De invloed van paparazzi op het Engelse koningshuis

De invloed van paparazzi op het Engelse koningshuis In 1953 was de kroning van Elizabeth ll live op televisie te volgen. Dit was het begin van de media-aandacht voor het Britse koningshuis. Maar wat begon als niet meer dan een beetje belangstelling, liep uit de hand zodat het koningshuis geen enkele privacy meer had. In 1997 overleed prinses Diana als gevolg van een incident met de paparazzi.

Elizabeth ll

Elizabeth ll werd plotseling koningin toen haar vader in zijn slaap stierf aan trombose. Ze was slechts 27 jaar toen zij gekroond werd als koningin van Engeland. Bij deze bijzondere ceremonie op 2 juni 1953 waren veel mensen aanwezig. Bijna een half miljoen mensen stonden buiten te wachten op de kroning. Zij hadden ’s nachts al een plekje bemachtigd langs de weg, zodat ze de optocht mee konden maken. Bovendien waren er grote tribunes gebouwd zodat iedereen het goed kon zien. Bijzonder was dat de BBC voor het eerst zo lang live televisie zou verzorgen. Bij elkaar duurde de uitzending ruim zeven uur. De beelden waren niet alleen in Engeland te zien, maar werden ook in een aantal andere landen uitgezonden. Een spannende dag voor de BBC als televisiezender, want het kon ze maken of breken.

Close-up in de media

Eigenlijk zou de BBC niet mogen filmen bij de kroning zelf, maar dankzij veel protest kwam de regering op dit besluit terug. Een nieuwe voorwaarde was dat er niet mocht worden ingezoomd op het gezicht van de koningin. Op het moment van de kroning besloot de BBC zich niet aan de afspraken te houden. Er werd toch een close-up van de koningin gemaakt. Een spannende keuze, want het kon wel eens helemaal misgaan. Het tegengestelde gebeurde, het prachtige beeld werd door ruim twintig miljoen mensen op de televisie gezien.

Privacy van het Engelse koningshuis

Hierdoor werd het een bijzondere dag voor de BBC, maar dit betekende ook het begin van de jacht op emotionele beelden van het koningshuis. Vanaf dat moment kregen de leden van het koningshuis geen moment rust meer. Aan privacy was een groot gebrek.

Prinses Diana

De Engelse prinses Diana was enorm populair. Vrouwen zagen haar als voorbeeld en ze deed veel voor goede doelen. Na haar scheiding met prins Charles, de zoon van Elizabeth ll, kreeg ze zo mogelijk nog meer aandacht van de media. Op 31 augustus 1997 was Diana samen met haar nieuwe vriend Dodi al-Fayed op vlucht voor de paparazzi. Haar chauffeur verloor echter de controle over het stuur toen ze een tunnel inreden. De auto raakte van de weg af en het ongeluk zorgde ervoor dat Diana zwaar gewond raakte. De paparazzi hielpen haar echter niet, maar maakten alleen foto’s. In het ziekenhuis overleed de Engelse prinses.

De begrafenis van prinses Diana trok drie miljoen mensen. De omgeving van haar huis werd omgetoverd tot een grote bloemenzee. Duidelijk werd hoe betrokken iedereen was bij de dood van hun prinses. Alleen de koningin reageerde een beetje raar. Ze was op vakantie en besloot niet eerder terug te keren. Bovendien werd de vlag niet half stok gehangen.

Paparazzi

De hele wereld reageerde geschokt op de dood van Diana. Hoe kon zoiets gebeuren? Het was schandalig dat de paparazzi zo ver waren gegaan. Toch blijven dit soort dingen gebeuren. Hoeveel beroemdheden worden niet dagelijks lastiggevallen door de media? Het blijft een bekend probleem. Er blijft dan ook altijd een grote belangstelling voor beelden van bekende mensen op een kwetsbaar, emotioneel moment.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prinses Diana, haar liefdes: Charles, Hasnat Khan en DodiPrinses Diana, haar liefdes: Charles, Hasnat Khan en Dodi31 augustus 1997 verongelukte prinses Diana in Parijs. Het hoofdstuk rond de dood van de people’s princess, zoals ex-pre…
Zwangerschap Kate Middleton en de geboorte van zoon Georgenieuws uitgelichtZwangerschap Kate Middleton en de geboorte van zoon GeorgeOp 22 juli 2013 is het eerste kind van de Britse prins William en Catherine Middleton geboren, prins George. Prins Georg…
Diana Ross de zangeresDe carriere van Diana Ross als soulzangeres is een Amerikaanse droom. Ze is een wereldster, een diva en een van de succe…
Paparazzi en roddelbladenBeroemde mensen worden vaak gefotografeerd door de paparazzi. Deze groep van fotografen heeft bij heel veel mensen een n…

Biografie Prins Johan Friso, prins van Oranje-NassauPrins Friso is de tweede zoon van Koningin Beatrix en Prins Claus. Hij was tot 2003 tweede in lijn voor de troonsopvolgi…
De Gouden Koets van het KoningshuisDe Gouden Koets van het KoningshuisDe Gouden koets is een prachtig rijtuig, een geschenk van de stad Amsterdam aan de jonge koningin Wilhelmina. De Gouden…
Bronnen en referenties
  • BBC Historisch Wereldnieuws (2005) - De monarchie en de media
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.