Willem-Alexander en Máxima, tien jaar een huwelijkspaar
Op zaterdag 2 februari 2002 vond onder grote publieke belangstelling het huwelijk plaats tussen onze kroonprins Willem-Alexander en de Argentijnse Máxima Zorreguieta. Binnenkort vieren zij hun tienjarig huwelijksjubileum. Tijd om hier eens bij stil te staan.
Hoe het begon
Sevilla, maart 1999
Prins Willem-Alexander bezoekt de feestweek in Sevilla. Zijn grootvader prins Bernhard heeft er zoveel verhalen over verteld, dat hij er met belangstelling naar uit kijkt. Op een van de feestjes ontmoet hij de goedlachse Argentijnse Máxima Zorreguieta. Ze maakt indruk op hem. Máxima woont en werkt in New York. Ze heeft een economische achtergrond en sinds kort een goede baan als manager Latijns-Amerikaanse effecten bij de Deutsche Bank. Onze prins laat in het midden dat hij de kroonprins van Nederland is.
Nadere kennismaking
De prins wil Máxima graag beter leren kennen. Na verschillende telefoongesprekken volgen bezoeken over en weer aan New York en Nederland. Wie en wat hij is kan Willem-Alexander dan niet langer verzwijgen. Máxima is er niet blij mee. Ze is zich er terdege van bewust wat een leven naast de kroonprins voor haar persoonlijk zal gaan betekenen. Toch is de liefde blijkbaar sterker. Al in de zomer van 1999 wordt in ons land bekend, dat prins Willem-Alexander een serieuze relatie heeft met Máxima.
Afkomst Máxima
Ouders
Máxima is het oudste kind van Jorge Horacio Zorreguieta (geboren 1928) en zijn tweede vrouw Maria del Carmen Cerruti (geboren 1944). Uit een eerder huwelijk van vader Jorge werden drie dochters geboren: Maria, Angeles en Dolores. Dat huwelijk kon vanwege het Roomskatholieke Geloof van de families niet worden ontbonden. Toen Máxima werd geboren op 17 mei 1971 waren haar ouders dan ook niet getrouwd. Hun huwelijk vond pas acht jaar later plaats in het buitenland. Ook zoon Martin was toen inmiddels geboren. In 1992 werd het tweede huwelijk van Jorge en Maria in Argentinië erkend. In 2000 trouwden ze mede op verzoek van koningin Beatrix echter nog een keer in Argentinië om alle misverstanden die hierover zouden kunnen ontstaan uit de weg te ruimen. Máxima is Argentijnse van geboorte, maar haar roots liggen in andere landen.
Roots en familie
De familie van vader Zorreguieta komt oorspronkelijk uit Spaans Baskenland. Die van moeder Maria uit Italië. De familie Zorreguieta is in goeden doen. In Argentinië wordt ze gerekend tot de landadel. Na Martin wordt het gezin uitgebreid met zoon, Juan en een dochter, Inés.
Jeugd, opleiding en carrière
Jeugd en opleiding
Máxima heeft een fijne jeugd. Het gezin is hecht. De kinderen krijgen een goede opleiding. Ze bezoekt een particuliere middelbare school waar naast Spaans, Engels als voertaal wordt gebruikt. Na haar middelbare school volgt zij een studie economie aan de zeer geziene Katholieke Universiteit in Buenos Aires. Buiten de studie geniet zij van het studentenleven.
Amerika
Na afronding van haar studie economie vertrekt ze omstreeks 1995 naar Amerika. Hier volgt zij nog een studie in Boston. Daarna volgt een eerste baan aan de Duits/Britse zakenbank Dresdner Kleinwort Benson op Wallstreet. In haar tweede baan bij de Deutsche Bank is zij pas begonnen wanneer ze prins Willem-Alexander ontmoet. Voor hem heeft zij al een paar serieuze relaties achter de rug.
Donkere wolken boven het aanstaande huwelijk
Onduidelijke rol vader Jorge tijdens Videla bewind
Het duurt niet lang of het wordt bekend, dat de vader van Máxima deel heeft uitgemaakt van de regering Videla (1976-1983). Videla stond bekend als een dictator die letterlijk over lijken ging. Duizenden tegenstanders van zijn kolonelsbewind werden vermoord of verdwenen spoorloos van de aardbodem. Jorge Zorreguieta was minister van landbouw tijdens zijn regering. Welke rol hij precies vervulde in die tijd is onduidelijk. Echter alleen al het feit, dat hij onderdeel was van het bewind, zorgt voor erg veel tegenstand tegen een aanstaand huwelijk van onze kroonprins met zijn dochter.
