Interessante galerieën in Utrecht bezoeken

Interessante galerieën in Utrecht bezoeken In de stad Utrecht speelt kunst een vooraanstaande rol en er zijn dan ook diverse musea en galerieën in het midden van het land te vinden. In de Utrechtse galerieën zijn vaak wisselende exposities te zien, kun je unieke kunstwerken aanschaffen en in sommige gevallen is het ook mogelijk om kunst bij deze galerieën in Utrecht te huren. Daarnaast organiseert menig galerie ook thema avonden, waar je genietend van een hapje en drankje meer te weten komt over bepaalde onderwerpen, tijdperken of kunstenaars. Maar welke galerieën in Utrecht moet je dan bezoeken, welke kunstzaal in de Domstad verdient een aanbeveling?

Exbunker

Exbunker in het Wilhelminapark is met name bijzonder vanwege de locatie van deze galerie: deze tentoonstellingsruimte is namelijk gevestigd in een oude commandobunker uit de Tweede Wereldoorlog. Tot 2014 werd de bunker door struiken en planten overwoekerd en gebruikt als schuilplaats voor gereedschap en oude brommers, totdat vier kunstenaars zich over deze schuilplaats ontfermden en het transformeerden tot een interessante galerie met wisselende exposities van fotoís, beelden, films, schilderijen en optredens.

Fotogalerie Ton Peek

Ton Peek is een gerenommeerde fotograaf die zich sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw bezighoudt met exposeren van fraaie kunstzinnige fotoís. Fotogalerie Ton Peek is gevestigd aan de Oude Gracht 295 en in deze Utrechtse galerie kun je met name fotoís uit de negentiende en twintigste eeuw aanschouwen.

Kunstliefde, Ruimte voor Beeldende Kunst

Kunstliefde, Ruimte voor Beeldende Kunst heeft een gevarieerd tentoonstellingsprogramma waarbij de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jonge creatievelingen. Kunstliefde is gevestigd in de Nobelstraat, in de buurt van de Stadsschouwburg.

GrachtenGalerie

De GrachtenGalerie is gevestigd op een fraaie plek aan de Oude Gracht, boven de historische werfkelders. Om de twee maanden wordt er in de GrachtenGalerie een nieuwe collectie getoond van jonge en gevestigde kunstenaars, waarbij diversiteit en het bijeenbrengen van verscheidene disciplines centraal staat. Bij de Grachtengalarie is het ook mogelijk om kunstwerken te huren, waarbij een huurperiode wel minimaal zes maanden duurt.

Galerie SANAA

Sanaa betekent schittering in het Arabisch en kunst in het Swahili en deze galerie toont kunst van kunstenaars uit Afrika, het Midden-Oosten en Nederland. De kunstzaal die gevestigd is op de Jansdam in Utrecht, werkt vaak met met jonge en gevestigde kunstenaars in duo-exposities of groepsexposities om onderlinge kruisbestuiving te stimuleren.

Galerie en kunstuitleen Schoonheim & De Vink

Schoonheim & De Vink in Utrecht heeft een zeer uitgebreide kunstcollectie, waaronder diverse creaties van bekende artiesten zoals Corneille, Anton Heyboer, Herman Brood en Jan Cremer. Deze Utrechtse galerie heeft haar collectie onderverdeeld in drie etages: in de kelder vind je Nederlandse stadsgezichten, met speciale aandacht voor de stad Utrecht, en historische plattegronden. Op de begane grond kun je moderne kunst aanschouwen, terwijl op de eerste etage een collectie van klassieke schilderijen wordt tentoongesteld. Ook is het mogelijk om bij galerie en kunstuitleen Schoonheim & De Vink kunstwerken te huren. Schoonheim & De Vink is in Utrecht in de Vinkenburgstraat 1-3-5 te vinden, dit is een zijstraat van de Oude Gracht.

Galerie Wed

De naam van Galerie Wed verwijst naar de straat waarin de Utrechtse galerie gevestigd is: het Wed, een zijstraat van het Domplein in het hartje van het historische centrum. Bij Galerie Wed vind je een fraaie collectie aan hedendaagse kunst, waarbij de grootste focus ligt op kunstwerken uit Nederland. Het aanbod van deze galerie bestaat uit grafiek, schilderijen, tekeningen en beelden. Diverse keren per jaar organiseert deze galerie in Utrecht exposities in nauwe samenwerking met kunsthandel Meijer uit Utrecht.
© 2017 - 2024 Rvdz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Interessante galerieën in AmsterdamInteressante galerieën in AmsterdamKunst speelt in Amsterdam een voorname rol en de Nederlandse hoofdstad staat dan ook bekend als stad van kunst en cultuu…
Kunstenaar en nu?Kunstenaar en nu? Ben je net afgestudeerd aan de kunstacademie, daar sta je dan, weg het gestructureerd werken aan je ku…
Kunst: Atelier 408Kunst: Atelier 408Atelier 408 ligt in hartje Amsterdam, aan de Herengracht 408. Het is een bijzondere galerie, waar beginnend kunstenaars…
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…

Schilders 20e eeuw: De Weense schilder Gustav KlimtSchilders 20e eeuw: De Weense schilder Gustav KlimtGustav Klimt hoorde bij de fraaie stad Wenen van rond 1900, met zijn elegante gebouwen en innovatieve architectuur. Klim…
Schilders 20e eeuw: Wassily Kandinsky, abstracte kunstSchilders 20e eeuw: Wassily Kandinsky, abstracte kunstDe Russische jurist Wassily Kandinsky besloot als dertigjarige om het recht de rug toe te keren. Hij vertrok naar Münche…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Niekverlaan, Pixabay
  • https://rkd.nl/nl/explore/artists/447376
  • https://www.bezoek-utrecht.nl/wat-te-zien/musea-galerieen/galerieen/650723916/kunstliefde
  • https://www.bezoek-utrecht.nl/wat-te-zien/musea-galerieen/galerieen/1552618873/exbunker
  • http://grachtengalerie.nl/kunst-kopen/kunst-huren
  • http://www.galeriewed.nl/Galerie_Wed/Welkom/Welkom.html
  • http://www.galeriesanaa.nl/galerie.php
  • https://www.schoonheimendevink.nl/contact/
Rvdz (32 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.