Kunst en cultuur in Spokanië bedacht door Rolandt Tweehuysen

Spokanië is een niet bestaand en door Rolandt Tweehuysen verzonnen land. Het land heeft een hoog ontwikkelde cultuur met veel prachtige paleizen en interessante musea. Door de ruime verblijfsmogelijkheden trekt Spokanië veel toeristen. Ook kent het land beroemde kunstenaars met even zo beroemde kunstwerken. De musea hebben een veelheid aan interessante dingen te bieden met onder meer alles over de geschiedenis van Spokanië. De eilandengroep is bereikbaar per vliegtuig met een rechtstreekse verbinding vanuit Schiphol of via Londen of Dublin.

Verblijfsmogelijkheden in Spokanië

Spokanië kent een aantal verblijfsmogelijkheden van hotels tot vakantiehuisjes. Voor een kort verblijf is een hotel in Hirdo of andere grote plaats op het eiland Berref zoals Blort of op het eiland Liftka met steden als Amahagge en Tunbas aan te bevelen. De meeste eilanden hebben alle overnachtingsmogelijkheden die Spokanië biedt met als overzicht:
 • Hotela (particulier hotel)
 • Mindistiy (niet-particulier hotel)
 • Entrafer-seert (toeristenhuis)
 • Poentel (herberg)
 • Efantoiy-seert (jeugdherberg)
 • Kullos ur Lardos (particulier pension)
 • Mittus ur Brakest (kamer met ontbijt)
 • Motela (motel)
 • Kâmpaliy (kampeerterrein)
 • Kôbo-smyl (vakantiehuisje)

Prijzen in hotel of jeugdherberg

De prijzen lopen sterk uiteen. In een goedkoop particulier hotel kost een verblijf voor één nacht tussen 16 en 40 herco terwijl een verblijf in een AA klasse in een niet particulier hotel oploopt tot ver boven 120 herco. Een overnachting in een jeugdherberg kost slechts 3-5 herco inclusief ontbijt en voor een plaats op een camping met tent voor twee personen ligt de prijs op 11,50 herco.

Luchtvaartverdrag met Spokanië en vlucht vanaf Schiphol

Een reis naar Spokanië begint met een vlucht van Spocanair naar de hoofdstad Hirdo van het eilandenrijk. Er vliegt minimaal één vliegtuig per dag van Schiphol naar de hoofdstad van Spokanië wat is vastgelegd in een op 24 juni 1983 afgesloten luchtvaartverdrag tussen Spokanië en Nederland. Dit verdrag kwam tot stand na bijna een jaar onderhandelen tussen de ministers N. Smit-Kroes en Lôra Emmerliyst-Oliyi en werd in het gebouw van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag ondertekend.

Het koninklijk paleis Fordo-seert

In totaal telt Spokanië 24 paleizen. De twee beroemdste bevinden zich in de hoofdstad Hirdo. Het koninklijk paleis Fordo-seert te Hirdo is gebouwd in 1734-39 in opdracht van koningin Larô Atori Thyrra. Ook al is dit paleis het beroemdste, wordt het toch algemeen beschouwd als een van de lelijkste. Door Koning Huron Herco III werd het spottend "mijn flatgebouw" genoemd. Na modernisering van een aantal vertrekken in 1913 werden die in 1960 toch weer in de oorspronkelijke 18e-eeuwse stijl teruggebracht. Later had men daar weer spijt van. De 31 kamers en 3 grote zalen vallen op door hun sobere stijl.

Beroemd kunstwerk van Fôns Domel-Fla'ecc

Een van de beroemdste kunstwerken van Spokanië is Feldariy lef geffys ur wananjâs (kast met appels en bananen). Het is in 2001 vervaardigd door Fôns Domel-Fla'ecc. Deze kunstenaar zorgt regelmatig voor grote opschudding vanwege zijn gedurfde projecten. Feldariy lef geffys ur wananjâs is te bewonderen in het Palequeo-museem te Asjetto. De conservators van het museum zijn niet blij met de aanwinst van het kunstwerk. Zij moeten namelijk het fruit regelmatig verversen. De kunstenaar komt op gezette tijden persoonlijk controleren of de appels en bananen wel op de juiste wijze in de vakken zijn gearrangeerd.

Paleis voor staatshoofden Pelmertâs-lofipana

Het Pelmertâs-lofipana paleis ligt in Zuid-Hirdo langs de rivier de Trendon. Helaas wordt het landgoed waarop dit paleis ligt doorsneden door hoofdweg 37. Gelukkig gaat de snelweg M69 er met een tunnel onderdoor. Het paleis is gebouwd door koning Aleroh Cafociy Zempeha die het in 1872 in gebruik nam als zomerpaleis. De oorspronkelijk rustiek ingerichte ruimten kregen voor een deel in 1895-1899 koninklijke allure door ze te verbouwen in een late Lodewijk XVI-stijl. Tegenwoordig is het paleis alleen in gebruik bij officiële gelegenheden en kunnen er buitenlandse staatshoofden logeren.

