Washington Monument

Washington Monument Vijftig jaar lang bestonden er al plannen om voor George Washington een monument op te realiseren. Pas toen de National Monument Society was opgericht zijn de plannen weer uit de koelkast gehaald. Met enige onderbreking vanwege de Burgeroorlog en een tekort aan financiën, was het monument pas klaar in 1885.

Algemeen

Het Congres van Washington heeft een wet aangenomen dat nergens in de stad een gebouw mag worden neergezet dat hoger is dan het Washington Monument. Het monument was bedoeld als een eerbetoon aan George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten van Amerika.

Al in 1783 waren er plannen om een beeld van George Washington (die toen zelf nog in leven was) te maken, welke waren goedgekeurd door het Congres. De plannen werden echter nooit gerealiseerd, tot in 1833 op de 100e geboortedag van Washington de National Monument Society werd opgericht door James Madison en John Marshall. Het doel van deze society was het realiseren van een monument voor George Washington.

Ontwerp

Robert Mills (1781-1855) is de ontwerper van het monument, die de uitgeschreven prijsvraag won. Het ontwerp bestond uit een marmeren obelisk met een pantheon, omringd door een colonnade met standbeelden van helden van de Amerikaanse revolutie. Uiteindelijk werd alleen de witte obelisk gebouwd.

De start van de bouw

In 1848 begon men met het inrichten van een steenhouwerij, die de bouwplaats zou gaan voorzien van het benodigde materiaal. De fundering werd uitgegraven, volgestort met arduin, welke met kalk en hydraulisch cement bijeen werd gehouden. In 1854 werd de bouw van de inmiddels ruim 46 meter hoge toren stilgelegd vanwege Burgeroorlog en opdrogende financiën.

De hervatting van de bouw

In 1878 was er nieuw kapitaal en Thomas Casey, een luitenant kolonel van de Genie kreeg de opdracht de fundering te vernieuwen en het monument te voltooien. Robert Mills heeft zijn bouwwerk nooit afgezien, hij is in 1855 overleden.

Casey liet het ontworpen pantheon van Mills voor wat het was en schonk al zijn aandacht aan alleen de obelix. Na overleg met Georg Perkins Marsh, een autoriteit op het gebied van obelisken, besloot hij het ontwerp van Mills terug te brengen van ruim 182 meter naar ruim 169 meter. Dit zijn namelijk de klassieke Egyptische proporties. Ook de spitse top van bijna 17 meter kon worden toegeschreven aan obelisken uit de oudheid.

Casey ontwierp een stalen skelet, opgebouwd uit U- en I balken. Hieraan konden kranen bevestigd worden die de stenen omhoog konden hijsen. Op 6 december 1884 werd de marmeren deksteen, voorzien van een aluminium punt (toentertijd een duur en nieuw materiaal), geplaatst.

Herdenkingsstenen

Een uniek kenmerk van het Monument zijn de 193 herdenkingsstenen die de oostelijke- en westelijk muur aan de binnenkant versieren. Er werden staten, steden en patriottische maatschappijen uitgenodigd om mee te doen. De eis was dat de steen duurzaam moest zijn, de afmeting moest hebben van 4 voet lang, 2 voet hoog en 18 inches dik.

Leuk om te weten

 • De toren is 169,3 meter hoog
 • Nog steeds de hoogste vrijstaande stenen toren ter wereld
 • De obelisk is op zijn dikste punt 4,57 meter en op zijn dunste maar 17,78 cm
 • De toren weegt ruim 81.500 ton
 • De gebruikte materialen zijn marmer, graniet, zandsteen, arduin, ijzer, aluminium en glas
 • Er zijn 36.000 stenen gebruikt
 • Om boven te komen dienen er 897 traptreden beklommen te worden, de trappen zigzaggen naar boven
 • Op 21 februari 1885 is de obelisk ingewijd
 • Het ging open voor het publiek op 9 oktober 1888
 • Er is in totaal 37 jaar aan gewerkt
 • Totale kosten voor het project bedroegen $ 1.800.000,--
 • Vanaf het monument is onder andere het Witte Huis zichtbaar

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
President van Amerika, George Washington 1789-1797George Washington heeft in ieder geval één record op zijn naam staan welk geen enkele opvolger van hem, hem kan afnemen.…
Een monument kopen als eigen huisHet kopen van een monument heeft voordelen en nadelen. Naast de schoonheid van het huis is een bijkomend voordeel dat he…
Monument kopen: Voordelen, nadelen en waarop moet je letten?Iedereen wil natuurlijk graag een origineel huis, iets wat niemand anders heeft. Een monument kopen is dan ook erg aanlo…
President van Amerika, Chester Arthur 1881-1885President van Amerika, Chester Arthur 1881-1885Amerika heeft 3 uur zonder president gezeten voordat Chester Arthur werd beëdigd, nadat zijn voorganger overleed aan de…

Het Laatste Avondmaal - Leonardo Da VinciHet Laatste Avondmaal - Leonardo Da VinciEén van de grootste schilders uit de geschiedenis is Leonardo Da Vinci. Samen met zijn 'Homo Universalis' is 'Het Laatst…
De symboliek: het labyrintDe symboliek: het labyrintWie vindt de uitweg uit het labyrint. Een labyrint is immers grillig, een doolhof, moeilijk te bevatten en schijnbaar zo…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.