Acrylverf voor kunstschilders, hobby en professioneel

Acrylverf voor kunstschilders, hobby en professioneel Acrylverf is een verfsoort die door zeer veel kunstschilders, zowel beroeps als amateurs, wordt gebruikt. Het is een synthetische verf die met water verdund kan worden. Naarmate meer lagen over elkaar worden gebruikt wordt de uitstraling van de kleur mooier. De verf heeft een aantal typische eigenschappen en is geschikt voor verschillende technieken. Maar acrylverf heeft ook enkele nadelen ten opzichte van duurdere verfsoorten. Sommigen vinden de kleuren minder mooi en anderen vinden het een nadeel dat de toets niet in de verf blijft staan. Omdat de verf geen vernislaag nodig heeft is eventueel schoonmaken van een schilderij ook moeilijker. Maar ondanks die nadelen is acrylverf een zeer populaire verfsoort.

Acrylverf droogt snel

De verf leent zich voor diverse schilderstechnieken en is mede daarom zeer populair zowel bij hobby kunstschilders als bij de professionals. Een andere belangrijke reden waarom kunstschilders graag met acrylverf werken is dat de verf snel droogt. Daardoor kan er vrijwel meteen weer overheen geschilderd worden om wijzigingen aan te brengen. Ook is de verfsoort daardoor geschikt voor snelle opdrachten.

Lang hoge kwaliteit

Acrylverf kan met water worden verdund. Bij het drogen van de verf verdampt het water en wat op het doek achterblijft is een elastische kunststoflaag die niet gevoelig is voor vocht, droogte, licht en temperatuur. Een schilderij geschilderd met acrylverf heeft daardoor een lange levensduur van dezelfde hoge kwaliteit. Maar acrylverf bestaat pas ongeveer een halve eeuw en of er in de toekomst toch nog problemen zullen ontstaan zal de tijd uitwijzen.

Verschillende ondergronden

Het is niet perse noodzakelijk om doek als ondergrond te gebruiken. Er kan ook worden gewerkt op hardboard, linnen, karton of papier. Het papier moet wel dik genoeg zijn zoals sommige kartonsoorten. Ook is het goed om papier op te spannen om te voorkomen dat het gaat golven bij het opdrogen.

Diverse technieken mogelijk

De verf leent zich voor diverse technieken. Het is ook mogelijk om met acrylverf effecten te benaderen die met andere verfsoorten kunnen worden bereikt. Zo kan aquarel, olieverf en pastel worden nagebootst.

Aquarel-effect

Voor het nabootsen van aquarel-effect moet de verf sterk met water worden verdund. Bij gebruik op papier blijft, door de pigmentkorreltjes heen, het papier zichtbaar zoals bij het gebruik van aquarel.

Olieverf-effect

Ook is het mogelijk om een vergelijkbaar effect te verkrijgen met een olieverfschilderij. Door het dik aanbrengen van acrylverf op doek of hardboard oogt het als een olieverfschilderij. Het ontbreekt dan echter aan hoogglans maar daar zijn oplossingen voor. Met een laagje vernislak of glansmedium is de gelijkenis nog groter.

Pastel-effect

Een derde manier om een effect na te bootsen is door een speciale techniek waarmee pasteleffect wordt verkregen. Door met een penseel met harde, korte en stugge varkensharen de acrylverf op het doek te schrapen ontstaat dit effect.

Nadelen en omgaan daarmee

Tegenstanders van het gebruik van acrylverf voeren vaak als nadeel aan dat de kleuren hard zijn en een plastic-achtig karakter hebben. Dit zou mede komen omdat door de snelle droging niet nat-in-nat gewerkt kan worden zoals bij olieverf. Daardoor zijn subtiele kleurovergangen moeilijk te realiseren. Bij het schilderen en de kleurbepaling moet er wel rekening mee worden gehouden dat de verf dikwijls iets donkerder opdroogt. Een ander nadeel vinden tegenstanders dat de toets niet in de verf blijft staan zoals dat bij olieverf wel kan. Ervaren schilders kennen echter technieken om deze bezwaren te omzeilen en gebruiken daarvoor soms middelen die aan de verf worden toegevoegd.

Moeilijk schoon te maken

Een acrylverfschilderij heeft geen vernislaag nodig. Schoonmaken is wel een lastig karwei omdat door organische schoonmaakmiddelen de verf iets kan worden aangetast. Beter is gewoon water en zeep te gebruiken maar veel vocht is niet goed voor schildersdoek en papier.

Betrekkelijk goedkoop

Vanwege het snelle drogen van de verf is het goed om gebruikte kwasten meteen schoon te maken. Een eenmaal ingedroogd penseel kan niet meer gebruiksklaar worden gemaakt. Penselen blijven daarom vaak in het water staan. Een voordeel van de verf is dat de aanschafprijs betrekkelijk laag is zeker in vergelijking met sommige soorten olieverf.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilderen met acrylverf, olieverf of gecombineerdSchilderen met acrylverf, olieverf of gecombineerdSchilderen is een leuke hobby waarin je veel creativiteit kwijt kunt. Ook werkt het rustgevend. Er zijn verschillende ve…
Schilderen met olieverf: materialenSchilderen met olieverf: materialenInformatie over het schilderen met olieverf. Meer over de materialen, technieken, effecten en tips komen aanbod in een r…
Schildertechniek: acrylAcrylverf is een soort makkelijkere versie van olieverf. Acrylverf droogt sneller en het resultaat is soms nauwelijks va…
Schildertechniek: olieverfOlieverf is al sinds de 15e eeuw een belangrijk medium in de schilderkunst. Olieverf is een soort verf met als bindmidde…

Roemeense volkskunst: houtsnijkunst, weefkunst en volksdansRoemeense volkskunst: houtsnijkunst, weefkunst en volksdansDe Roemeense volkskunst leeft nog altijd. Denk aan de houtsnijkunst, de weefkunst en de volksdans. Als mijn bron uit 200…
Wie zijn de beroemdste schilders aller tijden?Wie zijn de beroemdste schilders aller tijden?De beroemdste schilders aller tijden, zijn schilders waar iedereen wel eens van gehoord heeft, ook al hebben ze nog nooi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tom69green, Pixabay
  • Acrylverven.nl
  • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 22-04-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.