Simon van der Geest: schrijver voor jongeren

Simon van der Geest (Gouda, 1978) is een Nederlandse schrijver, dichter en theaterdocent die voornamelijk voor kinderen en jongeren werkt. Hij debuteerde in 2009 als kinderboekenschrijver en won al een flink aantal prijzen waaronder twee keer de Gouden Griffel, in 2011 en 2013. Het kinderboekenweekgeschenk van 2015 is van zijn hand.

Biografie

Simon van der Geest werd op 12 februari 1978 in Gouda geboren. Hij groeide op in het Groene Hart tussen de weilanden. De polder komt vaak terug in zijn verhalen. Als kind wilde hij uitvinder worden, zat vaak te knutselen, al dan niet met elektronica. Maar hij schreef ook al jong, vanaf zijn zesde ongeveer, gedichten. Batman en Superman waren zijn helden. Hij heeft zelfs geprobeerd om te vliegen als Superman. Helaas, hij vloog niet ver en brak zijn pols.
Na zijn middelbare school (VWO) heeft hij een paar jaar in Noorwegen gewoond waar hij de Folkehogskole volgde. Terug in Nederland volgde hij in Arnhem aan de toneelschool de opleiding tot theaterdocent. Daar ontdekte hij dat hij het erg leuk vindt om toneelstukken te schrijven. Hij deed vervolgens ook de toneelschrijfopleiding in Utrecht.
Van der Geest schrijft toneelstukken, verhalen en gedichten voor kinderen en jongeren. Daarnaast werkt hij als acteur voor de politie en het leger en is hij theaterdocent. Hij woont in Haarlem

Van der Geest staat bekend als een schrijver verhalen die zonder meer voor kinderen bedoeld zijn en tegelijk een duidelijke literaire kwaliteit hebben. Hij doet dat door zichzelf een literaire uitdaging te stellen en tegelijkertijd te letten op hoe het verhaal 'tof' wordt voor kinderen. Dat hoeft elkaar niet te bijten volgens Van der Geest. Hij zegt over zijn drijfveren: ´Ik schrijf niet voor jeugd omdat ik kinderen zo lief of schattig vind. Het is voor mij het genre dat mij het meeste vrijheid geeft.´

Boeken

Spijkerzwijgen

Jeugdroman voor 10+, 2015
Vonkies opa vertelt haar verhalen over vroeger. Maar Vonkie merkt dat opa niet alles vertelt. Samen met haar achterneef Sven probeert Vonkie de waarheid te achterhalen. En dan komt het verleden ineens gevaarlijk dichtbij.

Spinder

Jeugdroman voor 10+, 2012
Dit boek is ontstaan naar aanleiding van de theatervoorstelling Spinder. In het boek vertelt Hidde over de oorlog tussen hem en zijn broer Jeppe. Hun huis heeft een geheime kelder en Hidde heeft daar een insectenlaboratorium. Jeppe wil er een oefenruimte van maken voor zijn band. De jongens spelen het hard. De lezer wordt heel erg bij het verhaal betrokken.

Dissus

Jeugdroman/poëziebundel 10+, bewerking van de Odyssee
De avonturen van Odysseus verplaatst en vertaald naar het Nederlandse polderlandschap, met een puber als held. Het is een verhaal over angst en zelfbewustzijn, over erkenning en opkomen voor jezelf. Jongensleed krijgt mythische proporties.

Geel Gras

Jeugdroman 10+, 2009
De 10-jarige Fieke ontdekt dat haar vergeetachtige ouders zonder haar van de camping in Frankrijk zijn vertrokken.
Het boek is verfilmd en voor het Nationaal Voorleesrecord van 2010 werd een fragment van Geel Gras gebruikt. Het werd door ruim 45.000 kinderen tegelijk gelezen.

Theater

  • Gedonderdag (2014, theatervoorstelling, vanaf 6 jaar)
  • Dissus, verdwaal mee in de Odyssee (2014, muziektheatervoorstelling, vanaf 8 jaar)
  • Jacobs avontuur (2013, audiotour in het Koninklijk Paleis Amsterdam, vanaf 9 jaar)
  • Zapp Mattheus (2012 en 2013) muziekvoorstelling voor kinderen)
  • Ver weg en Vlak Bij (2012, Voorstelling in de klas voor groep 1 en 2, onderdeel van Kwattaklas XL)
  • Ipromise (2011, Bewerking van een Kurdisch sprookje, muziektheatervoorstelling voor 1e en 2e klas voortgezet onderwijs)
  • Zwanenmeer (2011, Jeugdopera, vanaf 6 jaar)
  • Mijn vriend wordt soms een neushoorn (2011, theatervoorstelling met live schilderingen, vanaf 7 jaar)
  • Iemand issum niemand issum (2010, theatervoorstelling met muziek, vanaf 8 jaar)
  • Spinder (2009 en 2013, theatervoorstelling met echte insecten, vanaf 8 jaar)
  • Penelope (2007, theatervoorstelling)

Prijzen

  • Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek: in 2011 voor Dissus en in 2013 voor Spinder
  • Jan Wolkersprijs voor het beste Nederlandse natuurboek: in 2013 voor Spinder
  • Vlaamse Kinderjuryprijs: in 2014 voor Spinder
© 2015 - 2024 Cabers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderboekenweek informatieKinderboekenweek informatieDe Kinderboekenweek bestaat al sinds 1955. Ieder jaar in oktober wordt er een Kinderboekenweek gehouden, met steeds weer…
Astrid Lindgren (1907-2002)Lindgren is een van de beroemdste schrijfsters van jeugdliteratuur wereldwijd. Haar creatie Pippi Langkous werd wereldbe…
recensieSimon de Film (2004)Intro: Simon één van de betere Nederlandse films van de afgelopen jaren, waarin zowel humor als drama in voorkomt. Daaro…
De Passe-Vite of RoerzeefWie gebruikt dit vernuftig keukenhulpje nog? En wie het niet meer gebruikt, kent hoogwaarschijnlijk wel iemand uit famil…

Boekverluchting vooral monnikenwerk in de middeleeuwenBoekverluchting vooral monnikenwerk in de middeleeuwenBoekverluchting is een term die wordt gebruikt om de techniek aan te geven waarmee vooral in de middeleeuwen boeken werd…
Piet Paaltjens: een verzonnen, hopeloze romanticusDe figuur Piet Paaltjens is verzonnen door François Haverschmidt in zijn studententijd in Leiden. Hij is bekend als de s…
Bronnen en referenties
  • http://www.simonvandergeest.nl/simon/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Simon_van_der_Geest
  • http://www.nrc.nl/boeken/2014/10/27/simon-van-der-geest-schrijft-kinderboekenweekgeschenk-2015/
  • http://www.leesplein.nl/KB_plein.php?hm=3&sm=1&id=7681
  • http://jeugdjournaal.nl/item/557845-interview-met-simon-van-der-geest.html
Cabers (7 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.