Het klooster Santa Maria de Vítoria in Portugal
In 1385 begon men met de bouw van het klooster Santa Maria de Vítoria in Batalha. Er werd ruim 200 jaar gebouwd om het kalkzandstenen gebouw te realiseren. Het is in gotische stijl gebouwd en kent veel versiering door vele torentjes op het dak en de waterspuwers die het klooster rondom versieren. Uiteraard hoort onderhoud ook bij dergelijke gebouwen en is in 2013 gestart met restauratiewerkzaamheden die door lokale kunstenaars worden uitgevoerd
Onderhoud en Budget
Noodzakelijk onderhoud
Door invloeden van weer en verkeer was onderhoud noodzakelijk en werd in het najaar van 2013 gestart met de nodige restauratiewerkzaamheden aan en rondom het klooster. Ook het plein aan de zijde van de Onvoltooide Kapellen is opgeknapt en voorzien van een speciale grindlaag. De toren stond volledig in de steigers en de muur aan de rand van het plein zag er verpauperd uit en is inmiddels gerestaureerd. In het voorjaar van 2014 zijn de laatste werkzaamheden afgerond.
Benodigd Budget
Er was onderscheid in de financiering voor het klooster en het omliggende plein en de muur rondom het plein. Het budget van het klooster kwam van het culturele erfgoed in Portugal, genaamd Direção Geral do Património Cultural (DGPC). Alles buiten het klooster om, dus het plein en de muur rond het plein was voor rekening van de gemeente.
De Toren van het Klooster
Restauratie bleek hard nodig want het kalkzandsteen was behoorlijk aangevreten waardoor de toren instabiel en dus gevaarlijk was. Tijdens de restauratiewerkzaamheden bleek het ernstiger dan gedacht dus werd door de medewerkers extra voorzichtig gewerkt om de toren te sparen en de eigen veiligheid te waarborgen. In de toekomst is het de bedoeling dat de toren opengesteld wordt voor het publiek. Wanneer is nog niet geheel duidelijk. Naast het restauratiewerk, kreeg alles een schoonmaakbeurt waardoor de details van de torens weer mooi zichtbaar werden. De muren kregen een speciale behandeling na het schoonmaken ter bescherming van de weersinvloeden.
116 Franse Lelies!
Het werk aan de muur bij het plein werd door een plaatselijk bedrijf uitgevoerd waar twee kunstenaars bij betrokken waren. Zij hadden van de gemeente de opdracht gekregen de Franse lelies van de muur te vernieuwen en te restaureren. Jarenlang versierden deze lelies de muur maar door alle invloeden waren ze afgebroken of vergaan! Het betrof millimeterwerk om alles terug te brengen in de oude staat.
Bewerkingsproces toren en lelies
Bewerking
Eerst werd al het cement om de resterende delen van de torens en de lelies verwijderd. Deze cementlaag bleek door de jaren heen de onderliggende kalkzandsteen (deels) en het hout weggevreten te hebben. En deze steensoort moest juist kunnen ‘ademen’, wat met een cementlaag niet mogelijk was. Na het verwijderen van het cement werd het restant van de lelie of toren bewerkt zodat het in de toekomst stevig blijft. Het vaak verrotte hout werd vervangen voor lood. En na het vullen met lood werd het object opnieuw opgebouwd of gehouwen met kalkzandsteen.
Beschermlaag in de zomer!
Een extra beschermlaag tegen algen werd tijdens de droge periode aangebracht. Het moest vijftien dagen achtereen droog zijn omdat de beschermlaag geen contact met water mag hebben om zijn werk zo goed mogelijk te doen.
Bezoek het klooster
Wanneer men Batalha komt bezoeken, bezoek het klooster. Het klooster is alleen op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten. Alle andere dagen zijn bezoekers van harte welkom. Op zon- en feestdagen is er tot 14.00 uur gratis entree, daarna en op andere dagen kost een ticket € 6,00. Zeker de moeite waard en vergeet niet de wisseling van de wacht te bekijken bij het graf van de onbekende soldaat uit de Eerste Wereldoorlog.
© 2014 - 2025 Nina50, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Burning Man belevingIeder jaar in augustus wordt er in de gloeiend hete woestijn van Nevada een acht dagen durend festival gehouden, het Bur…
Bronnen en referenties
- Zira Antunes van www.gargulagotica.pt