Schilderkunst & beeldhouwkunst

Schilderkunst & beeldhouwkunst Schilderkunst & Beeldhouwkunst Weetjes. Wat is een gravure? Wie waren de impressionisten? Wie schilderde de Mona Lisa? Welke kunstenaar voltooide zijn meester-werk na 4 jaar? Wie maakte 40 jaar lang zelfportretten? Hoe maken beeldhouwers beelden? Wiens beroemdste schilderij is de Zonnebloemen? Wat is het verschil tussen een muurschilde-ring en een fresco? Welke schilder bond zich vast aan een schip? Welke Spaanse kunstenaar leefde in Frankrijk? Boeien-de weetjes over schilder- en beeldhouwkunst.
Michelangelo / Bron: Michelangelo, Wikimedia Commons (Publiek domein)Michelangelo / Bron: Michelangelo, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud


Wat is een gravure precies?

Een gravure is een methode foto om een afdruk te maken van een tekening. De tekening wordt met een graveernaald in metaal of steen gemaakt (gegrift). Naast metaal kan ook hout gebruikt worden. Daarna wordt de ingegrifte plaat of blok hout met inkt ingesmeerd en op papier gedrukt, waarna er een afdruk van de ingegrifte tekening is.

MonetMonet

Wie waren de impressionisten?

De impressionisten waren Franse kunstschilders die aan het einde van de 19e eeuw leefden. In plaats van de dingen te schilderen precies zoals ze te zien zijn, gaven deze kunstenaars er hun eigen impressie c.q. indruk van weer.

Impressionistische stijl

De schilderijen in deze stijl hebben globale contouren en penseelstreken en zijn vaak helder en licht van kleur. Op deze wijze probeert de schilder de kwaliteit van het licht in een tafereel te vangen. Tot de voornaamste impressionistische schilders behoren Claude Monet, Pierre Renoir, Edouard Manet, Edgar Degas en Camille Pissarro.
Mona Lisa / Bron: C2RMF, Wikimedia Commons (Publiek domein)Mona Lisa / Bron: C2RMF, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wie schilderde de Mona Lisa?

De Mona Lisa, een wereldberoemd schilderij, werd geschilderd door de Italiaanse kunstenaar Leonardo da Vinci. Hij schilderde de Mona Lisa tussen 1503 en 1507. De Mona Lisa staat bekend als de vrouw met de raadselachtige c.q. mysterieuze glimlach, hoewel er ook een groep is die de uitstraling juist als heel neutraal ervaart.

Mona Lisa is waarschijnlijk in het echt Lisa Gherardini geweest, die in 1495 de derde echtgenote van Francesco del Giocondo werd. In Frankrijk kent men het schilderij als La Joconde, hetgeen de vrouwelijke vorm is van de naam Giocondo. Men neemt aan dat het schilderij (om onduidelijke redenen) nooit bij de opdrachtgever terechtgekomen is. Da Vinci nam het schilderij met zich mee toen hij koninklijk hofschilder werd voor de Franse koning Frans I. De Mona Lisa is heden ten dage te bewonderen in Frankrijk in Het Louvre te Parijs.
Pieta Michelangelo / Bron: Stanislav Traykov, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Pieta Michelangelo / Bron: Stanislav Traykov, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Hoe maken beeldhouwers beelden?

Stenen beelden maken beeldhouwers door ze met beitels en hamers uit een blok steen te hakken. Vele beelden zijn echter ook van metaal, vooral brons, hetgeen weerbestendig is. Dergelijke beelden worden eerst van klei gemaakt. De beeldhouwer maakt eerst een beeld van klei en vervaardigt dan een mal ervan door er een materiaal, b.v. gips (of latex), omheen aan te brengen.

Het gips droogt en het kleibeeld wordt eruit gehaald, waarna een mal of gietvorm van het beeld overblijft. Vervolgens wordt gesmolten brons in deze mal of gietvorm gegoten.

