De waarde van een schilderij bepalen

De waarde van een schilderij bepalen Veel mensen willen graag weten wat een schilderij dat zij in het bezit hebben of juist willen kopen waard is. Het simpele antwoord is dat dat een kwestie is van wat iemand er voor over heeft. Als iemand een schilderij mooi vindt zal hij er vaak meer voor over hebben. Er zijn echter wel verschillende factoren van invloed op de marktwaarde van een schilderij. Zo is het belangrijk wie het schilderij gemaakt heeft en hoe de kwaliteit van het schilderij is.

Kunstenaar

De belangrijkste factor die invloed heeft op de waarde van een schilderij is wie het gemaakt heeft. Als stelregel geldt dat des te bekender de schilder is, des te hoger de waarde van het schilderij. Een schilderij van matige kwaliteit kan toch veel waard zijn als het gemaakt is door een bekende naam. De meeste schilders signeren hun schilderij in de onderhoek waardoor meestal wel achterhaald kan worden wie een schilderij heeft gemaakt.

Omvang van het schilderij

Een groter schilderij zal doorgaans meer opleveren dan een kleiner schilderij. Die regel gaat echter weer niet op als het schilderij te groot is. Het zal daardoor vooral lastig zijn om te verkopen aan particulieren aangezien die meestal geen ruimte in huis hebben voor een schilderij van vijf bij zeven meter aan de muur.

Techniek

Soms zijn schilders vooral beroemd vanwege een bepaalde techniek, bijvoorbeeld vanwege de aquarellen die ze hebben gemaakt. Een olieverfschilderij van die schilder zal dan waarschijnlijk minder waard zijn.

Kwaliteit

De kwaliteit van een schilderij is erg belangrijk. Schilderijen slijten ook en moeten soms gerestaureerd worden. Dat brengt kosten met zich mee en wanneer een schilderij in de nabije toekomst gerestaureerd moet worden zullen kopers daar in hun bod rekening mee houden.

Kunsthistorische waarde en periode van het werk

Soms markeert een schilderij een belangrijke periode in de kunstgeschiedenis, bijvoorbeeld omdat er gekozen werd voor een nieuwe stijlrichting. Dit zal uiteraard de prijs beïnvloeden. Daarnaast hanteren schilders soms meerdere stijlen. Schilderijen die in een bepaalde stijlperiode zijn gemaakt kunnen daardoor soms meer waard zijn dan schilderijen uit een eerdere of latere periode.

Thema

Sommige thema's doen het beter bij het publiek dan andere thema's. Onderwerpen die het bijvoorbeeld goed doen zijn vrouwenportretten of schepen, terwijl religieuze thema's veel minder populair zijn. Soms heeft dit te maken met een overaanbod van schilderijen van een bepaald onderwerp. Er is ook sprake van een zekere afhankelijkheid van de mode. Soms kan een bepaald thema opeens heel populair zijn, terwijl dat tien jaar later weer heel anders kan liggen. Zo worden schilderijen uit de koloniale tijd waarop inheemse personen of gebeurtenissen zijn afgebeeld steeds populairder. Dat komt omdat er met name in Azië een groeiende groep rijken is met een toenemende interesse voor de eigen geschiedenis en genoeg geld om deze schilderijen te kopen.

Zeldzaamheid

De prijs zal stijgen als er van een bepaalde schilder of kunststroming maar weinig schilderijen op de markt worden aangeboden, zeker wanneer het om een populaire schilder gaat. In dat geval zal de waarde snel stijgen.

