De Pop Art stroming

Pop Art is hot. Iedereen kent wel de schilderijen als een soort Neonreclame. Vaak worden bekende personen of supermarktproducten afgebeeld, al dan niet uitvergroot en/of meerder malen herhaald. Maar deze futuristische kunstvorm, bestaan toch al sinds de jaren 50.

De Geschiedenis

In de jaren 50 ontstond de Pop Art in Engeland en in Amerika.‘Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, So Appealing?’ wordt gezien als eerste werk.

De jaren 50 waren vooral jaren van het abstract expressionisme. De Pop Art zette zich af tegen deze niet toegankelijke kunstvorm. De Pop Art wilde juist een soort van ‘straatkunst’ maken die voor iedereen toegankelijk zou zijn. Vaak zit er dan ook geen boodschap verwerkt in een Pop Art werk. Ook werden er toegankelijk zaken afgebeeld in de werken. De kunstenaars lieten zich inspireren door de media. Bekende personen, strips en reclames kwamen vaak terug in de werken. Ook producten uit de supermarkt (massaproducten) werden vaak afgebeeld.

De allereerste Pop Art artiesten waren dan ook reclamemakers. Ze brachten het aan de man te brengen product extreem vergroot of ingezoomd in beeld.

Er waren veel liefhebbers van de Pop Art, maar ook vele tegenstanders. Vele kunstliefhebbers beschuldigden de Pop Art artiesten ervan kunst een slechte naam te geven. De status die de toenmalige kunstenaars hadden opgebouwd haalden de Pop Art artiesten met hun vulgaire en commerciële, niet zeggende werken.

De Kenmerken

Een Pop Art werk, kenmerkt zich door:
  • Ironie
  • Uitvergrotingen of close ups, waardoor producten minder herkenbaar werden
  • Consumptiemaatschappij als thema
  • Bekende personen en massaproducten als onderwerp
  • Gebruik van stripverhalen
  • Geen persoonlijke ‘handtekening’ van de kunstenaar
  • Neon-achtige kleuren
  • Collage-achtige uitstraling

Sleutelfiguren

Naast Richard Hamilton zijn ook Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Jasper Jones grote namen in de Pop Art. Hoewel al deze kunstenaars onder de Pop Art stroming vallen, pasten ze allemaal een andere techniek toe. Van zeefdrukken tot stripverhalen. Alle vormen waren geoorloofd.

Pop Art hedendaags

Coca cola heeft zijn typische Pop Art reclames uit de jaren 50 weer teruggehaald en in een nieuw jasje gestoken. Er worden weer ouderwetse Elvis en Marilyn Monroe Pop Art schilderijen verkocht.

Door de hedendaagse mogelijk in de digitale technieken is het ook erg populair om van je eigen foto’s Pop Art doeken te maken. In menig huis zul je dus tegenwoordig Pop Art uit eigen fototoestel tegenkomen.
© 2008 - 2024 Ilsebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Andy Warhol: Pop ArtAndy Warhol: Pop ArtHet werk van Andy Warhol wordt door velen óf bewonderd óf geminacht. Hoe dan ook staat het tegenwoordig symbool voor de…
Zeldzame Coca-Cola spullen verzamelenZeldzame Coca-Cola spullen verzamelenAls een merk veel wordt verzameld dan is het wel van Coca-Cola! Als logisch gevolg daarvan kan je ervoor kiezen om spull…
Coca-Cola CompanyDe Coca-Cola Company is een van de grootste en waarschijnlijk de grootste leverancier van frisdrank over de hele wereld.
Coca-Cola in alle soorten en matenCoca-Cola, wie kent het nog niet? Het merk Coca-Cola is het beroemdste merk cola. Ze hebben een groot asortiment aan dra…

Middeleeuwse schilderkunst; achtergrondenKijken naar een middeleeuws schilderij behoeft voor ons enige oefening. Wij staan ver van de middeleeuwse wereld af. Het…
De Moskee, haar functie en bouwstijlProfeet Mohamed verklaarde dat Islamieten 5 maal het gebed aan Allah opdragen en men dat deed vanaf een speciaal kleed d…
Ilsebo (36 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.