Wanneer dit gestold is, is het beeldhouwwerk in principe klaar, maar wordt soms nog verder bewerkt of nader afgewerkt.

Wie maakte veertig jaar lang zelfportretten?

Vele kunstenaars hebben zichzelf op het doek vastgelegd. De meest onthullende van alle zelfportretten zijn die van de Hollandse meester Rembrandt van Rijn (1506-1669). Rembrandt was een geniaal schilder. Zijn schilderijen tonen schitterende lichtkwaliteiten, lichtval (een hele beroemde is de Nachtwacht) en zijn zelfportretten vangen de gelaatsuitdrukkingen, uitingen van innerlijke gevoelens op meesterlijke wijze.

Zelfportretten

Tot de beste portretten van Rembrandt behoren ook de zelfportretten die hij gedurende een periode van veertig jaar schilderde. Heden ten dage wordt het werk van Rembrandt nog steeds alom bewonderd.

Talloze toeristen uit de hele wereld komen naar het Rembrandt museum in Amsterdam om zijn werk (vooral de Nachtwacht) met de prachtige lichten te kunnen aanschouwen.

Wiens beroemdste schilderij is de Zonnebloemen?

De Nederlands schilder Vincent (Willem) van Gogh (1853 - 1890) schilderde de Zonnebloemen en wordt heden ten dage gezien als één van de grootste kunstschilders ooit. Van Gogh zelf heeft hier echter nooit iets van gemerkt -integendeel, zou je kunnen zeggen- daar hij tijdens zijn leven slechts één schilderij heeft verkocht. Van Gogh schilderde al zijn werk gedurende een periode van maar tien jaar, vooraleer hij zenuwziekte kreeg (sommigen zeggen waanzinnig) en uiteindelijk zelfmoord pleegde.

De persoon van Gogh is vooral bekend geworden, doordat hij bij zichzelf een oor heeft afgesneden. Het schrijnende was dat zijn roem na zijn dood snel groeide. Zijn schilderijen zijn beroemd geworden door de levendige weergave van landschappen, mensen en stillevens. Ze zijn in brede streken met krachtige kleuren op het doek gezet.

Zonnebloemen is één van zijn beroemdste schilderijen geworden. Vincent van Gogh's werk valt onder de postimpressionistische kunststroming. Van Gogh heeft grote invloed gehad op het expressionisme en de vroege abstractie die te zien is in de twintigste-eeuwse kunst. Net als voor Rembrandt, hierboven genoemd, komen er vele toeristen uit de hele wereld naar het van Gogh museum in Amsterdam om het werk van Vincent van Gogh te kunnen bewonderen.

Welke schilder bond zich vast aan een schip?

De Britse schilder Joseph Turner (1775-1851). Hij is vermaard geworden om zijn landschapsschilderijen. Zijn landschappen tonen prachtig mooie kleureffecten die het spel van licht op een tafereel vastleggen, zoals b.v. een zonsondergang of een storm. Om met eigen ogen te zien wat een storm op zee is, liet Turner zich tijdens een storm aan de mast van een schip vastbinden om middels deze ervaring tonen en sferen in zijn schilderijen nog beter, intenser weer te kunnen geven.
Rembrandt Zelfportret / Bron: Rembrandt, Wikimedia Commons (Publiek domein)Rembrandt Zelfportret / Bron: Rembrandt, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Vincent van Gogh / Bron: Vincent Van Gogh, Wikimedia Commons (Publiek domein)Vincent van Gogh / Bron: Vincent Van Gogh, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Michelangelo / Bron: Marcello Venusti, Wikimedia Commons (Publiek domein)Michelangelo / Bron: Marcello Venusti, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Welke kunstenaar voltooide zijn Meesterwerk na 4 jaar?

