Bouke Prins kunstschilder: olieverf schilderijen op doek

Bouke Prins kunstschilder: olieverf schilderijen op doek Bouke Prins is een kunstschilder in Nijmegen. Al zijn hele leven houdt hij zich bezig met tekenen en schilderen. Hij heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Bouke Prins woont in Nijmegen waar ook zijn werk te bekijken is. Momenteel werkt hij vooral met olieverf op doek. Hij schildert met een passie voor de emotie van de mens. Elk schilderij die hij maakt is uniek. Geïnteresseerden kunnen zijn werk kopen. Hij gebruikt verschillende technieken: potlood en pen, pastelkrijt, aquarelverf en o

Bouke Prins' schilderijen

Al van jongs af aan houdt Bouke Prins zich bezig met het maken van tekeningen en schilderijen. Sinds 2008 werkt Bouke Prins parttime als kunstschilder in Nijmegen. Hij maakt verschillende soorten kunstschilderijen. Hij gebruikt dan ook meerdere technieken. Momenteel werkt hij veel met olieverf op doek. Hiermee kan hij veel diepte in zijn schilderijen brengen en mooie kleuren maken. Centraal staat in, het meeste, van zijn werk de mens met zijn emotie.

Bouke Prins - Basic / Bron: Bouke PrinsBouke Prins - Basic / Bron: Bouke Prins

De rode draad door Bouke Prins' schilderijen

Voor het grootste deel schildert Bouke Prins vooral mensen. Hij schildert naar werkelijkheid maar dan niet gewoon van een foto overgenomen. Hij vangt in zijn schilderijen de emotie van de mens. Zoals hij zelf zegt: “Ik schilder overwegend naar werkelijkheid maar probeer altijd dát te vangen wat achter het oppervlak verscholen gaat. Dat ene eruit te halen dat Plato ‘De idee’ noemt, dat is mijn passie.”

Olieverf schilderijen op doek

Bouke Prins werkt met verschillende technieken aan zijn tekeningen en schilderijen. Op dit moment houdt hij zich het meest bezig met olieverf op doek. Werken met olieverf op doek heeft hij een paar jaar geleden ontdekt. Het fijnste aan olieverf vindt hij de kleuren en de diepte die ermee te maken zijn.

Olieverf wordt aangebracht op doek. De naam zegt het eigenlijk al: olieverf is een verfsoort op basis van olie. Het bestaat uit zeer fijn gekleurde pigmentpoeder met plantaardige drogende olie zoals lijnolie. Vanaf de 15e eeuw werd olieverf erg vaak door schilders gebruikt, denk aan Van Gogh, pas sinds midden 20e eeuw is het gebruik hiervan sterk afgenomen. Olieverf is een erg veelzijdige verfsoort. Er kan met meerdere lagen over elkaar heen geverfd worden. Typerend aan olieverf is dat het erg langzaam opdroogt. Voordeel hiervan is dat er daardoor nat-in-nat geschilderd kan worden. Een nadeel is weer dat er lang gewacht moet worden voor het aanbrengen van een nieuwe laag. Het duurt ongeveer 2 weken voordat een olieverf schilderij droog aanvoelt, en nog veel langer voordat er een laklaag op aangebracht kan worden.

Bouke Prins' olieverf schilderijen zijn te koop

Schilderijen van Bouke Prins worden te koop aangeboden. Elk schilderij is uniek, er zal geen ander schilderij van op de wereld zijn. Op verzoek is het mogelijk zijn werk in Nijmegen te komen bekijken.

Kunstschilderijen zijn erg mooi voor in huis, maar ook voor op kantoor. Dat laatste wordt nog weleens vergeten. Een schilderij kan een goede en inspirerende sfeer geven op het werk, wat de werksfeer en daardoor het totale werk ten goede kan komen.

Kunst op het werk

Kunst op het werk kan een grote positieve invloed hebben op werknemers. Kunst kan uw creativiteit opwekken waardoor u makkelijker dingen van een andere kant kunt bekijken. Het prikkelt als het ware de hersenen. Volgens dr. Aric Sigman, psycholoog en bioloog uit de Verenigde Staten, kan kunst de werksfeer beïnvloeden en een weerspiegeling zijn van de persoonlijkheden van de organisatie en haar werknemers. Het kan volgens hem zelfs het verloop onder werknemers verminderen en leiden tot een verbetering van het welzijn van werknemers als zij de mogelijkheid krijgen hun werkplek op hun eigen manier in te richten met schilderijen en andere belangrijke persoonlijke symbolen.

