Beroemde historische heersers

Beroemde historische heersers Welk imperium bestuurde Djengis (Ghengis) Khan? Waar bevond zich het Osmaanse Rijk? Wie was de Zonnekoning en wie Ivan de Ver-schrikkelijke? Wie kroonde zichzelf tot keizer van Frankrijk? Wie was de Leeuw van Juda en Good Queen Bess? Welke koning van Engeland had 6 vrouwen? Welke vorstin werd de Oma van Europa ge-noemd? Welke grote heerser werkte als timmerman? Welke Japanse keizers werden als godheid gezien? Boeiende weetjes over koning en keizer, tsaar en sultan

Beroemde heersers


Welk imperium bestuurde Djengis Khan / Ghengis Khan?

In 1206 werd een stamhoofd Temüjin -hetgeen smid betekent- keizer van de Mongoolse volkeren. Hij nam de naam Djengis Khan aan, hetgeen opperste leider betekent. Zijn naam wordt ook wel geschreven als Cengizhan of Genghis Khan. Hij was een Mongoolse heerser en veroveraar die de Mongoolse stammen verenigde.

Het Mongoolse keizerrijk besloeg een groot deel van Azië. Voordat hij stierf had Djengis Khan alle gebieden tussen de Gele Rivier en de Rode Zee veroverd, oftewel een imperium dat zich uitstrekte van China tot de Donau. In 1227 overleed hij.

Waar was het Osmaanse Rijk?

Tijdens zijn bloeiperiode strekte het Osmaanse Rijk zich uit van Oost-Europa tot Noord-Afrika. Het werd geregeerd dor Turkije en was gesticht door sultan Osman of ook wel Othman I genoemd, die regeerde van 1288 tot 1320. Het Osmaanse Rijk bestond tot 1922, toen de sultans afgezet werden. In 1923 werd Turkije een republiek, met Kernal Atatürk als eerste president.

Welke koning van Engeland had zes vrouwen?

De roemruchte, vrouwenverslindende vorst Hendrik de Achtste is maar liefst zes keer getrouwd. Hij huwde in 1509 Catharina van Aragon. In 1533 scheidde hij van haar en trouwde met Anna Boleyn. In 1536 heeft hij haar laten onthoofden en trouwde hierna onmiddellijk met Jane Seymour, die echter het jaar daarop overleed. Zijn vierde vrouw was Anna van Kleef, waar hij in 1540 mee trouwde, maar snel genoeg van kreeg en een half jaar later weer van scheidde.

In datzelfde jaar trouwde hij met Catharine Howard, maar ook zij was al twee jaar later in ongenade gevallen en werd een kopje kleiner gemaakt. Zijn zesde vrouw -Katharine Parr genaaamd- had het geluk dat ze deze vrouwenverslindende vorst overleefde. Dit daar Hendrik VIII zelf eerder overleed.

Wie was Good Queen Bess?

Koningin Elizabeth I van Engeland werd soms ook Good Queen Bess genoemd. Bess is een verbastering van Elizabeth en zou in het Nederlands neerkomen op 'Betje'.

Koningin Elizabeth I was de dochter van koning Hendrik VIII (zie boven) en Anna Boleyn en werd koningin toen haar halfzuster Mary I overleed.

Tijdens de regeerperiode van koningin Elizabeth I werd Engeland een machtig land. Good Queen Bess overleed in 1603.

Wie was Ivan de Verschrikkelijke?

Vanwege zijn enorme woeste en wrede tirannie werd Ivan IV -de eerste tsaar van Rusland- Ivan de Verschrikkelijke genoemd. Hij heeft talloze bloedige gruweldaden op zijn geweten. Ivan IV regeerde (tiranniseerde) van 1547 tot 1584.

Wie was de Zonnekoning?

Lodewijk XIV stond bekend als le Roi Soleil oftewel de Zonnekoning. Hij werd al koning in 1643, toen hij nog maar 5 jaar oud was. Lodewijk XIV werd Zonnekoning genoemd, daar hij zo schitterend hof hield. Hij bezat een prachtig paleis en tuinen in Versailles bij Parijs. Hij bleef 72 jaar koning en overleed in 1715.

Heden ten dage wordt zijn naam nog steeds verbonden aan een antieke stijl.

Welke grote heerser werkte ooit als timmerman?

