De symboliek: het labyrint
Wie vindt de uitweg uit het labyrint. Een labyrint is immers grillig, een doolhof, moeilijk te bevatten en schijnbaar zonder uitweg. De aanhouder wint. Het labyrint is als symbool weer helemaal terug met het boek Het Verloren Labyrint van Kate Moss. Een doolhof houdt al heel lang vele mensen bezig. Verenigingen en genootschappen worden regelmatig hiernaar vernoemd.
Kreta, daar is het labyrint uitgevonden denkt men
Oorspronkelijk komt het labyrint uit Kreta. Daar was immers Minotouros opgesloten, een monsterlijk wezen met de kop van een stier en het lichaam van een mens. De koningszoon van Athene Theseus liet zich vrijwillig naar Kreta inschepen, ervan overtuigd dat hij de Minotauros zou kunnen doden. Hij slaagde daarin en vond de uitgang uit het labyrint met de hulp van de draad van Ariadne, waarnaar onlangs de dochter van Prins Willem Alexander is vernoemd. Zij gaf Theseus namelijk een draad, die hij bevestigde bij de ingang van het labyrint. Hij rolde de draad uit en vond hij zijn weg terug in het labyrint.
Labyrint, doolhof
Een labyrint is een kruisingsvrij, slingerend pad, dat de loper langs een aantal wendingen naar het centrum brengt en weer terug naar buiten. Niet alle labyrinten zijn gelijk, maar één ding hebben ze gemeen. Er is een enkel pad dat de loper langs een aantal wendingen leidt naar het centrum en weer terug naar buiten.
Overal ter wereld aanwezig
Overal ter wereld zijn er labyrinten. Vaak hebben ze 7 circuits, maar er zijn er ook met 11 circuits. In de Verenigde Staten zijn er wel 1600, die worden gebruikt om allerlei rituelen in uit te voeren en die dienen als plaatsen van bezinning. In Engeland ziet u ook labyrinten uit de Keltische tijd en de vroeg christelijke cultuur.
Bron: Peggy Marco, Pixabay Geestelijke impact, een innerlijke rondreis
Een labyrint kan fysiek aanwezig zijn, maar wordt ook als symbool gehanteerd voor de levensweg. Als een oeroude ruimte die onze innerlijke en uiterlijke levensreis symboliseert. Het biedt dan plaats aan een zoektocht naar onze zogenaamde sacrale kern.
Christelijke traditie
In de christelijke traditie wordt het labyrint wel vereenzelvigd met de pelgrimstocht naar het Heilige land. Daarom liggen in een aantal kerken en kathedralen in Frankrijk, Italië en Engeland ook labyrinten. Het bekendste ligt in de kathedraal van Chartres. In Bijbelse verhalen komt het labyrint voor als verbeelding van de stad Jericho, of als onderdeel van het paleis van Koning Salomo.
Alchemisten weten er ook raad mee
De alchemisten brengen het labyrint in verband met de “ knoop van Salomo” dat verwijst naar de eeuwigheid en oneindigheid. De spiraal van het labyrint staat daarbij voor de onophoudelijke wording der dingen. Het bewaart geheimen en benadrukt iemands terughoudendheid. Zo wilden in de 16e eeuw dan ook velen in beeld worden gebracht.
Kate Moss
Bekend is ook het boek Het Verloren Labyrint van Kate Moss, waarin niet alleen skeletten in een tombe, maar ook een op de muur gekerfd labyrint een belangrijke rol spelen. Alaïs moet daarin proberen om het geheim van het labyrint veilig te stellen, tegen elke prijs. Hoe hoog deze ook mag zijn. Het betekent een zoektocht die onherroepelijk terug gaat naar de pelgrimstochten en kruisvaarders van weleer. U begrijpt het al: mysterie en spanning ten top.