Zelf onderzoek doen of een taxateur inschakelen

Deze handvatten kunnen helpen als u zelf een inschatting wilt maken van de waarde van een schilderij in uw bezit. Online is ook veel informatie te vinden. Zo kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken wat vergelijkbare schilderijen hebben opgeleverd op veilingen, zoals Catawiki. Verder kan het internet helpen als een schilderij wel gesigneerd is, maar u niet weet wie de maker is. Wanneer u er zelf niet uitkomt kunt u altijd overwegen naar een professionele taxateur toe te stappen die u meer kan vertellen over de waarde van een schilderij.
© 2015 - 2020 Simcha, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Taxeren van een kunstwerkTaxeren van een kunstwerkLees hier alles over het taxeren van kunst en wat hier allemaal bij komt kijken. Ook krijg je door het lezen van dit art…
Huis taxeren, kies de goedkoopsteEr zijn verschillende uitgangspunten bij het laten taxeren van uw eigen huis. U kunt gewoon de goedkoopste taxateur neme…
De Schreeuw - Edvard Munch (1863-1944)De Schreeuw - Edvard Munch (1863-1944)De Schreeuw van Edvard Munch is een schilderij dat eigenlijk iedereen wel kent. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal era…
Wat is de waarde van uw huis?Wat is uw huis waard? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de definitie van de waarde. De waarde van een huis k…

James Ensor en het Mu.Zee in OostendeJames Ensor en het Mu.Zee in OostendeDe Belgische badplaats Oostende staat bekend om zon, zee en strand Maar weinigen weten dat in de 'koningin der badsted…
William Turner: Britse landschaps- en marinesschilderWilliam Turner: Britse landschaps- en marinesschilderWilliam Turner is een Engelse schilder, vooral bekend om zijn landschappen en zijn scheepstaferelen. Hij wordt meestal t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Utroja0, Pixabay
  • http://www.nrcreader.nl/artikel/2217/de-waarde-van-kunst-dit-meisje-kostte-ooit-een-rijksdaalder
  • http://schilderenmetolieverf.nl/prijsbepaling-van-jouw-schilderijen-wat-voor-prijs-moet-je-rekenen-voor-jouw-schilderij/

Reageer op het artikel "De waarde van een schilderij bepalen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Wendy, 27-08-2019 14:26 #10
Mijn ouders hebben een schilderij van Willem Haenraets uit 1940.
Het betreft een bloemstuk met waterpomp.
Deze hebben ze gekregen en zijn nieuwsgierig of deze evt waarde heeft.

Tom Janssens, 21-04-2019 11:56 #9
Beste, ik heb hier 2 schilderijen van F Monsieurs. Zou dit enige waarde hebben? Mvg Tom

Hendrik Urschel, 19-07-2018 22:24 #8
Mijn grootmoeder heeft mij een schilderijtje nagelaten van ene "August Musin". Enig idee waar ik de waarde kan laten bepalen?

Rob Snoek, 30-12-2017 11:22 #7
Ik heb in 1989 een aquarel gekocht in een galerie. Ik heb er destijds 900 gulden voor betaald. Ik zou deze nu graag willen verkopen maar heb geen idee wat de waarde nu is.
Het is een getekende kleuren aquarel van een japanse dame ( veel paars en zalmrood kleuren gebruikt)
De aquarel is ondertekend maar ik kan dit niet goed lezen.
Iemand misschien een idee hoe mij te helpen?
R.Snoek

Schelfhout Arnold, 24-07-2017 21:39 #6
Ik heb twee schilderijen van een zekere schilder Molleo, moeilijk te lezen. Een landschap en een boerderij met een korenveld dat rechtop is gestuikt.
Met vriendelijke groeten,
Schelfhout A

Mark, 13-05-2017 13:56 #5
Heb een schilderij van H. Behrmann. Op de lijst staat een pot met bloemen en het is een eiken lijst. Zou graag de waarde van dit schilderij willen weten. groet Mark

Angela Netten, 18-03-2017 17:57 #4
Heb een schilderij van A Giebels met een zwaar eiken lijst. Wil graag de waarde hiervan weten. Bvd en mvg Angela

Raats, 21-12-2016 11:21 #3
Zou graag willen weten wat een schilderij waard is. Heb 2 xschilderijen van fam seegers kwadendamme.Z.L,ziewent A Hoek. En jozef en maria met 3 koningen staat achter op 32/42 1417.

Harry, 25-10-2016 22:33 #2
Heb een schilderij van Zais Giuseppe Paesaggio met een nr 188. Heeft dit schilderij waarde?

Inge, 28-09-2016 23:21 #1
Heb een schilderij van j. Dubois, hoe weet ik of het waarde heeft?

Infoteur: Simcha
Gepubliceerd: 20-10-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 10
Schrijf mee!