Pablo Picasso: Les Demoiselles d'Avignon

Pablo Picasso: Les Demoiselles d'Avignon Pablo Picasso is momenteel een van de bekendste schilders ter wereld. Zijn werken brengen miljoenen op en musea pronken met de stukken die ze in huis hebben. Hij heeft in allerlei stijlen geschilderd; van surrealistisch tot klassiek en van kubistisch tot abstract. Met name deze laatste stijl, het abstracte werk, is momenteel zeer gewild; deze stijl wordt dan ook vaak vereenzelvigd met Picasso.

Wie is Pablo Picasso

Pablo Picasso werd geboren te Malaga (Spanje), op 25 oktober 1881, onder de volledige naam Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Met een vader die kunstenaar was, was het voor Picasso niet te moeilijk om te gaan studeren aan de kunstacademie; hoewel men in die tijd vaak niet veel geld kon verdienen met kunst. Zijn studie aan de kunstacademie in Madrid, zorgde ervoor dat hij net als veel kunstenaars uit die tijd, een reis naar Parijs wilde maken. Dit gebeurde na het afronden van de academie in 1900.

Picasso te Parijs

Zoals al reeds gemeld, waren kunstenaars vaak arm; hier was Picasso geen uitzondering op. Van zijn tijd in Parijs weten we dat hij een appartement deelde met een dichter, waarbij beiden in armoede en honger leefden. Helaas voor de huidige kunstverzamelaars; in de winter werden enkele doeken verbrand door hemzelf om het maar warm te krijgen.

Picasso te Madrid

In 1901 zou Picasso in Madrid een tijdschrift oprichten, waarbij hijzelf de illustraties deed. Het was ook 1901 toen hij voor het eerst zijn kunst zou ondertekenen met de naam waaronder hij nu bekend is; Picasso. Daarvoor deed hij dit met de Spaanse manier om een achternaam aan te geven; de voornaam gevolgd door de achternaam van de vader en moeder.

In 1905 begon de populariteit van Picasso te stijgen; hij kreeg zijn eigen verzamelaars en exposities en ontmoette Henri Matisse. Twee jaar later zou hij zijn wereldberoemde schilderij 'Les demoiselles d'avignon' maken. Dit schilderij wordt gezien als een keerpunt in de geschiedenis van de kunst en is momenteel te bezichtigen in het Museum Of Modern Art (MOMA) te New York.


Het ontstaan van Les Demoiselles d'Avignon

Rond 1900, begonnen mensen steeds meer de kunst van primitieve volken te zien als echte kunst. Ze stapten af van de traditionele kunst. Sommige meenden dat: de tijd voor zachtaardigheid en dilettantisme voorbij is. Wat wij nu nodig hebben zijn barbaren.

Henri Rousseau inspireerde Picasso met zijn ongerepte kijk van een wilde. Picasso bezat zelf ook een aantal doeken van Rousseau en tal van Afrikaanse maskers en beelden. Dit inspireerde zijn razend snelle ontwikkeling, waarvan de eerste onmiddellijke resultaten vallen af te lezen uit ‘Les demoiselles d’avignon’ de compositie was een beslissend keerpunt. Picasso brak hierin op revolutionaire wijze met de traditionele illusionistische Westerste kunst.

Wat is er te zien in Les Demoiselles d'Avignon

Pablo Picasso zag het schilderij niet als een raam dat uitzag op een zichtbare wereld erachter, maar als niets anders dan een geschilderd oppervlak, met bedachte vlakke of nagenoeg vlakke vormen. Hij wilde zeer bewust een belangrijk werk maken. De figuren die Picasso oorspronkelijk in het schilderij had willen schilderen, verwijderde hij al vrij snel, en met hen elke symbolische, iconografische of anekdotische betekenis die hij oorspronkelijk erin had willen hebben.

De erotische kracht nam echter in agressiviteit en heftigheid toe, tot een woeste roofzuchtige erotiek in tegenstelling tot de gewoonlijke sensualiteit van de salon-schilders. Hij keerde zich af van het enkelvoudig gezichtspunt en de normale verhoudingen en reduceerde de anatomie grotendeels tot geometrische ruiten en driehoeken. Hierdoor ordende hij het beeld van de mens op geheel nieuwe wijze. Het revolutionaire aan Picasso’s schilderij ‘Les demoiselles d’avignon’ was dat hij radicaal brak met eeuwen oude westerse conventies.
© 2012 - 2025 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fauvist Henri MatisseHenri Matisse was een van de grote vernieuwers van de schilderkunst en maakte deel uit van 'De Fauvisten'.
Schilderij 20e eeuw: Les Démoiselles d'Avignon (Picasso)Schilderij 20e eeuw: Les Démoiselles d'Avignon (Picasso)Het schilderij Les Démoiselles d'Avignon, in 1907 geschilderd door Picasso, is nu een van de bekendste schilderijen in d…
Moderne schilderkunst: het kubismeModerne schilderkunst: het kubismeHet kubisme begon met Les demoiselles d'Avignon van Picasso. Dit schilderij bevat duidelijke kubistische kenmerken. Pica…
Picasso’s ‘Laatste Momenten’De meeste artiesten, in welke kunstrichting ook, tonen reeds staaltjes van hun aangeboren talent in hun jeugd en jonge j…

Het futurisme; de hang naar snelheid, dynamiek en techniekHet futurisme; de hang naar snelheid, dynamiek en techniekHet futurisme als kunststroming zou, dankzij de beide wereldoorlogen en een voorkeur voor het futurisme van Italiaanse f…
René Magritte; het uitdagen van de denkwijzen over kunstRené Magritte; het uitdagen van de denkwijzen over kunstRené Magritte wist als geen ander de vastgeroeste denkwijzen over kunst los te weken, door het constant uitdagen van de…
Bronnen en referenties
  • Mac Cully, M (2011) "Picasso in Parijs, 1900-1907" Exhibitions International
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 06-11-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.