De koffieketel van Gubbels

De Koffieketel is het grootste werk dat de beeldend kunstenaar Klaas Gubbels voortbracht. Het werd gemaakt in 1999 en bevindt zich midden in het Ketelmeer, op het slibdepot IJsseloog.

Over het slibdepot

Het slibdepot IJsseloog werd gebouwd tussen 1996 en 1999 en bevindt zich ongeveer ter hoogte van het buurtschap Ketelhaven, aan het uiteinde van de IJsseldelta, waar de rivier de IJssel het Ketelmeer in stroomt. Het depot is bedoeld om een grote hoeveelheid vervuild slib van de bodem van het Ketelmeer tijdelijk op te vangen, totdat er capaciteit is om al het slib te reinigen. Het slib werd in de loop van de jaren aangevoerd door de IJssel en bevat ondermeer kwik en zink, afkomstig uit het Duitse Ruhrgebied.

Hoewel het officiële standpunt van Rijkswaterstaat is dat de verontreiniging geen gevolgen heeft voor mens en dier en ook niet kan doordringen in het grondwater, is er al veel discussie geweest over de ernst van de situatie.

Het waterbouwkundig hoogstandje 'IJsseloog', met een diepte van 45 meter, een diameter van een kilometer en een capaciteit van 20 miljoen kubieke meter (15 miljoen voor 'lokaal slib' en 5 miljoen voor slib van elders) werd gebouwd tussen 1996 en 1999. Bij de oplevering werd door de aannemer een kunstwerk aangeboden aan de gemeente Dronten, gemaakt van de pijpleidingen die ook gebruikt worden om het lokale slib rechtstreeks in het depot te geleiden. Het blauwgelakte, 12 meter hoge object, is een onmisbare blikvanger in de omgeving geworden en is gemaakt door Klaas Gubbels.

Over Klaas Gubbels

Klaas Gubbels werd geboren in 1934 in Rotterdam. Hij kreeg in de jaren '50 les aan ondermeer de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en Academie Kunstoefening in Arnhem. Gubbels wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande Nederlandse beeldend kunstenaars van de tweede helft van de twintigste eeuw, voornamelijk vanwege zijn volledig eigen handschrift. In de afgelopen decennia maakte hij beelden, schilderijen en installaties, waarbij alledaagse dingen als koffiekannen, tafels, stoelen etc. een centrale rol spelen. 'De Koffieketel' aan het Ketelmeer is het grootste kunstwerk dat de kunstenaar in zijn loopbaan maakte.

De koffieketel in de ondergaande zon

De foto werd genomen op zondag 16 oktober 2011, om 18.50 uur. Na een - voor oktober - zeer aangename dag was de herfstzon net geheel verzonken in het water, een zachtroze mijmergloed achterlatend op het Ketelmeer.
© 2011 - 2025 Robbum, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf Nederlandse musea met moderne kunstBezoek eens een museum met een collectie aan moderne kunst en raak geïnspireerd tijdens een wandeling langs de kunstobje…
Abstractie in beeldende kunst, muziek en literatuurIs beeldende kunst beter als het beter te begrijpen is? Is het niet belangrijk dat zoveel mogelijk mensen begrijpen wat…
Kunstenaars zijn de actiefste ondernemersKunstenaars zijn de actiefsten onder de zelfstandige ondernemers. Nederland telt 96.000 kunstenaars, maar rijk worden ze…
Interessante galerieën in Utrecht bezoekenInteressante galerieën in Utrecht bezoekenIn de stad Utrecht speelt kunst een vooraanstaande rol en er zijn dan ook diverse musea en galerieën in het midden van h…

Capitolijnse MuseaCapitolijnse MuseaRome kent veel musea. Eén van de grootste is toch wel de Capitolijnse musea. De collectie bestaat uit beelden, schilderi…
Centraal Orgaan Scheppend AmbachtCentraal Orgaan Scheppend AmbachtDe stichting C.O.S.A. werd opgericht in 1948 'op particulier initiatief en met de gewaardeerde hulp van het Ministerie v…
Bronnen en referenties
  • www.taalteken.nl
Robbum (18 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.