en landDe kroon is een van de rijksinsignen. In Nederland heeft de koning wel een kroon maar hij draagt hem niet. De koning nie…
Bronnen en referenties
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 04-05-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.