Wie zijn de beroemdste schilders aller tijden?

Wie zijn de beroemdste schilders aller tijden? De beroemdste schilders aller tijden, zijn schilders waar iedereen wel eens van gehoord heeft, ook al hebben ze nog nooit een schilderij bekeken. Opvallend dat op deze lijst veel Nederlandse schilders prijken. Sommige schilders hebben hun bekendheid aan hun gehele oevre te danken en andere slechts aan één enkel schilderij. Wie zijn deze tien bekendste schilders?
Bron: Leonardo da Vinci, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Leonardo da Vinci, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Leonardo Da Vinci

De bekendste schilder is zonder meer Leonardo Da Vinci (1452-1519). Dit is niet alleen vanwege zijn schilderijen, waarvan de 'Mona Lisa' en 'Het Laatste Avondmaal' de bekendste zijn. Leonardo Da Vinci heeft ook vanwege zijn uitvindingen altijd tot de verbeelding gesproken. Nog steeds laait de belangstelling voor deze man geregeld op, niet in de laatste plaats door boeken die op hem zijn geïnspireerd. Een voorbeeld hiervan is De Da Vinci Code van Dan Brown. Dankzij dit boek laaide de belangstelling voor vooral 'Het Laatste Avondmaal' weer op.

Rembrandt van Rijn

Dit is een Nederlandse schilder die leefde van 1606 tot 1669. Hij heeft veel wereldberoemde schilderijen geschilderd zoals Het Joodse Bruidje, De Storm van de Zee van Galilea en De Nachtwacht. Dit is slechts een greep uit de driehonderd schilderijen die hij op zijn naam had staan.

Vincent van Gogh

Tijdens zijn leven was Vincent van Gogh (1853-1890) geen gevierd schilder. Hij schilderde het leven zoals het was. Op zijn schilderijen zie je de armoede van die tijd en dat was geen geliefd onderwerp bij de mensen die zich het kopen van schilderijen konden veroorloven. Verder was hij een depressief man met psychische problemen. Hij sneed zijn rechter oorlel af en pleegde uiteindelijk zelfmoord. Beroemde schilderijen van zijn hand zijn onder anders de Aardappeleters, de Zonnebloemen en de Sterrennacht.

Bron: Joaquín, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Joaquín, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Pablo Picasso

Pablo Picasso (1881-1973) was een zeer getalenteerde schilder, die in zijn beginperiode zeer realistische schilderijen schilderde. Hierna kwam hij in zijn Blauwe Periode, waarin al zijn schilderijen in blauwige of blauwgroene tinten worden uitgevoerd. Na deze wat sombere schilderijen, volgt een vrolijke periode waarin de schilderijen in roze tinten worden uitgevoerd. Hierna schildert hij twee jaar lang door Afrika geïnspireerde schilderijen. Na deze periode worden zijn schilderijen steeds abstracter en komt hij in zijn kubistische periode. Daarna volgt het classicisme en het surrealisme. Van alle bekende schilders heeft deze schilder wel de meest uiteenlopende schilderijen gemaakt.

Claude Monet

Claude Monet leefde van 1840 tot 1926. Hij had een impressionistische schilderstijl en schilderde vooral landschappen. Deze Franse schilder heeft ook schilderijen in Nederland gemaakt, o.a. in Amsterdam en in de Zaanstreek.

Johannes Vermeer

Het beroemdste schilderij van Johannes Vermeer (1632-1675) is zonder meer het Meisje met de Parel. Hij woonde in Delft en eigenlijk is er verrassend weinig over zijn leven bekend. Pas eind negentiende eeuw kwamen zijn werken onder de aandacht en werden ze steeds meer gewaardeerd. Hij heeft geen groot oeuvre achtergelaten. Er zijn slechts vijfendertig schilderijen van hem bewaard gebleven.

Salvador Dali

Deze Spaanse kunstenaar leefde van 1904 tot 1989. Hij was een behoorlijk excentrieke persoonlijkheid. Zijn werken vertonen verwantschap met het impressionisme en kubisme. Hij behoorde tot de surrealisten. Tijdens zijn leven werd hij door de Spaanse koning Juan Carlos in de adelstand verheven. Vanaf dat moment was hij markies de Dali de Pubol.

Bron: Peter Paul Rubens, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Peter Paul Rubens, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Peter Paul Rubens

Deze Vlaamse schilder leefde van 1577 tot 1640. Hij behoorde tot de Antwerpse school. Hij is bekend om zijn naakten, waarop goed gevulde dames met brede heupen te zien zijn, de zogenaamde Rubens vrouwen. Verder zijn de Medici-cyclus, De drie gratiën en De Liefdestuin zeer bekende werken van deze schilder.

Michelangelo di Lodovico Buonarroti

Deze Italiaan was naast schilder ook beeldhouwer, architect en dichter. Hij leefde van 1475 tot 1564. Hij heeft in opdracht van de kerk veel beroemde beeldhouwwerken gemaakt. Het plafond van de Sixtijnse kapel in Vaticaanstad is één van zijn beroemdste schilderwerken.

Raphaël

Raphaël Santi leefde van 1483 tot 1520. Hij was een Italiaanse kunstenaar en is vooral bekend geworden vanwege zijn prachtige portretschilderijen. Vooral zijn religieuze schilderijen van de Madonna zijn zeer bekend. Hij werkte dan ook hoofdzakelijk, maar niet uitsluitend voor de kerk.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie over schilderen met olieverfAltijd al willen weten wat de geschiedenis is van olieverf of welke beroemde schilders er mee verfen. Lees dan maar verd…
Het leven van DaliSalvador Dali is een van de meest controversiële en excentrieke kunstenaars van de 20e eeuw. Zelf hield Dali zich voor e…
De grootste en mooiste musea van NederlandDe grootste en mooiste musea van NederlandNederland heeft veel mooie en internationaal bekende kunststukken in beheer bij diverse mooie musea. Door het bezoeken v…
De kleuren van de nacht: Van Gogh-tentoonstelling AmsterdamEen van de beroemdste schilders uit de kunstgeschiedenis staat weer volop in de belangstelling met een tentoonstelling e…

Kunstschildersverf voor amateurs en professionalsKunstschilders, zowel amateurs als professionals, hebben de keuze uit enkele verfsoorten. Met welke wordt gewerkt hangt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: VibeUp, Pixabay
  • http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/Leonardo_da_Vinci_043-mod.jpg
  • http://www.centroarte.com/images/picasso/Pablo%20PicassoLa%20Vita.jpg
  • http://uploads7.wikipaintings.org/images/raphael/portrait-of-a-lady-with-a-unicorn-1506.jpg
  • Afbeelding bron 1: Leonardo da Vinci, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Joaquín, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Peter Paul Rubens, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 05-12-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.