Toscane; Arezzo en zijn beroemdheden

Deze oude stad Arezzo, verstopt in de Toscane van Italië, heeft niet alleen veel bezienswaardigheden, maar ook door de geschiedenis heen diverse beroemdheden voortgebracht of onderdak verleent. De geschiedenis gaat niet zo heel lang terug als het om de laatste beroemdheid gaat, in 1980 werd de profwielrenner Daniele Bennatie geboren.

Algemeen

Arezzo is een stad, in de Toscane in Italië, met veel historie. Al in de 4e eeuw voor Chr. was de stad één van de twaalf vorstendommen van de Etrusken en had het een verbond gesloten met Rome. Rond 1380 viel de stad in handen van Florence en kwam daarmee in handen van het groothertogdom de Medici.

Beroemdheden

Het is natuurlijk uitgesloten dat een stad welke al zolang bestaat zijn eigen beroemdheden heeft voortgebracht , heeft gehuisvest, of waarvan beroemde werken te bewonderen zijn. Enkele van deze personen zijn:
  • Maecenas
  • Francesco Petrarca
  • Guido van Arezzo
  • Piero della Francesca
  • Daniele Bennati

Maecenas

Ongeveer 70 jaar voor Christus wordt Caius Cilnius Maecenas in Rome geboren uit een oud en rijk Etruskisch koningsgeslacht van Arezzo. Een jonge man die diplomatieke talenten bezat, een mengeling van koopman, diplomaat, raadsman en levenskunstenaar. Maecenas was minister van cultuur en als zodanig beschermheer van Horatius en Vergilius. Hij wist zich op te werken tot raadsman en boezemvriend van de latere keizer Augustus.

Francesco Petrarca

Op 20 juli 1304 geboren in Arezzo als zoon van een notaris. Een groot deel van zijn jeugd bracht hij door in Avignon. Hij studeerde rechten in Bologna, maar na 6 jaar keerde hij deze studie de rug toe en koos voor de kerk, waar hij in 1329 werd gewijd tot priester.

Hij was naast zijn priesterschap ook dichter en prozaschrijver en in 1341 werd hem de dichterskroon aangeboden door Parijs en Rome. Hij koos voor Rome en op 1e Paasdag, 8 april 1341, werd hij gekroond tot “Magma Poeta et historicus”. Hij verkoos in het dagelijks leven het latijn boven het Italiaans, maar hij schreef zijn beroemdste werken in het Toscaans, waarbij hij het verfijnde met Latijn. Samen met Dant en Boccaccio heeft hij de basis gelegd voor de Italiaans nationale taal.

Hij wordt gezien als een van de grondleggers van het humanisme, in 1345 kreeg hij de titel “vader van de humanistische beweging”. Het Petrarkisme is de literaire stijl die naar hem vernoemd is.

Guido van Arezzo

Deze beroemdheid komt rond 990 ter wereld. Hij krijgt onderricht in de benedictijnenabdij van Pomposa. Rond 1025 wordt hij door bisschop Theobaldus van Arezzo aangesteld als muziekonderwijzer in de kathedraal St Donatus.

Hij schrijft het beroemde Micrologus (het meest verbreide muziekleerboek uit de Middeleeuwen), en aan hem wordt het notenbalkschrift en noten toegekend. Deze muzieknotatie, de tonen deelde hij in reeksen van zes. Hij gebruikte al de huidige do-re-mi-fa-sol-la, welke komen van de Johanneshymne “Ut queant laxis (geschreven door Paulus Diaconus)-

Piero della Francesca

Piero geboren rond 1420, komt niet uit Arezzo en is er ook niet gestorven. Zijn verbintenis met de stad zijn de vele fresco´s die hij in de kerken heeft gemaakt waardoor hij lange tijd in de stad gewoond heeft. Hij was een renaissancekunstenaar met een grote interesse in wiskunde, wat in zijn werk door perspectief en werken met diepte tot uiting komt.

Zijn beroemdste werk is waarschijnlijk wel de fresco serie die hij heeft gemaakt over “Het Ware Kruis”, een serie van fresco´s die her en der verspreid door de Chiesa di San Francisco geschilderd zijn. Om het verhaal te kunnen volgen, dient men van de ene muur naar de andere te kijken.

Van 31 maart tot 22 juli 2007 is in het State Museum of Medieval and Modern Art in Arezzo een expositie aan hem gewijd. Werken vanuit de hele wereld zullen tijdelijk in dit museum te bewonderen zijn.

Daniele Bennati

Gelukkig kan de stad niet alleen bogen op beroemdheden uit het verleden, ook een hedendaagse sportheld komt uit deze stad. Daniele Bennati is geboren op 24 september 1980 en is sinds 2002 profwielrenner.

Op het moment rijdt hij voor de ploeg Lampre Fondital, hij is ooit begonnen bij Mapei-Quick Step. Zijn eerste overwinning als prof rijder was gelijk in 2002, hij won toen de 1e etappe deel B van de Ronde van Oostenrijk. In 2006 heeft hij deelgenomen aan de Tour de France, welke hij helaas niet heeft uitgereden.

Op 3 maart 2007 wint hij zijn 3e rit in de vijfrittenkoers van de Ronde van Valencia. Ondanks 3 overwinningen in 5 dagen, wint hij helaas niet het eindklassement.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een beknopt overzicht van ArezzoEen beknopt overzicht van ArezzoDe stad Arezzo is de hoofdstad van de gelijknamige regio. De stad is vooral bekend om zijn maandelijkse antiekmarkt, de…
Toscane in Italie; Bibbiene de bezienswaardighedenToscane in Italie; Bibbiene de bezienswaardighedenBibbiene in Toscane van Italië was vroeger een belangrijke Etruskische nederzetting. Tegenwoordig is dit stadje beroemd…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Etrusken, een oude beschavingDe Etrusken waren een machtig volkje in Toscane van Italië zo ongeveer het laatste millennium v.Chr. Zij begonnen met he…

Franciscus van Assisi, zijn bestemmingHij heeft heel veel moeten meemaken in zijn leven. Geboren worden in een rijk gezin en zich dus nooit zorgen hoeven make…
Leonardo da Vinci, uitvinderDeze wereldberoemde kunstenaar, onder andere bekend om zijn Mona Lisa. Hij beschikte naast de gaven van het schilderen o…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 31-08-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.