De prins heeft zijn keus gemaakt
Prins Willem-Alexander windt er geen doekjes om. Hij kiest voor Máxima, ongeacht de consequenties die een dergelijke keuze voor zijn positie zullen hebben.
De regering ziet zich in het nauw gedreven. Er komt een diepgravend onderzoek naar het Videla regime en de rol van Jorge daarin. De uitkomsten worden met Jorge besproken door minister van Staat, Max van der Stoel in aanwezigheid van de prins en Máxima. Door hun gezamenlijk aandringen, ziet Jorge in, dat hij en zijn vrouw het huwelijk onmogelijk bij kunnen wonen.
Verloving
30 maart 2001
De officiële verloving wordt bekend gemaakt op 30 maart 2001.
We horen dan dat de prins zijn aanzoek heeft gedaan tijdens het schaatsen op het ijs bij Huis ten Bosch. Tot grote verrassing van ieder laat prins Claus van zich horen als pater familias. Hij geeft Máxima de goede raad, om snel goed Nederlands te leren. Zij heeft dat al ter harte genomen, want in haar beste Nederlands leest zij een verklaring voor waarin zij zich distantieert van alle gruwelijkheden die er tijdens het Videla bewind in haar land hebben plaatsgevonden.
Verlovingstijd
In de verlovingstijd leert Máxima alle facetten van ons land kennen, niet alleen door gesprekken met tal van deskundigen, maar ook door met haar aanstaande echtgenoot een tournee door alle provincies te maken. Met haar charme verovert zij de harten van de Nederlanders.
Huwelijk
Bruidskleding
De bijzondere huwelijksdatum 02-02-2002 wordt ook door veel andere bruidsparen gekozen. De bruidegom is gekleed in het groot tenue van de Koninklijke marine, de bruid in een jurk van Valentino gemaakt van ivoorkleurige Mikadozijde met een kanten sleep van 5 meter. Fonkelende sterren sieren de tiara op haar hoofd.
Huwelijksplechtigheid
De dienst in de Nieuwe Kerk van Amsterdam wordt gehouden door dominee Carel ter Linden, de huispredikant van de Oranjes. Pater Braun spreekt een gebed uit in het Spaans. De verschillende geloven van bruid en bruidegom zijn in hen vertegenwoordigd. Hoogtepunt van de huwelijksplechtigheid is het optreden van de bandeonspeler Carel Kraayenhof. Hij speelt een bewerking van de Argentijnse tango Adios Nonino. Het zijn de tranen van ontroering van Máxima, die ons het meest bijblijven van dit koninklijk huwelijk. Na de plechtigheid volgt een rijtoer in de Gouden Koets. Voor het publiek wordt het geheel afgesloten met de balkonscène en de beroemde kus. Máxima, die inmiddels de Nederlandse nationaliteit geniet, mag zich vanaf nu prinses noemen.
Tien huwelijksjaren
Teamwerk
Intussen zijn er tien jaar verstreken. Tien jaren waarin prinses Máxima haar plaats naast onze kroonprins heeft gevonden en verdiend. Samen vormen ze nu een geweldig team.
Het echtpaar is in die tien jaar uitgegroeid tot een gezin met drie prachtige dochters: prinses Catharina Amalia geboren in 2003, prinses Alexia geboren in 2005 en prinses Ariane geboren in 2007. Zij wonen in de prachtige villa Eikenhorst in Wassenaar.
De prins vertegenwoordigt het Koninklijk Huis bij officiële gelegenheden in binnen- en buitenland. Samen met zijn vrouw vergezelt hij de Koningin op staatsbezoeken. Ook heeft hij een representatieve taak op militair terrein. Daarnaast vervullen hij en zijn vrouw allerlei maatschappelijke functies. Prins Willem-Alexander houdt zich sinds 1998 bezig met Waterbeheer. Op dat terrein heeft hij verschillende internationale functies.
Hetzelfde jaar werd hij ook lid van het Internationaal Olympisch Comité. Prinses Máxima volgde in de eerste jaren na haar huwelijk een inburgeringsprogramma. Ook de prinses heeft veel functies. In de jaren 2003-2005 zat zij in de Commissie paVEM, die stimuleerde om vrouwen van etnische minderheden te laten participeren in de samenleving. Ook heeft zij zitting in een commissie van de Verenigde Naties die microfinanciering op de agenda wil zetten. De afgelopen tien jaar hebben het paar en ons land veel gebracht.
De charme van Máxima
Mede door de charme van Máxima heeft het koningshuis aan populariteit gewonnen. Een gunstige ontwikkeling op weg naar de wisseling van de wacht, de troonswisseling, die binnen niet al te lange plaats zal vinden.