Salvador Dali: Galatea of the Spheres

Galatea of the Spheres, één van de schilderijen van de surrealistische kunstenaar Salvador Dali. Dit schilderij wordt in dit artikel uitvoerig besproken, zowel het uiterlijk van het schilderij als de achterliggende gedachte.

Het schilderij

  • Titel: Galatea of the Spheres
  • Schilder: Salvador Dali
  • Datering: 1952
  • Plaats waar het zich nu bevind: Dali museum Figueras
  • Afmetingen: 65x54 cm
  • Materialen: Olieverf op linnen
  • Techniek: Penseel

Verschillende beeldaspecten: Het is een kunstwerk opgebouwd uit atomen die komen uit een centraal middelpunt. Om dat middelpunt is het portret van een vrouw te zien. Er is veel licht in het schilderij. Het gezicht zweeft boven een zee in de lucht. Het kleurgebruik is met lichte, pastelachtige kleuren. Door de atomen komt er beweging in het schilderij, die worden namelijk vanaf het centrale middelpunt naar voren geschoten.

Inhoud

Het schilderij is een portret van de vrouw van Salvador Dali, namelijk Gala. Het is opgebouwd uit verschillende atomen zodat je de diepere lagen van het portret ziet. De titel betekent Galatea van de hemellichamen. Galatea slaat op zijn vrouw, Gala. Hemellichamen slaat op het zweven van het gezicht en de atomen. Ze is namelijk te zien in de lucht.
Salvador Dali houdt zich in zijn werk bezig met moderne wetenschap(de atomen) en dromen. Waarschijnlijk droomt hij van zijn vrouw in de lucht, hij is namelijk geïnspireerd door haar. De atomen staan voor de diepere lagen van de vrouw, ze is namelijk opgebouwd uit atomen.

Functie

Het schilderij dient als kunstwerk. Salvador Dali was een kunstenaar en wilde zijn schilderijen over de hele wereld tentoonstellen. Dit schilderij ook. Waarschijnlijk heeft hij het schilderij ook gemaakt om de liefde tussen hem en zijn vrouw te laten zien. Hij droomt namelijk van haar in de lucht en ziet haar als een hemellichaam, iets wat in feite onbereikbaar is. Het schilderij dient nog steeds als kunstwerk.

Beoordeling

Door het kleurgebruik ziet het er dromerig uit. Het portret van de vrouw is goed zichtbaar en herkenbaar en doordat het zweeft in de lucht past het ook bij het droombeeld. De atomen zijn ook duidelijk herkenbaar, je ziet alle atomen vanuit een centraal middelpunt naar de zijkanten schieten door het portret heen en het portret verder afmaken.
Het een apart schilderij, heel onwerkelijk. Het portret is mooi gelukt en heeft iets bijzonders door de atomen die eruit komen en die de diepere lagen laten zien. Het schilderij word als je verder en langer kijkt steeds ingewikkelder en je ziet steeds meer hoe Salvador Dali de compositie heeft verzonnen.

Betekenis elementen

Het gezicht van de vrouw is om de liefde tussen Salvador Dali en zijn vrouw, Gala, te laten zien. Hij is geobsedeerd door haar en schildert haar daardoor vaak. Ze is in de lucht om de onbereikbaarheid uit te beelden. In de titel gaat het ook over hemellichamen, het zwevende portret is als een hemellichaam ver weg in de lucht.
De atomen staan voor de wetenschap waar Salvador Dali erg in geïnteresseerd was. Alles is opgebouwd uit atomen, zo ook zijn vrouw. De atomen worden vanuit een centraal middelpunt weggeschoten naar voren om diepere lagen zichtbaar te maken.
Op de achtergrond is er een zee en een lucht zonder veel aparte elementen, dit is gedaan om de aandacht naar het portret te laten gaan. De lucht moet duidelijk herkenbaar zijn, want het gezicht zweeft in de lucht als een hemellichaam.
© 2012 - 2024 Palmboom, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí was een Spaanse schilder, hij staat bekend om zijn surrealistische schilderijen, waaronder "Galatea of the…
Salvador Dali: een biografieSalvador Dali, één van wereld bekendste surrealistische kunstenaars. Zijn kunstwerken hadden bijna altijd betrekking op…
Het leven van DaliSalvador Dali is een van de meest controversiële en excentrieke kunstenaars van de 20e eeuw. Zelf hield Dali zich voor e…
Salvador Dali; het gezicht van het surrealismeSalvador Dali; het gezicht van het surrealismeAls een van de meest excentrieke schilders die de kunstwereld ooit gezien heeft, speelde Salvador Dali een belangrijke r…

Het leven van CaravaggioMichelangelo Merisi da Caravaggio is een bekende schilder uit de 16e eeuw, echter merk ik dat de meeste mensen te weinig…
Kunst en kunstvormenKunst is een heel breed begrip. Kunst is een product van creatieve uitingen van mensen. Hierbij kan je dan weer denken a…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Galatea_of_the_Spheres
  • http://www.theartistsalvadordali.com/galatea-spheres.htm
Palmboom (4 artikelen)
Gepubliceerd: 29-02-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.