Museum genaamd Stat-museem en visie minister van Cultuur

Naast de 2 paleizen telt Hirdo 15 musea en expositieruimtes. De bedoeling was om van Stat-museem een museum met internationale allure te maken. De opening vond plaats in 1992 door de koning. Het architectonisch opvallende gebouw zou inderdaad een visitekaartje voor het land kunnen zijn maar het is nog steeds onduidelijk wat het museum precies moet presenteren. De tentoonstellingen en manifestaties zijn over het algemeen niet van het gehalte waarmee Spokanië als natie voor de dag kan komen. De minister van Cultuur vindt dat het museum zich wellicht beter kan oriënteren op de Europese kunst. De politiek heeft de verdere uitwerking van dit idee steeds geblokkeerd uit vrees dat de bemoeienis met Europese kunst te veel zal ontaarden in propaganda voor aansluiting bij de Europese Unie.

Historise Museem

Dit museum bevat alles over de geschiedenis van Spokanië. Bezienswaardig zijn onder meer de Zwarte Steen, de verongelukte koets van koningin Materrôl Poji Huron en de uitgeholde heiligenbeelden van bisschop Xavier. De Zwarte Steen is een tekststeen met als belangrijke tekst onder meer: “Dezelfde straf volgt uit dezelfde daad”, wat een van de vier principes is van de staatsgodsdienst van Spokanië. Koningin Materrôl Poji Huron was de dochter van koning Gremsû Halorius Huron en koningin Fajjite. Zij noemde zich keizerin om de indruk te wekken dat zij machtig was. Zij riep in 1793 Hirdo tot hoofdstad van Spokanië uit. Ze verongelukte in 1804.

Ef Draka

Dit is een van de kleinere musea. Het is een waaggebouw en gildehuis uit de 15e eeuw. Er is een tentoonstellingsruimte en vooral bekend is de leuke bar op de zolderverdieping met mooi uitzicht over de Trendon en het Trendon-kanaal.

Bribâbof-museem

Ook dit is een klein museum dat zich bevindt achter de Bribâbof-kerk. Er zijn veel religieuze attributen te vinden zoals de oudste complete Ergemip. De ruimte van het museum is zo klein dat er maar een half dozijn bezoekers tegelijk in kunnen. Gezien de groeiende belangstelling wil de gemeente alle uitgestalde voorwerpen onderbrengen in het Historisch Museum. Daar wil het kerkbestuur echter niets van weten. Dat wil liever een vleugel achter de fjegas aanbouwen en daar is de gemeente weer fel op tegen. Omdat er steeds niets gebeurt moeten de museumbezoekers op drukke dagen soms een uur wachten voordat ze naar binnen kunnen. Er wordt daarom aangeraden om eerst een nummertje te trekken en de wachttijd in een van de cafés of restaurants tegenover de kerk te overbruggen.

Verder bedacht Rolandt Tweehuysen nog:

 • Museum over de geschiedenis van de woninginrichting en het kostuum
 • Galerie voor moderne abstracte kunst
 • Farmacologisch museum
 • Tentoonstelling over de waterhuishouding in Spokanië
 • Insectenmuseum
 • Museum met werk van de beeldhouwer Glopiy Jûmer-Uleff
 • Museum voor moderne kunst
 • Overzicht van oude ambachten en werktuigen
 • Museum over de geschiedenis van het eilandje Mikkon en de opkomst van Hirdo
 • Brandweerkazerne, met klein museum over de (geschiedenis van de) brandweer
 • Tentoonstellingsgebouw: Riyn-eksposiseert

Lees verder

© 2010 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
Escher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagEscher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagM.C. Escher is in binnen- en buitenland beroemd om zijn kunst. In Den Haag is onder de naam Escher in het Paleis een ten…
Vijf Nederlandse musea met moderne kunstBezoek eens een museum met een collectie aan moderne kunst en raak geïnspireerd tijdens een wandeling langs de kunstobje…
De driestromenstad Passau in Beieren (Duitsland)De driestromenstad Passau in Beieren (Duitsland)De prachtige stad Passau ligt in Beieren (Duitsland) en telt 52.469 inwoners (2019). Passau ligt niet heel ver van de Oo…

Kamers vol met kunstKamers vol met kunstMensen die trots als een pauw hun luxewoning tonen of een verzameling munten of hun unieke juwelen om te bewijzen hoe be…
Keramiek en keramische kunstKeramiek en keramische kunstHet woord keramiek komt van het Griekse keramos wat drinkvat of aardewerkvat betekent. De naam keramiek wordt hoofdzakel…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Spokani%C3%AB
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 10-04-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.