Kunstschildersverf voor amateurs en professionals

Kunstschilders, zowel amateurs als professionals, hebben de keuze uit enkele verfsoorten. Met welke wordt gewerkt hangt voor een deel af van de voorkeur maar ook van de ervaring die een kunstschilder heeft opgedaan. Zo kiezen beginnende amateurs meestal niet voor dure olieverf maar werken liever een tijd met acrylverf van een goedkopere klasse. Een derde keuze is aquarelverf waarbij een heel ander kunstresultaat wordt verkregen dan met olieverf of acrylverf.

Olieverf al eeuwen de topper

Topper onder de kunstschildersverven is al eeuwenlang de olieverf. Die verf kan in dikke dekkende lagen worden aangebracht maar ook zodanig dat de onderliggende lagen nog effect hebben op het oog. Vanwege de langzame droging kan nog betrekkelijk lange tijd aan de schildering worden veranderd. De totale droging kan enkele dagen duren.

Kwaliteit en merken van olieverf

Dankzij voortdurende verbeteringen is olieverf de soort met een prima houdbaarheid, kleur-echtheid en verwerkbaarheid. Olieverf is verkrijgbaar in diverse merken zoals Amsterdam (van Talens), Artists Oil Color, Georgian (van Daler), Rowney Mussini (van Schmincke), Norma, Rembrandt, van Gogh en Winton (van Winsor & Newton). Tussen de merken zit een aanzienlijk prijsverschil om welke reden het aan te raden is de merken goed met elkaar te vergelijken.

Acrylverf in veel kleuren zowel voor amateurs als professionals

Een zeer veel gebruikte verfsoort door zowel amateurkunstschilders als professionelen is acrylverf. Deze verfsoort is op waterbasis wat een aantal voordelen heeft. Een van de voordelen ten opzichte van olieverf is de snelle droging. Verfproducenten proberen steeds met nieuwe pigmenten meer kleuren en betere verwerkingseigenschappen hun producten te verbeteren. Sommige merken bieden zelfs vijftig verschillende kleuren aan.

Tubes en potjes en merken

Door die verscheidenheid aan kleuren is het mogelijk de verf rechtstreeks uit de tube te gebruiken maar blijft de mogelijkheid uiteraard bestaan om zelf kleuren te mengen. Bij die nieuwe ontwikkelingen wordt getracht de acrylverf toch betaalbaar te houden. Acrylverven zijn in diverse vormen verkrijgbaar van tubes van 40 ml. tot potjes met een inhoud van 200 tot 1000 ml. Er bestaan verschillende merken in zoals Amsterdam (van Talens), Finity, Galeria (van Winsor & Newton), Golden, Liquitex, Rembrandt, System 3, van Gogh en Vallejo.

Aanbevolen kleuren van acrylverf

Om als beginnende hobby-kunstschilder een keuze te maken uit de vijftig beschikbare kleuren is erg moeilijk. Er bestaat echter een advies voor een kleurenpalet voor beginners waarbij een twaalftal kleuren wordt aanbevolen: Burnt Sienna, Cadmium Yellow Deep Hue, Crimson, Lemon Yellow, Permanent Rose, Phthalo Green, Raw Umber, Titanium White, Ultramarina, Vermillion Hue, Winsor Blue en Yellow Ochre.

Let op bij chemische verf

Chemische kunstschildersverf moet wel met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt. Langdurig contact met de huid moet worden vermeden. Als verf aan de vingers is gekomen moet opgelet worden dat die niet via etenswaren of anderszins in de mond komt. Ook het met de mond in vorm brengen van penselen waar verf aan zit moet om die reden worden vermeden.

Tips voor gebruik van acrylverf

  1. Bij het sterk verdunnen van acrylverf mag niet alleen water worden gebruikt maar moet ook acrylmedium worden benut waardoor het pigment voldoende gebonden blijft.
  2. Gebruikte materialen moeten meteen na gebruik schoongemaakt worden met water want na indroging worden de verfrestanten waterbestendig.
  3. Schroefdraad van tubes en potten moeten voor sluiting schoongemaakt worden want na uitdroging zal openen niet meer lukken.
  4. Bij twijfel over het juiste kleureffect op het doek kan beter eerst de kleur worden uitgeprobeerd op een teststrookje.
  5. Let op dat dikke verflagen een langere droogtijd nodig hebben.

Aquarelverf voor heel andere techniek

Aquarelverf is eigenlijk nog geen verf maar bestaat meestal uit droog materiaal. Pas na vermenging met water ontstaat de verf waarmee geschilderd kan worden. Het droge materiaal is hoofdzakelijk pigment vermengd met Arabische gom als bindmiddel en een wateraantrekkend middel voor een betere bevochtiging. De verf verdroogt volledig in het papier. Aquarelverf is in verschillende vormen verkrijgbaar zoals in blokjes, napjes (kleine ondiepe bakjes), krijt, potlood en tubes.
© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acrylverf voor kunstschilders, hobby en professioneelAcrylverf voor kunstschilders, hobby en professioneelAcrylverf is een verfsoort die door zeer veel kunstschilders, zowel beroeps als amateurs, wordt gebruikt. Het is een syn…
Schilderen met acrylverf, olieverf of gecombineerdSchilderen met acrylverf, olieverf of gecombineerdSchilderen is een leuke hobby waarin je veel creativiteit kwijt kunt. Ook werkt het rustgevend. Er zijn verschillende ve…
Verf en het aanbrengen, voor het opknappen van een huisVerf en het aanbrengen, voor het opknappen van een huisVerf wordt meestal aangebracht op hout of ander materiaal om het te beschermen of te verfraaien. Eenmaal aangebracht dro…
Muren en plafonds schilderen: verf aanschaffenAls je een kamer gaat verven, is het noodzakelijk dat je goede verf koopt. Hoe kies je de juiste verf voor de muren en d…

Roemeense volkskunst: houtsnijkunst, weefkunst en volksdansRoemeense volkskunst: houtsnijkunst, weefkunst en volksdansDe Roemeense volkskunst leeft nog altijd. Denk aan de houtsnijkunst, de weefkunst en de volksdans. Als mijn bron uit 200…
Wie zijn de beroemdste schilders aller tijden?Wie zijn de beroemdste schilders aller tijden?De beroemdste schilders aller tijden, zijn schilders waar iedereen wel eens van gehoord heeft, ook al hebben ze nog nooi…
Bronnen en referenties
  • Victor.nl
  • Martinbrinkhuis.nl
  • Theogroothuizen.nl
  • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 27-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.