Capitolijnse Musea

Capitolijnse Musea Rome kent veel musea. Eén van de grootste is toch wel de Capitolijnse musea. De collectie bestaat uit beelden, schilderijen en fresco’s uit de renaissance en Barok. Veel van de collectie is gevonden door archeologische opgravingen en toegevoegd aan de musea. De collectie is verdeeld over drie gebouwen Palazzo dei Conservatori, Palazzo Nuovo en Centrale Montemartini. Rome is een stad gevuld met kunst en bijzondere gebouwen met een ruime geschiedenis. Als je door Rome loopt staat op elke hoek van de straat wel iets waar je mond van open valt. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er in deze stad verschillende archeologische opgravingen zijn geweest. Tijdens deze opgravingen hebben de archeologen vele kunstschatten gevonden. De vondsten zijn te bewonderen in de Capitolijnse musea.

Je kunt vooral vondsten uit de oudheid en renaissance vinden in deze musea. De collectie is verdeeld over meerdere gebouwen.

  • Palazzo dei Conservatori
  • Palazzo Nuovo
  • Centrale Montemartini

Palazo dei Conservatori

Palazzo dei Conservatori is gebouwd in de 16e eeuw. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen. Er zijn verschillende monumentale beelden, fresco's. Tevens is de pinacotheek hier te vinden. De collectie is zowel in het binnenhof als in verschillende zalen te vinden. De pinacotheek bevindt zich op de bovenverdieping. Hij bestaat uit een verzameling schilderijen die stammen uit de vroege Renaissance en de Barok. De schilderijen zijn gemaakt door verschillende bekende schilders zoals Rubens en Caravaggio. capitolijnse pinacotheek werd aangelegd door paus Benidectus XIV.
Één van de beelden tentoongesteld in Palazzo dei Conservatori is Lupa Capitolina, Capitolijnse wolvin. Dit is één van de eerste werken wat de Capitolijnse musea in zijn bezit had. Van de fresco’s die tentoongesteld wordt is het fresco van Giuseppe Cesari misschien wel één van de meeste interessante Fresco’s in Palazzo dei Conservatori. Zijn Fresco vertelt een verhaal over Romulus en Remus, de stichters van Rome.

Via palazzo dei Conservatori kun je naar palazzo Nuovo. Deze twee gebouwen zijn verbonden met elkaar via een ondergrondse gang, galleria Lapidaria, stenengallerij. In deze gang bevindt zich een collectie inscripties.

Palazzo Nuovo

Palazzo Nuovo werd als tegenhanger voor Palazzo dei Conservatori in 1603 gebouwd. Het paleis is ontworpen door Michelangelo en staat tegenover Palazzo die Conservatori aan het andere kant van het plein. Dit gebouw bestaat uit twee verdiepingen. Toch duurde het lang voordat dit gebouw gebruikt werd als museum. In 1773 was het zover, Palazzo Nuovo opende zijn deuren. In palazzo Nuovo worden voornamelijk beeldhouwwerken met beeltenissen van Romeinse keizers en filosofen tentoongesteld. Venus Capitolina is één van de bekendere beelden. De Oceanus, zeegod is het meest opvallende beeldhouwwerk wat je in dit gebouw kunt vinden. Hij is afkomstig uit de eerste eeuw na Christus.

Centrale Montemartini

Centrale Montemartini hoort sinds 1997 bij Capitalijnse musea. Het is een voormalige elektriciteitscentrale uit 1912. Je kunt Centrale Montemartini vinden aan de Via Ostiense. Op de benedenverdieping bevindt zich een voorstelling met vondsten uit de archaïsche en republikeinse periode. Op de bovenverdieping staan verschillende klassieke beelden. Er zijn nog verschillende grote machines in deze ruimte uit de tijd dat de Centrale nog gebruikt werd als elektriciteitscentrale. De bovenverdieping was toen de machine en stookruimte. Tegenwoordig staan hier verschillende klassieke beelden en zijn de machines niet meer dan een achtergronddecor.

Capitolijnse musea kent, zoals voor veel van de bouwwerken in Rome geldt, een eigen geschiedenis. Paus Sixtus IV heeft in 1471 de musea opgericht. Hij begon de collectie met vier bronzen beelden.

  • De Capitolijnse wolvin
  • De Spinario
  • De Camillus
  • Bronzen hoofd van Contantijn

Deze beelden liet hij plaatsen in het paleis van Lateranen.

De meeste opgravingen gebeurde aan het einde van de 19e eeuw. Veel voorwerpen die toen gevonden werden waren van grote historische waarden. Met name de beelden werden geplaatst in de Capitolijnse musea.
© 2012 - 2024 Geldbesparen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
De geschiedenis van de Spaanse gitaarDe geschiedenis van de Spaanse gitaarEr zijn veel ontwikkelingen in de bouw van klassieke gitaren nodig geweest, om uit te komen op de Spaanse gitaar zoals d…
De stad ValenciaValencia heeft 86 musea en veel kunstgalerieën. De Spaanse stad is ook beroemd om zijn torens en de prachtige kathedraal…
Naar Rome met kinderenNaar Rome met kinderenWie een vakantie boekt naar Rome doet dit meestal om cultuur te snuiven en van de kunst te genieten. Met kinderen zul je…

Han van Meegeren; meestervervalserHan van Meegeren; meestervervalserHan van Meegeren is een Nederlandse schilder die tegenwoordig voor hoge prijzen verkocht wordt, juist vanwege de vele ve…
De koffieketel van GubbelsDe Koffieketel is het grootste werk dat de beeldend kunstenaar Klaas Gubbels voortbracht. Het werd gemaakt in 1999 en be…
Geldbesparen (11 artikelen)
Laatste update: 15-05-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.