De waarde van een schilderij bepalen

De waarde van een schilderij bepalen Veel mensen willen graag weten wat een schilderij dat zij in het bezit hebben of juist willen kopen waard is. Het simpele antwoord is dat dat een kwestie is van wat iemand er voor over heeft. Als iemand een schilderij mooi vindt zal hij er vaak meer voor over hebben. Er zijn echter wel verschillende factoren van invloed op de marktwaarde van een schilderij. Zo is het belangrijk wie het schilderij gemaakt heeft en hoe de kwaliteit van het schilderij is.

Kunstenaar

De belangrijkste factor die invloed heeft op de waarde van een schilderij is wie het gemaakt heeft. Als stelregel geldt dat des te bekender de schilder is, des te hoger de waarde van het schilderij. Een schilderij van matige kwaliteit kan toch veel waard zijn als het gemaakt is door een bekende naam. De meeste schilders signeren hun schilderij in de onderhoek waardoor meestal wel achterhaald kan worden wie een schilderij heeft gemaakt.

Omvang van het schilderij

Een groter schilderij zal doorgaans meer opleveren dan een kleiner schilderij. Die regel gaat echter weer niet op als het schilderij te groot is. Het zal daardoor vooral lastig zijn om te verkopen aan particulieren aangezien die meestal geen ruimte in huis hebben voor een schilderij van vijf bij zeven meter aan de muur.

Techniek

Soms zijn schilders vooral beroemd vanwege een bepaalde techniek, bijvoorbeeld vanwege de aquarellen die ze hebben gemaakt. Een olieverfschilderij van die schilder zal dan waarschijnlijk minder waard zijn.

Kwaliteit

De kwaliteit van een schilderij is erg belangrijk. Schilderijen slijten ook en moeten soms gerestaureerd worden. Dat brengt kosten met zich mee en wanneer een schilderij in de nabije toekomst gerestaureerd moet worden zullen kopers daar in hun bod rekening mee houden.

Kunsthistorische waarde en periode van het werk

Soms markeert een schilderij een belangrijke periode in de kunstgeschiedenis, bijvoorbeeld omdat er gekozen werd voor een nieuwe stijlrichting. Dit zal uiteraard de prijs beïnvloeden. Daarnaast hanteren schilders soms meerdere stijlen. Schilderijen die in een bepaalde stijlperiode zijn gemaakt kunnen daardoor soms meer waard zijn dan schilderijen uit een eerdere of latere periode.

Thema

Sommige thema's doen het beter bij het publiek dan andere thema's. Onderwerpen die het bijvoorbeeld goed doen zijn vrouwenportretten of schepen, terwijl religieuze thema's veel minder populair zijn. Soms heeft dit te maken met een overaanbod van schilderijen van een bepaald onderwerp. Er is ook sprake van een zekere afhankelijkheid van de mode. Soms kan een bepaald thema opeens heel populair zijn, terwijl dat tien jaar later weer heel anders kan liggen. Zo worden schilderijen uit de koloniale tijd waarop inheemse personen of gebeurtenissen zijn afgebeeld steeds populairder. Dat komt omdat er met name in Azië een groeiende groep rijken is met een toenemende interesse voor de eigen geschiedenis en genoeg geld om deze schilderijen te kopen.

Zeldzaamheid

De prijs zal stijgen als er van een bepaalde schilder of kunststroming maar weinig schilderijen op de markt worden aangeboden, zeker wanneer het om een populaire schilder gaat. In dat geval zal de waarde snel stijgen.

Zelf onderzoek doen of een taxateur inschakelen

Deze handvatten kunnen helpen als u zelf een inschatting wilt maken van de waarde van een schilderij in uw bezit. Online is ook veel informatie te vinden. Zo kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken wat vergelijkbare schilderijen hebben opgeleverd op veilingen, zoals Catawiki. Verder kan het internet helpen als een schilderij wel gesigneerd is, maar u niet weet wie de maker is. Wanneer u er zelf niet uitkomt kunt u altijd overwegen naar een professionele taxateur toe te stappen die u meer kan vertellen over de waarde van een schilderij.
© 2015 - 2023 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taxeren van een kunstwerkTaxeren van een kunstwerkLees hier alles over het taxeren van kunst en wat hier allemaal bij komt kijken. Ook krijg je door het lezen van dit art…
Huis taxeren, kies de goedkoopsteEr zijn verschillende uitgangspunten bij het laten taxeren van uw eigen huis. U kunt gewoon de goedkoopste taxateur neme…
De Schreeuw - Edvard Munch (1863-1944)De Schreeuw - Edvard Munch (1863-1944)De Schreeuw van Edvard Munch is een schilderij dat eigenlijk iedereen wel kent. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal era…
Wat is de waarde van uw huis?Wat is uw huis waard? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de definitie van de waarde. De waarde van een huis k…

James Ensor en het Mu.Zee in OostendeJames Ensor en het Mu.Zee in OostendeDe Belgische badplaats Oostende staat bekend om zon, zee en strand Maar weinigen weten dat in de 'koningin der badsted…
William Turner: Britse landschaps- en marinesschilderWilliam Turner: Britse landschaps- en marinesschilderWilliam Turner is een Engelse schilder, vooral bekend om zijn landschappen en zijn scheepstaferelen. Hij wordt meestal t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Utroja0, Pixabay
  • http://www.nrcreader.nl/artikel/2217/de-waarde-van-kunst-dit-meisje-kostte-ooit-een-rijksdaalder
  • http://schilderenmetolieverf.nl/prijsbepaling-van-jouw-schilderijen-wat-voor-prijs-moet-je-rekenen-voor-jouw-schilderij/
Simcha (763 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.