Kunst in huis

Ook kunt u Bouke Prins schilderijen in huis ophangen. Dit kan de sfeer in uw huis positief veranderen. Al het werk van Bouke Prins is uniek, en kunt u hiermee uw eigen persoonlijke sfeer in huis creëren. Bouke Prins’s schilderijen vervelen nooit, elke keer zult u weer iets nieuws ontdekken.

Overige gebruikte teken- en schildertechnieken

Bouke Prins werkt met verschillende technieken aan zijn tekeningen en schilderijen. Naast olieverf op doek heeft hij meerdere technieken gebruikt. De belangrijkste schilder- en tekentechnieken, naast olieverf, zijn: tekeningen met potlood en pen, pastelkrijt en aquarelverf. Er volgt nu een korte uitleg over deze technieken.

Pen en potlood tekeningen

Bouke Prins begon zijn tekenwerk met pen- en potloodtekeningen. Potlood is een stift gemaakt van grafiek met klei. Bij potloodtekeningen kunnen verschillende soorten potloden gebruikt worden. De grootste verschillen zitten in de hardheid, de dikte, de scherpte en de kleur van het potlood. Daarnaast maakt het ook uit hoe hard er met het potlood geduwd wordt op het papier. Voordeel van werken met een potlood is dat er lijnen uitgegumd kunnen worden. Nadeel is wel dat het indrukken van het papier hiervan nog wel te zien is, vooral als er hard op het potlood was geduwd.

Tekenen met pen is al een eeuwenoude techniek. Er kan gewerkt worden met oostindische inkt maar ook met synthetische inkt in verschillende kleuren. Oostindische inkt heeft als grote voordeel dat het kleurecht is. Synthetische inkt is dat niet, waardoor de kleur waarschijnlijk veranderd in de loop der jaren. Belangrijk bij het tekenen met pen is de ondergrond. Bij zacht papier is de kans groot dat vezels losraken waardoor er makkelijk vlekken ontstaan. Er kan met verschillende soorten papier gewerkt worden.

Pastelkrijt

Ook heeft Bouke Prins veel met pastelkrijt gewerkt. Pastelkrijt is gemaakt van kalk of gips samengeperst met pigmenten. Het is gevormd tot een zacht krijtje. Het is ook te koop als krijtpotloot. Met een krijtpotlood zit u zelf minder snel onder het krijt, maar hiermee kunnen minder grote oppervlakte mee gemaakt worden wat een erg groot nadeel kan zijn. Pastelkrijt kan makkelijk uitgewreven worden net als houtskool. Dit is ook de enige manier om kleuren te mengen, vandaar dat men meestal een grote hoeveelheid verschillende kleuren pastelkrijt gebruikt. Een ander groot voordeel van pastelkrijt is dat het dekkend is. Hierdoor kan er ook makkelijk getekend worden op donker papier met lichte kleuren.

Aquarelverf

Schilderen met aquarelverf is ook iets waar Bouke Prins zich mee bezig houdt. Aquarelverf is verf op waterbasis. Het bestaat uit pigment, water en een bindmiddel. Aquarelverf wordt op papier aangebracht. Een groot verschil met pastelkrijt en plakkaatverf is dat aquarelverf transparant is. Het soort papier dat gebruikt wordt speelt hierdoor een grotere rol. Door de verf heen kan men vaak de textuur van het papier zien, wat een erg mooi effect kan geven. Met aquarelverf kan men kleuren aanpassen door met verschillende kleuren lagen over elkaar aan te brengen.
© 2010 - 2024 Vissies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kunstschildersverf voor amateurs en professionalsKunstschilders, zowel amateurs als professionals, hebben de keuze uit enkele verfsoorten. Met welke wordt gewerkt hangt…
Madrid; Museo ThyssenEén van de drie indrukwekkendste musea van Madrid is het Museo Thyssen-Bornemisza. Hier is de privé collectie van Baron…
Schilderkunst in de Middeleeuwen en de RenaissanceHet is het begin van de 15e eeuw. In Italië ontstaat een nieuwe cultuurbeweging, de Renaissance. Door deze nieuwe cultuu…
Olieverven, niet zo eenvoudig als het lijktOlieverven, een van de meest gebruikte technieken in de schilderkunst maar tevens ook een van de moeilijkste. Het duurt…

Kleuren: de theorieKleuren: de theorieNatuurlijk weet iedereen wat een kleur is, hoewel men het misschien niet onder woorden kan brengen. Als klein kindje zij…
Stanze di RafaelBij een bezoek aan het Vaticaans museum in Rome gelden de Stanze di Rafael toch wel als een van de hoogtepunten. Hierond…
Bronnen en referenties
  • http://www.galerie-degedachte.nl
  • Zibb.nl
  • Afbeelding bron 1: Bouke Prins
Vissies (41 artikelen)
Laatste update: 22-12-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.