Michelangelo (1475-1564) kunstschilder en beeldhouwer, wordt gerekend tot de grootste kunstenaars die de wereld ooit gekend heeft. Zijn grootste schildering c.q. schilderwerk bedekt het plafond van de Sixtijnse kapel in het Vaticaan in Rome.

Sixtijnse Kapel

Het is een groots, schitterend en immens werk, dat bestaat uit taferelen uit de Bijbel. Michelangelo schilderde dit helemaal in zijn eentje, liggend op een hoge steiger. Hij was er vier volle jaren, van 1506 tot 1512, mee bezig.

Michelangelo heeft ook vele beeldhouwwerken op zijn naam staan, onder andere de Pieta.

Welke Spaanse kunstenaar leefde in Frankrijk?

Pablo Picasso werd in 1881 in Spanje geboren, maar vertoefde eigenlijk zijn hele leven in Frankrijk, waar hij ook in 1973 overleed. Pablo Picasso beproefde vele stijlen van schilderen, zo begon hij figuratief, maar schilderde later voornamelijk abstract of combineerde verschillende stijlen en stromingen.

Blauwe periode

Zo heeft Picasso b.v. ook een blauwe periode gehad, waarin al zijn werk uit blauwtinten bestond. Door velen wordt hij als grootste of één van de grootste schilders van de 20e eeuw beschouwd. Een overzicht van zijn werk -van schetsen uit zijn jeugd tot kunstwerken vlak voor zijn dood- is te zien in het Pablo Picasso museum te Barcelona.

Wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen een Muurschildering en een Fresco?

Muurschildering

Een muurschildering is een uitbeelding die op een muur of wand van een gebouw is geschilderd. Muurschilderingen kunnen overigens ook op plafonds aan-gebracht worden.

Fresco

Een fresco is een speciale schildering die gemaakt wordt nadat de muur of wand gepleisterd is. De verven worden dan gemengd met de nog vochtige pleisterlaag op de wand. Wanneer de bepleistering droog is, worden de kleuren helder.

Muurschildering / Bron: Il Sodoma, Wikimedia Commons (Publiek domein)Muurschildering / Bron: Il Sodoma, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Fresco in een klooster / Bron: Rašo An, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Fresco in een klooster / Bron: Rašo An, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
© 2007 - 2023 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Mona Lisa (La Joconde)De Mona Lisa (La Joconde)Waarschijnlijk het allerberoemdste schilderij ter wereld: de Mona Lisa, gemaakt door Leonardo da Vinci. Het schilderij w…
Het leven van Leonardo Da VinciHet leven van Leonardo Da VinciLeonardo Da Vinci leefde tijdens de renaissance, tijdens zijn leven maakte hij schilderijen, beelden en nog veel meer. H…
Leonardo da Vinci, kunstschilderLeonardo da Vinci, kunstschilderGeboren als een onwettig kind, waardoor hem veel privileges welke wettige kinderen hebben hem werden ontzegd. Toch heeft…
Wie zijn de beroemdste schilders aller tijden?Wie zijn de beroemdste schilders aller tijden?De beroemdste schilders aller tijden, zijn schilders waar iedereen wel eens van gehoord heeft, ook al hebben ze nog nooi…

Edward Hopper, Amerikaans realistEdward Hopper, Amerikaans realistEdward Hopper's schilderijen genieten wereldwijde bekendheid vanwege de mix van herkenbaarheid en mysterie, en een fijnz…
Het symbolisme en zijn tijdRond het midden van de 19e eeuw ontstond het symbolisme als reactie op het waardenvrije vooruitgangsdenken. De filosofie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anassar, Pixabay
  • Hastings, L. Arts Worldwide. York Beach: Samuel Weiser Inc.
  • Afbeelding bron 1: Michelangelo, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: C2RMF, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Stanislav Traykov, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Afbeelding bron 4: Rembrandt, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 5: Vincent Van Gogh, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 6: Marcello Venusti, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 7: Il Sodoma, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 8: Rašo An, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Jvd (613 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.