De renaissance: veranderingen in kunst en architectuur

De renaissance is na de klassieke oudheid de belangrijkse bloeiperiode in de Italiaanse kunst en architectuur. Welke veranderingen maken deze stroming zo belangrijk?

Achtergrond

Wanneer we spreken over de renaissance (letterlijk vertaald 'wedergeboorte') hebben we het over de kunststroming die begin van de 15de eeuw opkwam in Italië. De Middeleeuwen liepen ten einde, de economie bloeide op, door de opbloeiende handel ontstond een nieuwe generatie 'rijken'. Het mensbeeld veranderde; in plaats van het leven te zien in het perspectief van het hiernamaals, ging men zich richten op de filosofische ideeën uit de klassieke oudheid waarin de natuur en creativiteit van het individu centraal stonden. Genieten van het leven en ontwikkeling van het individu kwamen centraal te staan. De wetenschap bloeide op; de anatomie van mens en dier werd bestudeerd, de hemel werd bestudeerd, nieuwe continenten werden ontdekt.

Veranderingen in de kunst en architectuur

De eerste belangrijke verandering die hieruit voortkwam voor de kunst is het feit dat de kunstenaar gedurende de renaissance niet meer werd gezien als een ambachtsman maar als een individu. Kunstenwerken werden voor het eerst gesigneerd. Iets dat in de middeleeuwen niet gedaan werd vanwege de overtuiging dat de kunstenaar van ondergeschikt belang was, hij stond in dienst van God. De kunstenaar mocht nu echter gezien worden.

In de uitvoering van de bouw- en kunstwerken zien we gedurende de renaissance een groot verschil met de voorafgaande jaren.
De belangrijkste verandering in de schilderkunst was het gebruik van realisme en perspectief, waardoor de dieptewerking van de schilderingen grote sprongen vooruit maakte. Daarnaast werd het contraposto toegepast; figuren stonden niet meer recht op beide benen, maar kregen één standbeen waarop het fictieve gewicht ruste.

In de beeldhouwkunst vond een belangrijke ontwikkeling plaats. Werden Middeleeuwse beelden als het ware tegen een gevel van een gebouw aangeplakt, nu kwamen de beelden los te staan. Daarnaast werd ook hier de natuurgetrouwe weergave steeds belangrijker. Voor beide aspecten kwam de inspiratie uit de vrijstaande naturalistische beelden uit de klassieke oudheid.

In de bouwkunst draaide het om de perfecte verhoudingen, beter bekend als de Gulden Snede, geïnspireerd op de verhoudingen van de gebouwen uit de klassieke oudheid. Hierbij werd veelvuldig gebruik gemaakt van architectonische elementen uit de klassieke oudheid. We zien zuilen, de klassieke orde verdeling (de dorische orde, de ionische orde en de korinthische orde) en boogvormen. Materialen als baksteen en beton, die eeuwenlang niet meer werden gebruikt, maakten hun rentree vanuit de klassieke oudheid. Het gebruik van deze materialen vergemakkelijkte de constructie en bouw van grote bouwwerken. Ondanks deze belangrijke verschillen ten opzichte van de middeleeuwse kunst, is het belangrijkste thema van kunstwerken en architectuur nog steeds het geloof.

Overblijfselen

De belangrijkste overblijfselen uit de renaissance vinden we in de grote steden van Italië. Denk bijvoorbeeld aan de wereldberoemde schilderingen van de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan, de David van Michelango in Florence en de Sint Pieter in Rome. De renaissance heeft zich echter ook buiten Italië verspreid. In eerste instantie naar Frankrijk en van daar uit verder richting het noorden (de Nederlanden) en het zuiden (Spanje en Portugal). De invloed bleef hier echter beperkt vergeleken met Italië.
Uiteindelijk gaat de renaissance over in het maniërisme en de barok.
© 2012 - 2024 Desiderius, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van kunststijlenKenmerken van kunststijlenAls je op vakantie bent ga je wel eens een stadje bezoeken. Iedere keer weer is het dat ene gebouw dat zorgt voor het ch…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Schilderkunst in de Middeleeuwen en de RenaissanceHet is het begin van de 15e eeuw. In Italië ontstaat een nieuwe cultuurbeweging, de Renaissance. Door deze nieuwe cultuu…
De Grand Tour, Italië als museumDe Grand Tour, Italië als museumIn de late zestiende, vroege zeventiende eeuw ontwikkelt zich in Europa een verschijnsel dat we de Grand Tour noemen. Di…

Maria ten hemelopneming van RubensMaria ten hemelopneming van RubensJohannes del Rio, deken van het kapittel gaf de opdracht aan Pieter Paul Rubens in 1619 om een schilderij te ontwerpen v…
Jan Sanders van Hemessen: een biografieJan Sanders van Hemessen (ca.1500-1556) heeft zich gedurende zijn carrière als schilder weten op te werken tot een van d…
Desiderius (12 artikelen)
Gepubliceerd: 30-06-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.