Prinses Diana, haar inzet voor anderen

Prinses Diana heeft zich altijd betrokken gevoeld bij mensen die niet voor zichzelf konden zorgen, en mensen die ziek waren. Vooral zieke of verminkte kinderen konden haar hart breken. Tijdens haar leven, en veel intensiever na haar scheiding, heeft zij zich met hart en ziel voor deze groep mensen ingezet. Zelfs na haar dood is er een fonds opgericht om haar werk voort te zetten.

Algemeen

Tijdens haar huwelijk hield Diana zich al bezig met de minder bedeelden, na haar scheiding van prins Charles, ging zij zich hier steeds intensiever voor inzetten. Zij was beschermvrouwe van ongeveer 100 doelen, maar hield zich intensief bezig met ongeveer 6 doelen. Hieronder bevonden zich onder ander de uitbanning van de landmijnen, de bestrijding van kanker (bij kinderen) en de bestrijding van Aids.

Zij deed veel moeite om deze problemen onder de aandacht te brengen en hier geld voor in te zamelen. Zij stelde zelfs in de eerste helft van 1997 haar kleding beschikbaar voor een veiling, waaronder een kopie van haar trouwjapon (welke zij nooit aan heeft gehad). Deze veiling levert ruim $ 3.000.000,-- op.

Prinses Diana sprak op brede basis over de problemen en gebruikte haar titel voor het bij elkaar krijgen van geld voor het mogelijk oplossen van deze zaken.

Enkele reizen c.q bezoeken van Diana

 • In 1987 bezoekt zij het Middelsex Hospitaal in London, waar de beroemde (en voor velen in die tijd schokkende) foto werd gemaakt waar de prinses de hand van een AIDS patiënt schudde.
 • In 1989 is zij in Indonesië waar zij een bezoek brengt aan een lepra kliniek. In Amerika brengt zij een bezoek aan een afdeling van AIDS patiënten van het Harlem Hospitaal, hier werd de beroemde foto gemaakt dat zij een AIDS baby in haar armen hield.
 • In 1990 bezoekt zij de Younde doven school in Kameroen en het Logos Hospitaal in Nigeria
 • In 1991 is bij een tehuis voor kinderen met AIDS in Sao Paulo in Brazilië
 • In 1991 is zij in Calcutta India, waar zij het Hospitaal voor zieken en stervenden van moeder Theresa bezoekt
 • In 1993 brengt ze een bezoek aan Zimbabwe, waar zij de vluchtelingenkampen Tgongora en Nemazura bezoekt. Hier helpt zij met het uitdelen van voedsel
 • In 1995 brengt zij samen met het Rode Kruis een bezoek aan Italië en is aanwezig bij een diner voor een goed doel in Argentinië
 • In 1996 is Diana in Amerika waar zij $ 1.400.000 bijeen krijgt tijdens een benefiet concert voor borst kanker. Tevens zit zij aan bij een diner in Harrods, waarbij geld wordt ingezameld voor hart onderzoek, speciaal voor het onderzoek van het Papworth Hospitaal. Ook heeft zij een ontbijtafspraak op het Witte Huis in Washington, met Hilary Clinton om geld bijeen te zamelen voor borstkanker onderzoek
 • In 1997 begint zij samen met het Rode Kruis haar campagne tegen de landmijnen. Hiervoor brengt zij een bezoek aan Angola.
 • Voor haar dood brengt zij nog een bezoek aan moeder Theresa, alsmede een bezoek aan de mijnvelden van Bosnië.

Diana en lezingen

Diana hield regelmatig lezingen over de onderwerpen die haar bezighielden. Hieronder volgen enkele citaten uit een lezing die zij heeft gehouden op 8 september 1993 in Edinburgh over “Vrouwen en kinderen met AIDS”:
 • “Sommige onderdelen van de media willen ons laten geloven dat de donkere schaduw van AIDS zachtjes wegglijdt. De voorspelde explosie heeft niet plaatsgevonden en trekt zich terug naar diegene die al zo vaak zijn veroordeeld of genegeerd worden”.
 • “Moeders en kinderen worden iedere dag in grotere en grotere aantallen geïnfecteerd of beïnvloed door het AIDS virus”.
 • “Voor deze moeders en kinderen die al leven in de donkere schaduw van AIDS, is het nodig dat wij hen terughelpen naar het licht. Hen geruststellen. Hun steun geven en hun behoeften respecteren. En misschien, leren we van hen, hoe ons eigen leven beter te leven, voor hoe lang dat ook is”.

Diana Princess of Wales Memorial Fund

Twee weken na haar dood, op 14 september 1997 werd dit fonds opgericht. De bedoeling van dit fonds is de doelen waar prinses Diana zich voor inzette, zowel in Brittanië als elders in de wereld voort te zetten.
Princess of Wales Memorial FundPrincess of Wales Memorial Fund
Het fonds heeft in totaal al meer dan 100.000.000,- Engelse ponden ingezameld, waarvan ruim 20.000.000,-- verkregen is uit particuliere giften. Het merendeel van de overige inkomsten komen uit reclames. De single die Elton John uitbracht tijdens de begrafenis van Diana; “Candle in the wind”, bracht ook ruim 3.000.000,-- ponden in het laatje.

In de 1e negen jaar heeft het fonds ongeveer 76.000.000,-- ponden verdeeld over 350 verschillende organisaties verspreid over de hele wereld. Alleen aan organisaties waar prinses Diana een hechte band mee had. Tevens schrikt het fonds er niet voor terug, om net als Diana deed, zaken onder de aandacht te brengen waar een wereldwijde ontkenning over bestaat.

Het heeft in februari 2007 bekend gemaakt dat het resterende vermogen zal worden uitgegeven over een periode van 5 tot 9 jaar.

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diana Ross de zangeresDe carriere van Diana Ross als soulzangeres is een Amerikaanse droom. Ze is een wereldster, een diva en een van de succe…
Prinses Diana, haar liefdes: Charles, Hasnat Khan en DodiPrinses Diana, haar liefdes: Charles, Hasnat Khan en Dodi31 augustus 1997 verongelukte prinses Diana in Parijs. Het hoofdstuk rond de dood van de people’s princess, zoals ex-pre…
De invloed van paparazzi op het Engelse koningshuisDe invloed van paparazzi op het Engelse koningshuisIn 1953 was de kroning van Elizabeth ll live op televisie te volgen. Dit was het begin van de media-aandacht voor het Br…

Beroemde historische heersersBeroemde historische heersersWelk imperium bestuurde Djengis (Ghengis) Khan? Waar bevond zich het Osmaanse Rijk? Wie was de Zonnekoning en wie Ivan d…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.