De invloed van paparazzi op het Engelse koningshuis
In 1953 was de kroning van Elizabeth ll live op televisie te volgen. Dit was het begin van de media-aandacht voor het Britse koningshuis. Maar wat begon als niet meer dan een beetje belangstelling, liep uit de hand zodat het koningshuis geen enkele privacy meer had. In 1997 overleed prinses Diana als gevolg van een incident met de paparazzi.
Elizabeth ll
Elizabeth ll werd plotseling koningin toen haar vader in zijn slaap stierf aan trombose. Ze was slechts 27 jaar toen zij gekroond werd als koningin van Engeland. Bij deze bijzondere ceremonie op 2 juni 1953 waren veel mensen aanwezig. Bijna een half miljoen mensen stonden buiten te wachten op de kroning. Zij hadden ’s nachts al een plekje bemachtigd langs de weg, zodat ze de optocht mee konden maken. Bovendien waren er grote tribunes gebouwd zodat iedereen het goed kon zien. Bijzonder was dat de BBC voor het eerst zo lang live televisie zou verzorgen. Bij elkaar duurde de uitzending ruim zeven uur. De beelden waren niet alleen in Engeland te zien, maar werden ook in een aantal andere landen uitgezonden. Een spannende dag voor de BBC als televisiezender, want het kon ze maken of breken.
Close-up in de media
Eigenlijk zou de BBC niet mogen filmen bij de kroning zelf, maar dankzij veel protest kwam de regering op dit besluit terug. Een nieuwe voorwaarde was dat er niet mocht worden ingezoomd op het gezicht van de koningin. Op het moment van de kroning besloot de BBC zich niet aan de afspraken te houden. Er werd toch een close-up van de koningin gemaakt. Een spannende keuze, want het kon wel eens helemaal misgaan. Het tegengestelde gebeurde, het prachtige beeld werd door ruim twintig miljoen mensen op de televisie gezien.
Privacy van het Engelse koningshuis
Hierdoor werd het een bijzondere dag voor de BBC, maar dit betekende ook het begin van de jacht op emotionele beelden van het koningshuis. Vanaf dat moment kregen de leden van het koningshuis geen moment rust meer. Aan privacy was een groot gebrek.
Prinses Diana
De Engelse prinses Diana was enorm populair. Vrouwen zagen haar als voorbeeld en ze deed veel voor goede doelen. Na haar scheiding met prins Charles, de zoon van Elizabeth ll, kreeg ze zo mogelijk nog meer aandacht van de media. Op 31 augustus 1997 was Diana samen met haar nieuwe vriend Dodi al-Fayed op vlucht voor de paparazzi. Haar chauffeur verloor echter de controle over het stuur toen ze een tunnel inreden. De auto raakte van de weg af en het ongeluk zorgde ervoor dat Diana zwaar gewond raakte. De paparazzi hielpen haar echter niet, maar maakten alleen foto’s. In het ziekenhuis overleed de Engelse prinses.
De begrafenis van prinses Diana trok drie miljoen mensen. De omgeving van haar huis werd omgetoverd tot een grote bloemenzee. Duidelijk werd hoe betrokken iedereen was bij de dood van hun prinses. Alleen de koningin reageerde een beetje raar. Ze was op vakantie en besloot niet eerder terug te keren. Bovendien werd de vlag niet half stok gehangen.
Paparazzi
De hele wereld reageerde geschokt op de dood van Diana. Hoe kon zoiets gebeuren? Het was schandalig dat de paparazzi zo ver waren gegaan. Toch blijven dit soort dingen gebeuren. Hoeveel beroemdheden worden niet dagelijks lastiggevallen door de media? Het blijft een bekend probleem. Er blijft dan ook altijd een grote belangstelling voor beelden van bekende mensen op een kwetsbaar, emotioneel moment.