Eind 17e eeuw bracht tsaar Peter de Grote bezoeken aan Duitsland, de Nederlanden, Oostenrijk en Engeland. Hij was gek op schepen en werkte op scheepswerven in Engeland en Nederland. In de Nederlandse Zaanstreek bestaat nog altijd het 'Tsaar Peter huisje'.
Bron: Jean Auguste Dominique Ingres, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Jean Auguste Dominique Ingres, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Bron: Franz Xaver Winterhalter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Franz Xaver Winterhalter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wie kroonde zichzelf tot keizer van Frankrijk?

Napoleon zou op 2 december 1804 tot keizer der Fransen worden gekroond door de Paus. Paus Pius VII kwam naar de spectaculaire ceremonie in de Notre Dame kathedraal te Parijs.

Nadat de Paus hem had ingezegend, nam Napoleon de kroon van hem over en plaatste hem zelf op zijn hoofd. Vervolgens kroonde hij zijn echtgenote, Josephine de Beauharnais.

De reden dat Napoleon zichzelf kroonde, was om aan te tonen dat hij onafhankelijk was van de Kerk van Rome.

Welke vorstin werd bekend als Oma van Europa?

In 1837 werd koningin Victoria vorstin van Groot-Britannië en Ierland.

Haar regeerperiode duurde maar liefst 64 jaar, tot haar dood in 1901 op 81 jarige leeftijd.

In 1840 trouwde koningin Victoria met prins Albert van Saksen-Coburg. Door haar huwelijk en die van haar kinderen, kreeg ze verwantschap met de meeste koninklijke families in Europa.

Dit was de reden dat koningin Victoria de geschiedenis inging als de 'Grootmoeder van Europa'

Welke Japanse keizers werden als godheid beschouwd?

Alle Japanse keizers. Tot aan 1946 bestond in Japan de traditie om de keizer als godheid c.q. goddelijk te beschouwen. Nadat Japan zich in 1945 aan het einde van de Tweede Wereldoorlog had overgegeven, mocht keizer Hirohito aanblijven.
Er werden in Japan destijds vele veranderingen doorgevoerd om het land moderner te maken en meer in overeenstemming te brengen met Westerse landen.

Op 1 januari 1946 maakte keizer Hirohito bekend dat de keizer niet langer aanspraak op de titel godheid zou mogen maken.

Welke koning werd Leeuw van Juda genoemd?

Degene die keizer was van Ethiopië (Abessinië) had tal van titels. Eén hiervan luidde 'Veroverende Leeuw van de stam van Juda'. Dit werd gewoonlijk afgekort tot de Leeuw van Juda.

In de Bijbel is Jud(e)a het koninkrijk in Israël dat door het Huis van David werd geregeerd.

De laatste keizer van Ethiopië was Haile Selassie die in 1974 onttroond werd; waarna het leger de regering in Ethiopië overnam.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Djengis Khan 'de wraak van de hemel'Djengis Khan ‘de wraak van de hemel’ In 1167 schonk een vrouw van een Mongools stamhoofd het leven aan een zoon die de n…
Ontstaan der Nederlanden: Europese vorstenhuizenOntstaan der Nederlanden: Europese vorstenhuizenTijdens het ontstaan der Nederlanden, onder Karel V en onder de Bourgondische hertogen, hadden huwelijk en diplomatiek o…
Portret van Hendrik VIII door Hans HolbeinPortret van Hendrik VIII door Hans HolbeinToen in 1698 de koninklijke residentie Whitehall Palace bijna helemaal door brand vernield werd, verloor de mensheid een…
Frederik VIII van Denemarken, de eeuwige kroonprinsFrederik VIII van Denemarken, de eeuwige kroonprinsFrederik Christiaan Willem Karel, geboren als zoon van een prins, werd op 20-jarige leeftijd kroonprins van Denemarken.…

Prinses Diana, toonaangevend mode-icoonPrinses Diana, toonaangevend mode-icoonPrinses Diana is een invloedrijk icoon in de kledinghistorie die met haar flair en charme van de ogenschijnlijk simpelst…
Prinses Diana, haar inzet voor anderenPrinses Diana heeft zich altijd betrokken gevoeld bij mensen die niet voor zichzelf konden zorgen, en mensen die ziek wa…
Bronnen en referenties
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 21-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.