De Art Nouveau nader toegelicht

Sedert jaren kunnen we de Art Nouveau in al zijn glorie bewonderen in huizen, galerijen,.. Dit is mede mogelijk gemaakt door verschillende architecten zoals Victor Horta, Henry van de Velde en Paul Hankar. Maar wat is de Art Nouveau? En hoe kunnen we de stijl herkennen?

Ontstaan

De Art Nouveau is ontstaan in 1890 maar kende zijn hoogtepunt in 1900. Het verdween uiteindelijk met gruwelen van Wereldoorlog 1. De grote stimulator van de Art Nouveau is Samuel Bing: hij was op zoek naar nieuwe uitdagingen in onder meer de Verenigde Staten en kwam daar in contact met de fabriek van Tiffany in New York. Tiffany was lid van een groep kunstenaars die een bijzonder schilderswijze toepaste. Aan leden van de Nabis - kunstenaars vroeg hij voor zijn nieuwe galerie ontwerpen te maken zoals meubilair, textiel, serviezen en boekbanden. Deze galerie werd in 1895 geopend en heette : L'Art Nouveau. Hiermee was de Art Nouveau geboren.

Jugendstil en Art Nouveau

Vaak worden de Jugendstil en Art Nouveau met elkaar verward. De Jugendstil wordt eerder gekoppeld aan Oostenrijk en Duitsland terwijl de Art Nouveau wordt behouden voor België en Frankrijk. De Jugendstil kenmerkt zich door de geometrische lijnen, is meer rationeel en abstracter dan de Art Nouveau. De Jugendstil manifesteert zich vooral in gebruiksvoorwerpen(glaskunst, plateel, sieraden, meubels etc.), de architectuur en de schilderkunst. In de benamingen Jugendstil en Art nouveau komen "jeugd" en "nieuw" en daarmee onderscheiden ze zich van de (neo) stijlen.

Kenmerken

Het meest typerend voor de stijl zijn de zweepslagmotieven, de vloeiende lijnen, glas - in - loodramen, de vrouwelijke naaktfiguren, het gebruik van nieuwe materialen (metaal, beton en glas) en de invloeden van de Japanse kunst zoals de muurschilderingen en het afbeelden van alledaagse voorwerpen.

De Art Nouveau is niet zomaar een kunststroming maar een nieuwe morele en geestelijke oriëntatie, een nieuwe wijze van denken en leven.

Benamingen

De naam Art Nouveau was vooral bekend in Frankrijk en België maar kende verschillende benamingen: Modern Style of Liberty Style (Engeland); Glasgowstijl (Schotland); Stile Liberty of Stile Floreale (Italië); Sezessionstil (Oostenrijk) en Nieuwe Kunst (Nederland).

Victor Horta

Victor Horta was een van de bekendste architecten in België en speelde een rol in het ontstaan en de ontwikkelingen van de Art Nouveau. In 1885 had hij een eigen praktijk: zijn eerste realisaties waren drie woonhuizen in Gent. Hiermee ontwikkelde hij zijn typische stijl van gebogen lijnen. In Brussel bouwde hij eveneens huizen waarin zijn stijl terug te vinden is. Veel huizen zijn afgebrand of afgebroken zoals de Innovation en het Volkshuis. Toegankelijk voor iedereen zijn het Paleis voor Schone Kunsten(BOZAR), het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, het Autrique-huis en het Horta-museum. Victor Horta overleed op 9 september 1947 en werd begraven in Elsene.
© 2008 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Architect Hector GuimardHector Guimard is een Franse architect die niet meer weg te denken is uit de Art Nouveau. Hij werd voornamelijk bekend d…
"Le style Mucha"Alphonse Maria Mucha (1860-1939) wordt gerekend tot een van de invloedrijkste vertegenwoordigers van de Art Nouveau. Met…
Picasso museum in Horta de Sant JoanPicasso museum in Horta de Sant Joan"Alles wat ik weet, heb ik geleerd in Horta" is een uitspraak de hij heeft gedaan naar aanleiding van zijn verblijven in…
Art Nouveau: sieraden als kunstArt Nouveau: sieraden als kunstDoor Art Nouveau konden sieraden voor het eerst in lange tijd weer worden ontworpen als kunstzinnige voorwerpen in plaat…

Johannes Vermeer: Het meisje met de parelJohannes Vermeer: Het meisje met de parelIn 2006 werd het door de lezeres van Trouw verkozen tot het mooiste schilderij van Nederland. Er werd een roman over ges…
Bronnen en referenties
  • http://users.compaqnet.be/architectuur20/artno/index.htm http://nl.wikipedia.org/wiki/Art_nouveau http://nl.wikipedia.org/wiki/Victor_Horta
Armaris (83 artikelen)
Laatste update: 15-03-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.