Sfera con Sfera - Bijzondere Italiaanse kunstwerken

Sfera con Sfera, oftewel “Sphere within a Sphere” (vrij vertaald “bol in een bol”) is de naam van een serie bolvormige kunstwerken van de beroemde Italiaanse beeldhouwer Arnaldo Pomodoro. De sculpturen zijn gemaakt van brons, hebben een diameter van 3 à 4 meter en het lijkt wel of de buitenste bol open gescheurd is, waardoor de bol binnenin zichtbaar wordt. De Sfera's van Pomodoro vind je op diverse plaatsen overal in de wereld.

Sfera con Sfera

Arnaldo Pomodoro heeft vele bekende werken gemaakt, maar zijn bekendste werken zijn de bronzen sculpturen in de vorm van een bol (sfera). Enerzijds zijn er de gepolijste bronzen oppervlakten, anderzijds de inkepingen en inspringende delen, die een eigen wereld lijken te vormen. Deze kunstenaar bezit een opmerkelijk gevoeligheid om het oorspronkelijke oppervlak van brons of een ander materiaal als het ware open te vouwen, waardoor er een reliëf ontstaat. Arnaldo Pomodoro heeft in de loop der jaren diverse variaties van Sfera con Sfera gemaakt, allemaal van brons en allemaal "opengereten".

Arnaldo Pomodoro

De beeldhouwer Arnaldo Pomodoro is geboren op 23 juni 1926 in Morciano de Romagna, Italië. In 1937 verhuist hij naar Rimini. Hij studeerde architectuur, decorontwerpen en was leerling edelsmid voor hij in de jaren ’50 begon te beeldhouwen. In 1954 vestigde hij zich in Milaan, waar hij zijn eerste tentoonstelling gaf en waar hij nog steeds woont.

In 1963 wint hij de eerste prijs voor Beeldhouwen op de Biënnale in Sao Paulo. Later valt dezelfde eer hem ten deel op de Biënnale in Venetië. Een Biënnale is een tweejaarlijkse kunstmanifestatie. Meestal een tentoonstelling voor beeldende kunst, soms ook een film- of theaterfestival. Het woord “Biennale” is Italiaans voor "every other year" en wordt gebruikt om een gebeurtenis te beschrijven dat om de 2 jaar plaats vindt.

In zijn beginperiode werkt Pomodoro alleen in brons, daarna combineert hij verschillende materialen. Hij verwerkt die in zowel traditionele als moderne vormen. In zijn enorm grote beelden combineert hij vaak organische structuren met grillige, contrasterende texturen. In de jaren ’70 ontpopt Pomodoro zich ook als graficus.

De Sfera's van Pomodoro zijn o.a. te vinden in:

The Vatican Museums op het Cortile della Pigna in het Vaticaan (Vaticaanstad)

Het Trinity College in Dublin (Ierland)

The Museum of Modern Art in Lugano (Zwitserland)

Op de Piazzale della Libertà in Pesaro (Italië). Pesaro is een schilderachtig Italiaans dorpje aan zee waar Arnaldo Pomodoro zijn carrière begon als architect.

The United Nations Headquarters in New York (VS)

Guggenheim Museum in New York (VS)

The Hirshhorn Museum and Sculpture Garden in Washington D.C. (VS)

The University of California in Berkeley (VS)

Het hoofdkantoor van The American Republic Insurance Companies, in Des Moines, Iowa (VS)

Het kantoor van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Den Haag (Nederland)

The Hakone Open-Air Museum in Hakone (Japan). Het Hakone Open-Air Museum is een schitterend beeldenpark in het Fuji-Hakone-Izu National Park in Hakone, Kanagawa in Japan. Het is het eerste openlucht beeldenpark van Japan, geopend in 1969, en heeft een oppervlak van 70.000 m².

Dit openlucht museum is er in geslaagd een harmonisch evenwicht te vinden tussen de natuur en de kunst. Diverse fascinerende beelden en kunstwerken van internationale kunstenaars worden tentoongesteld in combinatie met adembenemende uitzichten op de omliggende valleien en bergen, zoals de wereldberoemde Fuji berg.
© 2008 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Sphere: voor en na de aanslagen van 11 september 2001The Sphere is een grote bronzen sculptuur in de vorm van een bal op een voetstuk van zwart graniet gemaakt in 1971 door…
De Hoberman Sphere: speelgoed en kinetisch hoogstandjeDe Hoberman Sphere is een fraai gekleurde structuur in de vorm van een bal. Opgebouwd uit kunststof elementen, die je ku…
Reseller hosting - eenvoudig je eigen hostingbedrijf startenReseller hosting is dé opkomende online business. Reseller hosting is een vorm van web hosting, waarbij de accounteigena…
Spaanse kledingzakenSpaanse kledingzakenMaak je binnenkort een stedentrip naar Madrid of Barcelona? Of maak je een zonvakantie naar een van de mooie Spaanse eil…

Charley Toorop - Eigenzinnige Expressionistische SchilderesCharley Toorop - Eigenzinnige Expressionistische SchilderesCharley Toorop, een eigenzinnige schilderes in de Nederlandse schilderkunst, was één van de belangrijkste expressionisti…
De VW Bus Ball van kunstenaar Lars-Erik FiskDe VW Bus Ball is een sculptuur gemaakt door beeldhouwer/fotograaf Lars-Erik Fisk in 2002. Deze bal bestaat uit een gede…
Bronnen en referenties
  • Mijn eigen website www.balpoint.nl
Drem (80 artikelen)
Laatste update: 14-12-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.