Kunst en kunstvormen

Kunst is een heel breed begrip. Kunst is een product van creatieve uitingen van mensen. Hierbij kan je dan weer denken aan tekenen, schilderen, film, fotografie, literatuur, interactieve media, theater, poëzie, zang, dans, muziek en bouwkunde. Bekende kunstenaars zijn Dali, Rembrandt, Vincent van Gogh, Picasso en Matisse.

Zintuigen en geest prikkelen

Kunst wordt gemaakt met de bedoeling om de menselijke geest en de zintuigen te prikkelen. Aan de hand van deze reactie wordt dan weer bepaald welke kwaliteit een kunstwerk heeft en of het object ook echt wel kunst is. Een kunstwerk wordt vaak gekenmerkt door originaliteit en schoonheid.

Geen kunst

Een object is geen kunst als het slechts de geest of de zintuigen prikkelt of een ander doel heeft. Zo kan een poster met een palmboom slechts een mooie afbeelding zijn die meer wordt gebruikt als decoratie. Het is alleen leuk om naar deze afbeelding te kijken, maar je geest wordt er niet echt door geprikkeld. Je gaat er dus niet over nadenken. Een ander voorbeeld hiervan is muziek. Zo is emotionele meeslepende muziek kunst, maar een gezellig achtergrondmuziekje in de winkel is dit weer niet. Soms wordt een werk ineens tot kunst verheven. Een heel bekend voorbeeld hiervan zijn de werken van Andy Warhol, zoals het blik tomatensoep.

Compositie

Alle kunstwerken bezitten een bepaald patroon of een bepaald ontwerp. Het bestaat dus uit een compositie. Dit hoeft niet altijd heel erg duidelijk te zijn. Een kunstenaar legt in zijn werk heel vaak zijn allerdiepste gevoelens neer van verdriet, vrees of vreugde. Ook kan hij zijn mening weergeven.

Op twee manieren bekijken

Een kunstwerk kan op twee manieren worden bekeken. Zo kan je het zien vanuit de maker of vanuit de waarnemer. Als een kunstwerk vanuit de maker wordt gezien, dan gaat het om de verbeelding of de gevoelens die de maker ermee uitdrukt. Als het vanuit de waarnemer wordt gezien, dan roept de kunst een bepaald gevoel of een verbeelding op.

Geschiedenis

Eigenlijk is kunst pas ontstaan in de tijd van de renaissance. Daarvoor werd het niet gezien als een individuele uiting, maar meer als een middel om religieuze vertellingen en symbolen weer te geven. Tot aan het einde van de middeleeuwen werden kunstschilders, beeldhouwers en houtsnijders gezien als een bijzondere elite onder de ambachtslieden. Meestal werkten de kunstenaars in opdracht van rijke families en kerkelijke machtshebbers. Zo kregen ze bijvoorbeeld de opdracht om een beeldhouwwerk of plafondschildering te maken.

Alleroudste kunstvormen

De alleroudste vormen van kunst zijn van 22.000 voor Christus. Deze werken hadden toen waarschijnlijk een symbolische of religieuze betekenis. Ze werden gebruikt bij een ritueel. Een bekend voorbeeld hiervan is de Venus van Willendorf.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foto en televisie kunst in de jaren zestig en zeventigFoto en televisie kunst in de jaren zestig en zeventigHoewel fotografie al vele jaren bestond, zien we de echte opkomst van fotografie als kunst pas rond de jaren zestig. Enk…
Is graffiti kunst of vandalisme?Is graffiti kunst of vandalisme?Graffiti kan als kunst, uiting van kunst of kunstvorm worden beschouwd, wanneer het aan een aantal voorwaarden voldoet.…
Egyptische kunst 13: Overeenkomst met Middeleeuwse kunstEgyptische kunst 13: Overeenkomst met Middeleeuwse kunstDe Egyptische kunst en de kunst van de Middeleeuwen zijn beide dienend. Ze staan in het teken van het heilige, het godde…
Taxeren van een kunstwerkTaxeren van een kunstwerkLees hier alles over het taxeren van kunst en wat hier allemaal bij komt kijken. Ook krijg je door het lezen van dit art…

Salvador Dali: Galatea of the SpheresGalatea of the Spheres, één van de schilderijen van de surrealistische kunstenaar Salvador Dali. Dit schilderij wordt in…
Manuelstijl: overvloed in Portugal na ontdekkingsreizenManuelstijl: overvloed in Portugal na ontdekkingsreizenDe Manuelstijl, die rond 1500 in Portugal tot grote bloei kwam, wordt gekenmerkt door een groot aantal nautische element…
Bronnen en referenties
  • Metzemaekers
  • Kunstvormen.nl
  • Wikipedia
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.