Roemeense volkskunst: houtsnijkunst, weefkunst en volksdans

Roemeense volkskunst: houtsnijkunst, weefkunst en volksdans De Roemeense volkskunst leeft nog altijd. Denk aan de houtsnijkunst, de weefkunst en de volksdans. Als mijn bron uit 2007 nog steeds klopt, tenminste. Volkskunst, afkomstig uit Roemenië of niet, is niet zo bekend. Onbekend maakt vaak onbemind. Maar de volkskunst uit Roemenië is waardevol genoeg. Deze uitingen van de volkscultuur kunnen een bijdrage leveren aan de economie, o.a. via het toerisme. Het spreekt veel mensen aan, al zijn dat misschien niet de grote kunstkenners. Toeristen willen wellicht houtsnijwerk voor aan de muur. Een geweven tas, kleed of jasje als een souvenir aan de zomervakantie. En ter plekke lekker meedoen met volksdansen: plezierig en gezond op vrolijke volksmuziek. Kent u een Roemeense dans?

De Roemeense volkskunst: een levende traditie

In het boekje uit de Landenreeks van het KIT en de NOVIB over Roemenië (2007, geschreven door Dhr. Jan Willem Bos), worden als onderdelen van de Roemeense volkskunst de houtsnijkunst, de weefkunst en de volksdans en volksmuziek genoemd. Natuurlijk komen deze kunstvormen maar heel globaal aan bod in het boekje omdat het een boekje is over heel Roemenië. Wilt u meer te weten komen over de Roemeense volkscultuur, dan moet u op zoek naar andere boeken of zoeken op het internet, maar dan bij voorkeur in het Engels. Een zoektocht in het Nederlands levert helaas maar bepekte resultaten op.

Bron: Kurious, PixabayBron: Kurious, Pixabay

Houtsnijkunst uit Roemenië

De traditionele houtsnijkunst wordt met name op het platteland, in Maramureṣ, in Noordwest- Roemenië nog volop beoefend.
De Roemeense houtsnijkunst varieert van houten lepels tot versierde houten kruizen op een begraafplaats, van versierde houten poorten tot (onderdelen van) houten kerken.

Voorbeelden van houtsnijkunst

Bekend zijn de versierde en beschilderde houten kruizen op een begraafplaats in Sapanta, gemaakt door de volkskunstenaar Patras. Volkskunst en kunst met een hoofdletter -K- zijn nooit strikt van elkaar te scheiden. Zo heeft de traditionele houtsnijkunst de bekende Roemeense beeldhouwer, Brancuṣi, geïnspireerd, die in zijn beginperiode de voorkeur gaf aan ambachtelijk handwerk

Wilt u meer weten over de Roemeense houtsnijkunst, zoek dan op het internet op 'Romanian woodcarving'.

Roemeense weefkunst

De weefkunst uit Roemenië is zeer kleurrijk. Wandtapijten, kleding, tafelkleden in een rijke kleurvariatie. Deze volkskunst wordt o.a. gemaakt in het beroemde nonnenklooster Varatec. Maar ook de boerinnen op het platteland beoefenen de weefkunst om hun producten aan toeristen te kunnen verkopen. Behalve de weefkunst is ook het borduren er tot kunst verheven.

Wilt u meer weten, zien, lezen over de weefkunst uit dit Oost-Europese land, zoek dan op het internet op 'Romanian textile art'.

Volksdans en volksmuziek in Roemenië

De volksdans kan uiteraard niet zonder de volksmuziek. Er wordt door de Roemenen nog volop aan volksdans gedaan en niet alleen om de toeristenindustrie te stimuleren.

De Roemeense volksdans

Een bekende Roemeense volksdans is de 'hora'. De hora is 'meeverhuisd' met Roemenen die naar het buitenland trokken. De bijbehorende volksmuziek heeft o.a. de beroemde componist Béla Bartok geïnspireerd. In Nederland is de stichting Doina actief op het gebied van de Roemeense volksdans, o.a. door het geven van cursussen. Als u meer van de Roemeense volksdans wilt weten zoek dan, met behulp van bijvoorbeeld Google, op 'Romanian folk dances'.

Er is meer Roemeense volkskunst

Natuurlijk is er meer te vinden, te weten, te lezen als u nader kennis wilt maken met dit land en er is ook meer als het om Roemeense volkskunst gaat.

Eieren beschilderen met Pasen

Zo is het schilderen van eieren met Pasen er nog steeds een traditie en een ware kunst. De traditionele basis kleur is rood, maar ook andere kleuren komen voor.

Maar als u meer wilt weten, weet u nu in elk geval waar u beginnen moet met zoeken: o.a. op 'Romanian folk art'.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wassily KandinskyDe schilder Wassily Kandinsky wordt wel gezien als een van de vaders van de moderne schilderkunst en de grondlegger van…
Roemenië, ook wel klein Parijs genoemdRoemenië, ook wel klein Parijs genoemdRoemenië is een land in Europa. Het land ligt aan de zwarte zee en grenst tevens aan de landen Bulgarije, Servië, Hongar…
Beren kijken in de KarpatenBeren kijken in de KarpatenJe hoeft niet naar Noord-Amerika of Azië te reizen om bruine beren te zien. Je kunt ze al spotten in Zweden, Finland en…
Borduren - een geschiedenis van deze adellijke hobbyBorduren - een geschiedenis van deze adellijke hobbyBorduren is een van de oudste kunstvormen die er bestaan. Al in 3000 voor Christus werd er geborduurd. Door de eeuwen he…

Kunststromingen van de jaren zeventigKunststromingen van de jaren zeventigHoewel de jaren zeventig tal van interessante ontwikkelingen en gebeurtenissen kennen, worden deze in het collectief geh…
Acrylverf voor kunstschilders, hobby en professioneelAcrylverf voor kunstschilders, hobby en professioneelAcrylverf is een verfsoort die door zeer veel kunstschilders, zowel beroeps als amateurs, wordt gebruikt. Het is een syn…
Bronnen en referenties
  • 'Roemenië', Jan Willem Bos, uitgeverij: KIT en NOVIB in de landenreeks, 2007
  • Brancusi: www.artsalonholland.nl/grote-meesters-kunstgeschiedenis/brancusi
  • Roemeense houtsnijkunst, afbeedlingen: www.google.nl/search?q=romanian+wood+carving&hl=nl&qscrl=1&rlz=1T4ADRA_nlNL414NL414&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=nzjNUp2cJamb0wW6voEg&sqi=2&ved=0CC8QsAQ&biw=1280&bih=579
  • Roemeense weefkunst, afbeeldingen: https://www.google.nl/search?q=Romanians+textile+art&hl=nl&rlz=1T4ADRA_nlNL414NL414&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=fjrNUpWFJ7So0wXlsIDgAQ&ved=0CEkQsAQ&biw=1280&bih=579
  • Roemeense dans: http://www.stichtingdoina.nl/
  • Afbeelding bron 1: Kurious, Pixabay
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 06-11-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.