Het futurisme; de hang naar snelheid, dynamiek en techniek

Het futurisme; de hang naar snelheid, dynamiek en techniek Het futurisme als kunststroming zou, dankzij de beide wereldoorlogen en een voorkeur voor het futurisme van Italiaanse fascisten, een vroege dood sterven. Toch zou deze stroming, die het positieve van techniek en snelheid benadrukt, een blijvende indruk achterlaten in de kunstwereld en in de architectuur. Ook zou de stroming latere kunstenaars en architecten beïnvloeden, zoals het Le Corbusier en zijn ideeën over de perfecte stad.

Het Futuristisch Manifest

Het futurisme is gelanceerd door de dichter Marinetti , in 1909. Hij schreef hiervoor het zogenaamde Futuristisch Manifest, en met de publicatie van het futuristisch manifest wist het een zeer grote en algemene bekendheid te krijgen. In het futuristisch manifest uit Marinetti zijn bewondering voor het lawaai de snelheid en mechanische energie van de moderne grote stad.

Hij wilde een nieuwe samenleving met nieuwe poëzie en nieuwe kunst die gebaseerd zouden zijn op de ervaringen van de nieuwe levensdynamiek. Hij wilde het verleden daarbij uitwissen, vooral de verering voor de cultuur van het Italiaanse verleden. Steek de musea in brand! Demp de kanalen van Venetië! Aan de pracht van de wereld was een nieuwe schoonheid toegevoegd, de schoonheid van snelheid, techniek, beweging en dynamiek.


Uitbreiding van de futuristische stroming

Diverse kunstenaars gaven aan zijn oproep gehoor en definieerden het futurisme verder binnen hun vakgebied. Het gevolg hiervan was bijvoorbeeld de uitdrukking van het futurisme in de schilderkunst, waarbij een middelpunt van het schilderij losgelaten werd ten gunste van het idee dat het een gedeelte vormde van een continue geheel. Het is de beweging waar het om gaat in het schilderij.

Bij de beeldhouwkunst zou ditzelfde gebeuren, beelden werden vormgegeven om de dynamiek en de beweging zelf aan te geven, niet meer het daadwerkelijke fysieke uiterlijk; maar de innerlijke kracht en snelheid.

Eerste Wereldoorlog

De opmars van het futurisme, dat langzaam ook buiten Italië aanhang begon te verkrijgen onder kunstenaars, werd door de Eerste Wereldoorlog tijdelijk teruggeworpen; hier bleek dat moderne technologie niet alleen maar positieve kanten had, maar ook een grote keerzijde had. Hoewel de vaart uit de opmars van het futurisme er toen uit was, was de stroming nog lang niet dood.

Het futurisme en het fascisme

Een nieuwe aanhang van het futurisme zou gevormd worden door het opkomende fascisme in Italië; fascisten zouden het futurisme omarmen om een gevoel van moderniteit en superioriteit uit te dragen. Ook in de bouwkunst zou het futurisme door het fascisme gebruikt worden; echter zou Mussolini later toch een andere kunststroming verkiezen, het neoclassicisme, boven het futurisme.

Invloed van het futurisme

Het futurisme heeft grote invloed gehad op de denkbeelden van enkele kunstenaars en architecten. Zo heeft Le Corbusier zich laten inspireren door het futurisme in zijn ideeën over de perfecte stad.
© 2012 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moderne schilderkunst: het futurismeModerne schilderkunst: het futurismeDe publicatie, in 1909, van een artikel in de Franse krant Le Figaro leidde tot het futurisme, een beweging die de liter…
Le Corbusier en de herziening van de stadLe Corbusier en de herziening van de stadLe Corbusier heeft een grote faam verworven met zijn ideeën over de Stad van de Toekomst. Hij liet zich hierdoor inspire…
Wat is fascisme?Fascisme, een erg moeilijk begrip. Het doet bij de meeste mensen vast wel een belletje rinkelen. Namen als Benito Mussol…
Wassily KandinskyDe schilder Wassily Kandinsky wordt wel gezien als een van de vaders van de moderne schilderkunst en de grondlegger van…

Woltersum – Nederlands Hervormde KerkMidden in het dorp Woltersum staat de Nederlands Hervormde Kerk. Dit overwegend negentiende eeuwse bouwwerk herbergt een…
Pablo Picasso: Les Demoiselles d'AvignonPablo Picasso: Les Demoiselles d'AvignonPablo Picasso is momenteel een van de bekendste schilders ter wereld. Zijn werken brengen miljoenen op en musea pronken…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.